featured

Unutulmaz Kadın Edebiyatçımız Tomris Uyar ve Edebiyatı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tomris Uyar, İkinci Yeni Akımı başlamasına sebep olan, aşkların unutulmaz kadını. Cemal Süreyya, Turgut Uyar ve Edip Cansever gibi kişilerin unutulmaz aşkı. Aşkları kadar Edebiyattaki yeri de unutulmaz. Tomris Uyar hem çok iyi bir çevirmen hem de çok başarılı bir öykü yazarı…

6 Maddede Tomris Uyar ve Yaşamı!

Tomris Uyar öncelikle Edebiyat sever bir ailenin yine Edebiyata aşık bir çocuğudur. Çok küçük yaşlarda edebiyata ilgi duyan Uyar yalnızca yazın dünyasındaki başarıları ile değil; aynı zamanda aşk hikayeleri ile de göz önünde olmuştur. Hatta bazı zamanlar aşk hikayeleri, Edebi tarafının önüne geçmiştir. Bu ilgi çekici, bir o kadar ulaşılmaz kadın kimdir? Neler yapmıştır? Hayatı nasıl değerlendirmiştir? İşte, meraklılarına!

1 – Tomris Uyar ve Esin Kaynakları

Tomris Uyar gibi önemli bir öykü yazarının esin kaynakları elbette ki merak konusu olmaktadır. Uyar’ın ilk esin kaynağı anne ve babasıdır. Annesi bir çevirmen, babası ise bir şairdi. Bu da Uyar’ın her iki alana da oldukça iyi tanık olmasını ve ilgisinin bu yönlere doğru şekillenmesini sağlamıştır.

2 – Akademik Hayatı

Geçmişe damgasını vuran Tomris Uyar, Arnavut Kız Koleji’ni başarı ile tamamladıktan sonra Gazetecilik Enstitüsü’nde eğitim alarak çevirmenlik alanındaki ilk denemelerini yapmaya koyuldu.

3 – Edebiyatta İlk Adımlar

Tomris Uyar, Edebiyat dünyasının önemli çevirmenlerinden biri olmakla kalmayıp aynı zamanda öykücülükte de başarı elde etmiş kadın sanatçılarımızdandır. Edebiyata ilk girdiği yıllarda çevirmenlik ve öykücülük yaparken, aynı zamanda Papirüs dergisinin kurucu üyelerinden biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. 60’dan fazla sayıda çeviri kitabı yayınlanırken, sayısız dereceler alarak, edebiyat ödüllerine layık görüldü.

4 – Aldığı Ödüller

Edebiyatımızın hayran bırakıcı kadın figürlerinden olan Tomris Uyar, öykü derlemelerinin bulunduğu Yürekte Bukağı isimli kitabı ile 1979 Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazanmıştır. Yine Yaza Yolculuk kitabı ile de 1986 Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazanmayı başarmıştır.

5 – Kıskanılası Bir Kadın

Tomris Uyar, hiç çaba harcamadan kendisine aşık ettiği 4 sanatçıyla uzun bir dönem gündemde kalmıştır. Turgut Uyar, Cemal Süreyya, Edip Cansever ve Ülkü Tamer çok uzun yıllar boyunca kendisine şiirler ve şarkılar yazmışlardır. Adına şiirler yazılan kadın. Adına şarkılar bestelenen aşk. Tomris Uyar, bu yönü ile de oldukça etkileyici bir geçmişe sahiptir. Öyle güçlü bir kadın karakterdir ki, aşklarından utanmaz, yaptığı her şeyden onur duyan bir edaya sahiptir.

6 – Tomris Uyar Eserleri

İpek ve Bakır – 1971Ödeşmeler – 1973Dizboyu Papatyalar – 1975Gündökümü – 1976Yürekte Bukağı – 1979Yaz Düşleri – Düş Kışları – 1981Sesler, Yüzler, Sokaklar – 1981Gecegezen Kızlar – 1983Büyük Saat – 1984Rus Ruleti – Dön Geri Bak – 1985Günlerin Tortusu – 1980-1984Yaza Yolculuk – 1986Babayasaları, Anasözleri – 1989Yazılı Günler – 1985-1988Sekizinci Günah – 1990Otuzların Kadını – 1992İki Yaka İki Uç – 1992Tanışma Günleri – 1995Aramızdaki Şey – 1997İstanbul’da Zaman – 2000Gündökümü – 2003

İlginizi Çekebilir: Kitap, edebiyat ve sanat bu restoranda buluştu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!