featured

Uçan Arabalar Hayali Gerçek Oluyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uçan arabalar, sinema tarihinin, çizgi film sektörünün ve video oyun dünyasının vazgeçilmezleri arasında uzun yıllardır yerini almakta. Jetgiller çizgi dizisinde de sıkça kullanılan uçan araçlar, günümüzde gerçekleşmeye çok yakın.

Bu hayale kavuşmak için elektrikli uçan otomobiller hazır. Airspeeder Series, düzenleyeceği gökyüzü formüle 1 yarışının hazırlıklarına çoktan başladı. Dünyada ilk defa gerçekleşecek olan gökyüzü Formula 1 yarışı spor olarak insanlara sunulacak.

Airspeeder Series, yaptığı açıklamada 2020 yılı içerisinde yarışların başlayacağını duyurdu. Hatta yakın bir zamanda Grand Pix Şampiyonası düzenlemek için çalışmalar devam ediyor. Henüz net olarak tarihi belli olmasa da, çok kısa bir zaman sonra uçan arabalar gökyüzünde görülecekler.

Uçan araçların kullanım alanını yarışlar ile kısıtlamak istemeyen organizatör Matt Pearson müjdeli haberler de verdi. Pearson yaptığı açıklamada, uçan elektrikli arabaların sadece yarışlarda değil, devamlı olarak taşımacılıkta da kullanmak istiyoruz dedi. Bunun için de çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade etti.

Uçan Drone Araba Denemeleri Başlıyor

Korona virüs nedeni ile tüm organizasyonların sekteye uğraması elektrikli uçan drone araba denemeleri de birkaç ay ertelendi. Fakat corona virüs kısıtlamalarının son bulması halinde Speeders isimli elektrikli drone araçların test denemelerine devam edilecek. Daha önce yapılan uçuş denemelerinden Speeders büyük başarılar göstermişti.

Yapılacak olan test uçuşlarına ABD Hava Kuvvetlerinden ve Martin Havacılık şirketinden pilotlar katılım sağlayacak. Pilotlar, Kaliforniya’da bulunan Mojave Çölü üzerinde şirketin tasarladığı MK3 adlı prototipi test edecek.

Prototipleri üreten Avusturya menşeli Alauda şirketi, havacılık, mühendislik ve otomobil sporları alanlarında uzman olan kişilerden bir ekip kuruyor. Ekip içerisinde başarıları ile bilinen Rolls-Royce ve Babcock Aviation gibi firmalar yer alıyor.

Uçan Arabalar Hangi Özelliklere Sahip Olacak?

Uçan arabalar şuan için en fazla 40 metre yüksekliğe çıkabilmekteler. En düşük de 5 metre yükseklikten uçabiliyorlar. Bu yüksekliklerde elektrikli drone otomobillerin hızları 200 KM hıza ulaşabiliyor. Araçların sahip olduğu güç ve hızı daha da yukarı çekebilmek için mühendisler büyük bir efor ile çalışmalara devam ediyorlar.

Araçların bir diğer özelliği ise % 100 elektrikli olmasıdır. Bu özelliği sayesinde de gelecekte yaşanacak olan petrol problemlerine büyük çözümler sunuyor. Ayrıca uçan drone arabalarının %100 elektrikli olması, gelecekte ki sıfır emisyon hayalini güçlendiriyor.

Uçan otomobiller için kurulan tesis, Avustralya ülkesinde yer alan Adelaide kentinde bulunuyor. Tesis için buranın seçilmesinde en büyük etken, etrafında bulunan çölün uçuşlara uygun olmasıdır. Çöl üzerinde insanlı ve insansız elektrikli uçan drone otomobiller problemsiz şekilde kullanılabiliyor. Ayrıca tesis, mühendislere ve teknik uzmanlara da ev sahipliği yapıyor.

Airspeeder Geleceğin Formula 1 Yarışı Olabilecek Mi?

YouTube video

Organizatör Matt Pearson yaptığı açıklamalarda, otomobil yarışı tutkunlarının, aradıkları tüm heyecanı, gökyüzünde gerçekleşecek olan Formula 1 yarışında bulacaklarını ifade etti.

Pearson konuşmasının devamında Airspeeder series projesi için geniş kitlelere hitap edeceğini ekledi. Gökyüzü yarışı, farklı takımlar, pit-stoplar, pilotlar, üst düzey rekabet ve global canlı yayınlarla, büyük bir hayran kitlesine sahip olacağa benziyor.

Alaua şirketi, diğer otomobiller için de uçan araba teknolojisini geliştirmek istediklerini söyledi. Bu teknolojisini sadece elektrikli drone otomobiller ile sınırlı kalmaması için çalışmalara devam ettiklerini ifade ettiler.

Türkiye‘nin İlk Milli Uçan Arabası Cezeri

Türkiye’nin ilk uçan aracı Cezeri ise 2019 yılında Teknofest organizasyonunda görücüye çıktı. Araç büyük bir ilgi ile karşılandı. Araba satışa çıktı haberleri için daha fazla bir vakit olsa da, bu aracın üretilmesi büyük bir başarı ve umut verici.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!