featured

Uber Nedir? Türkiye’de Uber Var mı? Uber Erişim Yasağı Kalktı mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uber nedir sorusu bugün açıklana karar sonrası tekrar gündeme geldi. Taksicilerin büyük tepkisi ve şikayetleri sonucu faaliyetleri durdurulan uber hakkında bugün yeni bir karar alındı. Erişim engeli kaldırılan hizmetin yakın zamanda tekrardan faaliyeti geçmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl Uber uygulaması ve web sitesi mahkemeye şikayet edilmişti. İlk derece mahkemesi şikayeti değerlendirdi. Değerlendirmenin ardından uygulamaya ve web sitesine erişim engeli getirildi. Fakat Uber hakkında bugün İstinaf mahkemesinden yeni bir karar çıktı. İlk derece mahkemesinin kararını bozan istinaf, uygulamanın erişim engelini kaldırdı.

Bu kararın ardından uber kullanıcıları ve şoförleri kararın ne zaman uygulamaya geçeceğini merak etmeye başladı. 13. Hukuk dairesinin aldığı karara göre UBER hizmetinin ubertaksi uygulaması üzerinden sarı taksilerle beraber hizmet vermesi kararlaştırıldı.

Uber Nedir?

Dünyada uygulanan bir hizmet olan UBER, ülkemizde de 2014 yılında İstanbul’da vatandaşların hizmetine sunulmuştu. Telefon uygulaması üzerinden çağırılan bu taksi hizmeti, vatandaşlar tarafından çok sevilmiş ve güvenli bulunmuştu. Fakat sarı taksi şoförleri işlerinin düşmesini öne sürerek UBER şoförlerine ve uygulamalarına saldırıda bulunmuştu.

YouTube video

Sarı taksilerin kısa mesafe götürmemesi, yolculara karşı tavırları ve güvenlik ihlallerinin yaşanması UBER’e olan ilgiyi artırdı. Erişim engeli gelmeden önce İstanbul’da 4,5 milyon civarında vatandaş bu uygulamadan faydalanıyordu. VIP bir taksi hizmeti olarak tanımlanan UBER, güvenliği, özel hissettirmesi ve uygun oluşu ile popüler olmuştur.

YouTube video

Kullanıcılar, uygulama üzerinden gitmek istediği mesafeyi ve binmek istediği aracı seçme şansına sahiptir. Seçilen özelliklere göre fiyat belirlenmekte ve en yakındaki ubertaksi vatandaşın olduğu yere gelmektedir. Şoför ile para konuşulmadan tüm işlemler uygulama üzerinden halledilmektedir. Lüks araç tercihi ile insanlar kendilerini daha konforu ve özel hissetmekteler.

Uber Ne Demek?

YouTube video

Her bilgi uygulama üzerinden girildiği için şoföre ayrıca yol tarif etme problemi de ortadan kalkıyor. Sizi almaya gelen şoför seçtiğiniz lüks araç ile olduğunuz adrese yanaşıyor. Araca bindikten sonra herhangi bir fiyat muhabbeti yapılmıyor. Tüm ödemeler uygulama üzerinden yapılıyor. Ayrıca kredi kartı ile ödeme imkanı sunulduğu için nakit param yok sorusunu da ortadan kalkmış oluyor.

Gideceğiniz yeri uygulama üzerinden belirlediğiniz için uber şoförü uygulama üzerinden adresin konumunu belirliyor ve sizi gideceğiniz yere bırakıyor. Bu uygulama şuan için İstanbul dahil 315 şehirde hizmet vermektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=Q7fldK0TbDc

Uber Açılımı Ne Demek?

Uber nedir diye arayanlar genelde bir açılım beklemektedir. Fakat bu isim bir kısaltma değildir. Bu nedenle herhangi bir açılımı yoktur. Fakat isim olarak yazılış şekli überdir. Bu kelimenin anlamı ise en iyi, üstün gibi bir anlam ifade etmektedir. Sarı taksilerden daha iyi bir hizmet verdiklerini düşündükleri için bu isim ile uygulama hizmeti verdikleri düşünülmektedir.

