universite-taban-puanlari-ve-basari-siralamalari

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları, üniversiteye hazırlanan öğrenciler için büyük önem teşkil ediyor.  Milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyecek olan YKS sınavı her yıl yapılmaktadır.

Yapılan bu sınav sonucunda adaylar puan ve başarı sıralamalarına göre bazı bölümler için tercihte bulunur. Her üniversite bölüme göre bu tercihler arasından alım yaparken ortaya üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları çıkacaktır.

Başarı Sırası ve Taban Puanı Nedir? Üniversite Sıralamaları Nasıl Bakılır?

universite-taban-puanlari-ve-basari-siralamalari

Üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları, özellikle hangi bölümü seçeceğini bilmeyen öğrenciler için bölüm seçme konusunda yol gösterici olabilir. Bunun yanı sıra bölüm tercihi bulunan öğrenciler içinde üniversite seçimini kolaylaştırabilecektir.

Başarı sırası adayın sınava giren tüm öğrenciler içerisinde elde ettiği sıradır. Taban puan ise, istenilen üniversite ve bölümün kontenjanı kapsamında aldığı son kişinin puan sonucu olarak tanımlanabilir.

Üniversite sıralamaları sınav sonucunda her puan türüne göre belirlenir ve yazılır. Adaylar tercih esnasında seçeceği bölümün puan türü doğrultusunda başarı sıralamasını bilerek seçim yapmaktadır.

Üniversite Taban Puanları 700 Üzerinden mi 500 Üzerinden mi Belirlenir?

Üniversite taban puanları 700 üzerinden değil 500 üzerinden belirlenmektedir. Üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları incelendiğinde en yüksek puan bilgisinin 490-500 aralığında olduğu görülebilecektir.

Üniversiteye Girişte Puan mı Sıralama mı Önemli?

Üniversiteye girme aşamasında olan milyonlarca öğrenci, tercih esnasında büyük kaygı yaşıyor. Çünkü birçok öğrenci tercihini yaparken puanına mı yoksa başarı sıralamasına mı bakacağına karar veremiyor.

Her yıl üniversite puan sıralamalarında değişiklik yaşandığı bir gerçektir. Çünkü ham puanlara ek olarak standart sapma getirileri olur. Standart sapmalar o yılın soru içeriklerine göre değişir.

Standart sapmalarda değişiklikler olacağından her yıl üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları birbiriyle örtüşmeyecektir. Özellikle zor denilen sınav yıllarında puanı diğer yıllara göre düşük diyebileceğimiz birçok öğrencinin sıralaması o yıllara göre iyi hatta daha başarılı olabilir.

universite-taban-puanlari-ve-basari-siralamalari

Bu değişkenlikler sebebiyle taban puanları tek başına baz almak doğru olmayacaktır. Ancak elbette ki taban puanı göz ardı edip tamamen başarı sıralamasına odaklanmakta doğru bir adım değildir.

Çünkü bir bölümün çok rağbet görmesi ve tercih edilmesi başarı sıralamasının artmasına neden olabilir. Bu kapsamda tercih esnasında üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları birlikte değerlendirmeli, titiz bir tercih süreci geçirilmesi adına profesyonel bir yardım alınmalıdır.

4 Yıllık Üniversite İçin En Az Kaç Puan Gerekir? 4 Yıllık Taban Puanları Neye Göre Değişiyor?

4 yıllık taban puanları yine her yıl değişmektedir. 4 yıllık üniversite okumak istiyorsanız AYT bölümünde iyi bir puan yapmanız gerekecektir. Ancak YKS ham puanı için %40 oranında TYT önemli olacağından bu noktada TYT sorularının da göz ardı edilmemesi gereklidir. 4 yıllık taban puanları her üniversitenin bölümüne göre farklılık gösterir.

Bu nedenle 4 yıllık taban puanları için bir aralık verilmesi doğru olmayacaktır. Öncelikle taban puanlar ile ilgili bir araştırma yapmadan önce girmek istediğiniz bölümün ne olduğuna karar verebilirsiniz. Bu aşamada tek bir seçenek üzerinden ilerleyemiyorsanız, kendiniz için istediğiniz bölümleri içeren bir liste hazırlayabilirsiniz.

universite-taban-puanlari-ve-basari-siralamalari

Hazırladığınız listedeki bölümlerin puan türünü yanına not ederek, her bölümün üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları neler araştırmanız gerekecektir. Bölüm ile ilgili en düşük puana sahip üniversite bölümün genel taban puanı olarak değerlendirilebilir.

Her üniversitenin en son giren adayı ise o bölümün üniversiteye göre taban puanını ifade edecektir. Bölüm bölüm 4 yıllık taban puanları için Tercih Koçu üzerinden yardım alabilirsiniz.

2 Yıllık Taban Puanları Nasıl? 2023 Üniversite Taban Puanları 2 Yıllık İçin Nasıl Değişiyor?

4 yıllık taban puanları yanı sıra 2 yıllık bölümlere girmek isteyen herkes 2 yıllık taban puanları nasıl bunun üzerine araştırmalar yapacaktır. TYT sınav puanı üzerinden girebileceğiniz 2 yıllık bölümlerde doğru seçimler yapıldığında, işe girme konusunda daha avantajlı olunabilecektir.

universite-taban-puanlari-ve-basari-siralamalari
Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

2 yıllık taban puanları da 4 yıllık üniversiteler gibi seçilen üniversite ve bölüme göre farklılık gösterebilecektir. Bu kapsamda çok tercih edilen sağlık bölümü 2 yıllık taban puanları diğer 2 yıllık bölümlere nazaran daha yüksektir.

Kariyerinizi planlamak istediğiniz bölümleri tercih ederek Tercih Koçu üzerinden bölüme göre 2 yıllık taban puanları neler bulabilirsiniz. Sonrasında üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları üzerinde değerlendirme yaparak, 2 yıllık bölümler üzerinden tercih listenizi oluşturabilirsiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!