featured

Ucuz İkinci El Araba Almanın Püf Noktaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İkinci el araba almanın çok daha ekonomik ve avantajlı olduğu bugünlerde hemen herkes ucuz ikinci el araba almanın yollarını aramaktadır. Çünkü insanlar artık yakın mesafelere bile arabalarını kullanarak gitmeyi tercih etmektedir. Bunun birçok gerekli sebebi bulunur. Ulaşımın vazgeçilmezlerinden olan arabaları almak için bazı adımlar izlenmeli ve bazı hususlara dikkat edilmelidir.

Pandemi Sürecinde İkinci El Araba Satış Oranları Neden Yükseldi?

İnsanlar gün geçtikçe her şeyin daha kolay olmasını isteyen, rahatlığına düşün bir hale gelmektedir. Yürüyerek çok rahatlıkla ulaşabilecekleri mesafelere bile araba kullanarak gitmeyi tercih etmektedirler. Pandemi süreci nedeniyle de arabalar toplu taşıma araçlarına göre daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. İnsanların son zamanlarda daha çok ulaşım kolaylığı ve sağlık konusundaki tedirginlikleri nedeniyle araba alma ihtiyacı duydukları görülmektedir.

Pandemi sürecinin birçok sektörde olduğu gibi ikinci el araba sektöründe de büyük etkileri oldu. Fabrikaların bir süre kapalı kalmış olması nedeniyle sıfır araç üretimi yapılamadı. Sıfır araç üretilememesi ikinci el araba satışları ve fiyatlarında büyük bir artış olmasına neden oldu. İnsanların sağlık konusundaki korkuları nedeniyle araba alımına yönelmesi de satışlarda olan artışlara büyük ölçüde etki etti.

Ucuz İkinci El Araba Araba Nasıl Alınır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

İkinci el araba alım satım sürecinde önem verilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Özellikle pandemi döneminde bir anda yükselen araç satış fiyatları düşünüldüğünde, bir araba meraklısının alım işlemi yapmadan önce dikkat etmesi gereken çok sayıda detay bulunmaktadır. İşte, ucuz ikinci el araba almanın püf noktaları.

1 – Bütçenize Uygun İkinci El Araba Tercihinde Bulunun

Araç almak için öncelikle kendinize göre bir bütçe belirlemeniz gereklidir. Aksi halde otomobil piyasasında yer alan çok sayıdaki marka ve modelin arasında kendinizi kaybedebilirsiniz. Hele ki bir de arabalar noktasında çok heyecanlı biriyseniz, bir bakmışsınız ki araba almak için yakınlarınızdan borç alıyorsunuz ya da ikinci el araba kredisi çekmek için bankaya gitmişsiniz. Kendinizi ve araba sevginizi frenlemek için mutlaka ve mutlaka bütçe belirlediğinizden emin olmalısınız.

2 – Yedek Parça Önemli!

İkinci el araba alım satım işlemi için bütçenizi belirledikten sonra belirlediğiniz bütçeye uyan, kolay yedek parçası ve servisi bulunabilen, hızlı satılabilen bir araba bulmak için internet ortamında ya da otomobil pazarlarında iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Bu araştırmanızın sonucunda kendinize uygun olan aracı seçmeli ve satılık araçları incelemeye başlamalısınız. Böylece olası arıza ve tamir durumlarında ekonomik çözümler bulma şansına sahip olursunuz.

3 – Araba Almaya Giderken Bir Uzmandan Destek Alın

İstediğiniz arabayı seçtiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Bu noktada sakinliğinizi koruyun ve gözünüze kestirdiğiniz araçları ilanlarda incelendikten sonra kriterlere uyan arabayı görmek için satıcı ile bir buluşma ayarlamalısınız. Bu buluşmaya arabalardan anlayan biriyle gitmenin faydası olacaktır.

4 – Araç Geçmişini Araştırın

Arabayı görüp inceledikten sonra aracın plakası yoluyla aracın karıştığı kaza olup olmadığı, hasar kaydı vb. bilgilere ulaşabilirsiniz. Sisteme işlenmemiş araç arıza ve kazaları için ise bir oto ekspertiz firmasından destek almanız önem taşır.

5 – Araba Vergilerine Dikkat!

İkinci el araç satın alırken birçok noktada tercih değişikliği yapıldığı görülmektedir. Bilindiği üzere piyasada yüzlerce çeşit marka ve bu markaların onlar çeşit aracı var. Satın alınacak araç kişinin istediği özelliklerde olmalıdır. Yapacağı işe göre, ailesinin genişliğine göre veya zevkine göre araç seçimi yapılmalıdır. Araç alırken motor hacmi, yılına göre vergi ödemesi gibi birçok konuda ciddi düşünülerek karar verilmelidir.

6 – İkinci El Araç Nereden Alınır?

