featured

Uzaya Gönderilen 5 Garip Şey

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu zamana kadar uzaya yalnızca uyduların ve astronotların gittiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü uzaya insan dışında pek çok şey daha gönderildi. Üstelik uzaya gönderilenler arasında birden fazla hayvan da bulunuyor. İşte, bu zamana kadar uzaya gönderilen 5 garip şey…

Uzaya Gönderilenler

Uzaya gönderilenler arasında birbirinden enteresan nesnelerle birlikte pek çok hayvan da yer alıyor. Uzay araçlarının içinde uzay yolculuğuna uğurlanan nesneler arasında insan külü bile bulunuyor. Duyduğunuzda garipseyeceğiniz, belki de çok şaşıracağınız uzaya gönderilen 5 garip şey listemiz…

1 – Altın Plak

1977 senesinde uzaya gönderilen uzay aracı olan Voyager’de alton bir plağa da yer verildi. Bu altın plağın içinde 55 farklı dilde mesajlar yer aldı. Amaç ise; uzaylıların bulunması durumunda onlara, dünyadaki birbirinden farklı hayatların ve kültürlerin çeşitliliğini göstermek. Üstelik bu altın plakta Türkçe bir mesaja da yer verildi. Altın plak içindeki Türkçe ses ‘’Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayırlı olsun’’ idi.

2 – İnsan Külü

Dünyaca ünlü bilim kurgu serisi Star Terk’in yaratıcısı olan Gene Roddenberry’in vasiyeti bir hayli ilginçti. Çünkü Roddenberry vasiyetinde, öldükten sonra yakılmayı ve küllerinin de uzaya gönderilmesini istedi. Uzaya olan sevgisini herkese duyurmak isteyen Roddenberry’nin küllerinin uzaya götürülmesi vasiyeti NASA tarafından uygulandı. Gene’nin yakıldıktan sonraki küllerinin bir bölümü Columbia uzay mekiği ile uzaya gönderildi.

3 – Öğle Yemeği

Uzaya giden astronotlar arasında bulunan Jon Yoğun, uzaya çıkmadan önce NASA tarafından verilecek olan yemeği beğenmeyeceğini düşündü ve kendi yemeğini yanına alarak uzaya çıktı. Yani astronot Jon, dana etli sandviçi ile birlikte uzaya çıktı.

4 – Müzik Enstrümanları

NASA astronotlarından olan Walter M. Schirra Jr. ile Thomas P. Stafford uzaya ilk kez müzik aleti götüren astronotlar oldu. Yanlarına mızıka ve çanlar alarak Gemini 6A uzay aracıyla uzaya çıkan astronotlar dönerlerken de bu müzik aletlerini geri getirdi. Uzay yolculuğu yapmış olan çanlar ve mızıka günümüzde Washington’da bulunan Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde sergilenmekte.

5 – Uzay Yolculuğuna Gönderilen Hayvanlar

Bu zamana kadar uzay yolculuğuna canlılar arasından sadece astronotlar yani insanlar çıkmadı. Pek çok hayvan da uzay araçlarının içinde uzaya götürüldü. Uzaya gönderilen ilk hayvan ise meyve sinekleri oldu. Hatta uzaya çıkıp astronot diploması alan hayvan bile oldu. İşte, uzaya çıkan hayvanlar:

Alber ismindeki Hint Şebeği uzaya çıkan ilk maymun oldu. Uzaydan geri dönen Albert’e daha sonra astronot diploması da verildi1966 yılında uzaya gönderilen uzay aracının içine Ugolyok ve Veterok isimlerinde iki köpek de vardı. Bu köpekler uzayda tam 22 gün kaldı. Henüz bu sürenin rekoru kırılabilmiş değil1963 senesinde Felix adındaki kedi uzay yolculuğuna çıktıUzayda en uzun süre kalan hayvan Kara kaplumbağaları oldu. Kara kaplumbağaları uzayda tam tamına 90 gün kaldıUzayda doğum yapan hayvan hamamböceği oldu. Bu hamamböceği uzaya Rusya tarafından gönderildiSu ayıları da uzaya çıkan hayvanlar arasına girdi. Uzaya çıkan su ayıları, 10 gün boyunca kendilerini koruyacak hiçbir dış koruma olmadan açık uzayda yer alabildiler

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!