Uber Nedir? Uber Nasıl Kullanılır?

Uber nedir başlığında da ifade ettiğimiz gibi bu hizmet bit dijital uygulama üzerinden alınmaktadır. Bu nedenle öncelikle uygulama üye olmanız gerekir. Web site üzerinden ya da andorid veya ios uyumlu uygulamasını edinerek üye olabilirsiniz.

Üyelik işlemlerinin ardından uygulama üzerinden olduğunuz yeri seçiyorsunuz. Ardından sizi nasıl bir aracın almasını istediğinizi iletiyorsunuz. Talebinize en uygun şoför talebinizi kabul ediyor ve alınmak istediğiniz noktaya geliyor. Gitmek istediğiniz noktayı da yine uygulama üzerinden bildiriyorsunuz ve aracın sizi olduğunuz noktadan almasını bekliyorsunuz.

Araç gelirken ne kadar ücret ödeyeceğinizi de yine uygulama üzerinden görmektesiniz. Buna göre ödemenizi kredi kartı ile gerçekleştirme olanağına sahipsiniz. Araç geldiğinde siz sadece koltuğunuza oturun ve şoförün sizi istediğiniz yere götürmesinin keyfini sürün.

Uber Nedir? Türkiye’de Uber Var mı?

Dünya genelinde kullanılan bu uygulama 2014 yılında İstanbul’da da hizmet vermeye başladı. Kısa zamanda büyük bir ilgi duymasının ardından sarı taksi şoförleri tarafından tepki çekti. Sarı taksi şoförleri, işlerini düşürdüğü iddiası ile bu uygulanın kaldırılması için çalışmalar başlattı. Haberlerde sık sık sarı taksi şoförleri ile uber taksi şoförleri arasındaki kavgalara şahit olundu.

Geçtiğimiz sene mahkeme tarafından alınan karar nedeniyle bu uygulamanın erişimine engel getirildi. Uber şoförlerinin itirazı sonuç verdi ve yeni bir karar ile tekrardan erişim imkanı verildi. Artık Türkiye’de uber vardır cevabını verebilmekteyiz. Sürecin nasıl devam edeceği ise şuan bilinmiyor.

Uber Vergi Ödüyor mu?

Büyük tartışmalara neden olan ubertaksi uygulaması hakkında verdi ödemediğine dair birçok iddia ortaya atıldı. Fakat bu konunun gerçeği yansıtmadığına dair açıklama Uber Genel Merkezi tarafından yapıldı. 2019 yılında yapılan açıklamada;

“ İstanbul’daki UberXL araçlarımızda Ulaştırma Bakanlığı’ndan ve İstanbul Belediyesi’nden gerekli belgeler temin edildi ve vergimizi vererek çalışıyoruz. Gerekli belgelere (D2) sahip olduğumuz için korsan diye tabir edilen yasadışı taşımacılık unsurlarına uygulana cezalar bize uygulanmamalı.Kanunun farklı şekillerde yorumlanması yenilikçi teknolojilerin önünü kapatıyor. Amerika’da New York, San Francisco, Los Angeles, Fransa’da Paris Uber’in en yaygın olarak kullanıldığı şehirlerden. Uber, ulaşım teknolojisiyle şehirlere katkı sağlamak için bütün dünyada bakanlıklar ve belediyeler ile el ele çalışıyor” değerlendirilmesi yapılmıştı.

Bir uber aracı ile sürücünün ticari taksi hizmeti vermesinin önü son dakika haberi ile tekrar açıldı. İstanbul merkezli olarak yapılan uber yolculuk daha fazla il için de planlanmaya başladı. Mahkeme kararı ardından uber nedir, nasıl kullanılır, uber şoförü nasıl olunur araştırmaları hız kazandı. Önümüzdeki günlerde nasıl bir süreç başlayacak hep birlikte göreceğiz. Yeni haberler ve bilgiler için bizleri takip ediniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!