Gelelim araç alımında en önemli kritere. Alınacak aracın markası modeli belli olduktan sonra bizleri bazı seçenekler bekliyor olacak. Öncelikle satış siteleri incelenmeli, aracın piyasası ve ortalama fiyatı ortaya çıkartılmalıdır. aracın ortalama fiyatı belli olduktan sonra birkaç yöntemle ikinci el araba bulabilirsiniz.

a – Galerilerden İkinci El Araba Almanın Avantajları

İkinci el araç alırken ilk seçeneğimiz galeriler olmalıdır. Günümüzde çoğu ilde oto galeriler aynı yere toplandı. Galeriden araç almanın avantajları göz önüne alınarak bütün galeriler gezilebilir. Alınan araçta sıkıntı çıkması durumunda bu işin ticaretini yapan galeriler olaya daha farklı baktıklarından, ticari sicillerinin bozulmaması için ellerinden gelen gayreti sarf ediyorlar.

b – İnternetten Araba Almak Güvenli mi?

Araba alırken başvurabileceğimiz ikinci seçenek araç satış siteleridir. Bu sitelerde otomobilleri inceleyip, görülmeye değer bulduğunuz araçların listesini çıkartabilirsiniz. Bir iki gün içerisinde hepsini tek tek gezerek de istediğiniz aracı bulabilirsiniz. Satış sitelerinden bulduğunuz araçlar genellikle sahibinden olduğundan avantajları ve dezavantajları olmaktadır.

c – Araç Pazarlarından İkinci El Otomobil Almak Ne Kazandırır?

Üçüncü seçeneğimiz ise araç pazarlarıdır. Bu pazarlarda hem sahibinden hem galericiden araç bulmanız mümkündür. Fakat aradığınız aracı bulmanız bu tarz yerlerde sizin için bayağı yorucu olacaktır. Bulduğunuz aracı iyice inceleyip, baktırdıktan sonra noter huzurunda, gerekli kurallar çerçevesinde satın almanız sizin açınızdan çok daha iyi olacaktır.

7 – İkinci El Araba Piyasası ile İlgileniyor Olmak Büyük Avantaj

Ülkenin araba piyasasına hakim olan bir insan ne zaman piyasaya sıfır araba geleceğini de az çok bilir. Piyasaya sıfır arabanın gelmesi demek o ülkedeki araba fiyatlarının bir nebze de olsa düşmesi demektir. Arz-talep meselesi ele alındığında bir mal ne kadar fazla ise fiyatı o kadar düşüktür. Sıfır arabanın piyasaya gelmesi hem diğer sıfır arabaların değerinin düşmesine hem de 2. el araba fiyatlarının düşmesine neden olur. Eğer piyasada böyle bir durum var ise beklemek mantıklı olur.

8 – Gümrük ve Haciz Mallarını Takip Edin

Ucuza araba almanın bir diğer yöntemi ise gümrükten araba almaktır. Yurtdışından gelip gümrükte bırakılan arabalar için bir açık arttırma sistemi uygulanır. En yüksek fiyatı verecek kişi o arabanın sahibi olur. Bu sayede normalden daha ucuza araba alınabilir. Hacizde bırakılan araçlara da ilgi yoğundur. İcradaki araçların da satışları çok daha ucuza gerçekleştirilir.

9 – Hasarlı ya da Pert Arabaları Dikkate Alabilirsiniz

Yoğun trafiğe sahip olan ülkelerde hemen hemen her arabada bir kusur bulunmaktadır. Trafikte yapılan kazalarda arabaların başına sürtme, ezilme gibi durumlar gelebiliyor. Bu durumlardan dolayı ise hasar kayıtları oluşuyor. İnsanlar kaza yapmış arabalara değerinin azaldığını söylerler. Aslında bu durum belli bir kesim için oldukça mantıklı gözükür.

Pert olarak adlandırılan kaza kaydı büyük değeri düşük arabalara ilgi oldukça çoktur. Bu ikini el araba modellerini alıp yeniden toplayan yerler bulunmaktadır. Eğer otomobil alanında çalışan bir kişi iseniz, aldığınız pert aracı kendiniz de toplayabilirsiniz. Bu da hem ikinci el hem de çok ucuza otomobil sahibi olmanızı sağlar.

10 – Pazarlık Etmeyi Unutmayın

Ucuz ikinci el araba almanın bir diğer önemli noktası ise pazarlıktır. Araç sahibi ile yaptığınız pazarlık sonucunda memnun edici bir fiyat alabilirseniz, resmi işlemlere geçme vakti gelmiştir. Aracın devrinin gerçekleştirilmesi, ruhsatın üzerine alınması benzeri resmi işlemler ve gerekli evrakları tamamlayarak arabanızı almış olursunuz.

Bonus: İkinci El Araba Almanın Doğru Adresi Neresidir?

İkinci el araç alırken zarar etmemek için doğru adresten araştırma yaptığınızdan emin olmalısınız. 2elarabam.com adresinde sizler için sunulmuş olan binlerce model arasından bütçenize ve aradığınız özelliklere uygun olanları kolayca bulabilirsiniz. Yüksek filtreleme özellikleri sayesinde aradığınız araca ulaşmak artık çok kolay. Siz de ikinci el araba alım satım işlemi için doğru adreste olduğunuzdan emin olun. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!