Vajinoplasti Nedir | Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır

Vajinoplasti Nedir | Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır | Vajinoplasti Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vajinal genişleme sorunu nedeniyle vajinoplasti nedir araştırması son yıllarda oldukça sık yapılıyor. Biz de bu yazımızda vajina daraltma ameliyatı olarak bilinen vajinoplasti nedir sorusuna yanıt verdik ve vajinoplasti ameliyatı hakkında en çok yanıt aranan soruları ele aldık. İşte, vajinoplasti nedir neden yapılır, vajina daraltma ameliyatı nasıl yapılır, vajinoplasti ameliyatı sonrası cinsel ilişki konuları hakkındaki bilgiler…

Vajinoplasti Nedir? Vajinoplasti Ameliyatı Ne Demek?

Vajinoplasti nedir; yaygın olarak görülen vajinal deformasyonlardan biri olan vajinal genişlemeyi düzeltmeye yarayan cerrahi bir girişimdir. Vajinoplasti vajina daraltma ameliyatı olarak da bilinir. Vajinoplasti ameliyatında çeşitli nedenlerle bozulan vajinal sıkılık, genişleyen vajina sorununa çözüm sağlanır.

Kısacası vajinoplasti nedir; yapısı bozulan vajinanın eski haline döndürülmesi, vajina anatomisinin düzeltilmesi işleminin uygulandığı cerrahi bir operasyondur.

Vajinoplasti Nedir | Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır

Vajina Daraltma Ameliyatı Neden Yapılır? Vajinoplasti Hangi Durumlarda Yapılır?

Vajinoplasti, genital estetik çeşitlerinden biridir ancak her kadına uygun değildir. Vajinal daraltma ameliyatı yalnızca vajinal genişleme olan kadınlara uygulanır. Vajinal sıkılığın azalması, kadınların hem özgüvenini kaybetmesine hem de cinsel sorunlar yaşamasına neden olabilir. Vajinal genişleme nedeniyle özgüvenini kaybeden kadınların ilerleyen süreçlerde cinsel isteksizlik de yaşaması olasıdır.

Vajinanın genişlemesine bağlı olarak şu durumlarda vajinoplasti yapılmaktadır:

  • Özgüven eksikliği
  • Cinsel isteksizlik
  • Vajinadan ses gelmesi
  • Cinsel ilişkide haz alamama
  • Cinsel hissizlik
  • Tekrarlayan vajinal enfeksiyon

Vajinoplasti ameliyatı sadece cinsel ve sosyal hayata olumsuz etki etmez. Kimi vakalarda sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar, vajinal genişlemeye bağlı olarak gelişebilir. Bu durumda da vajina daraltma ameliyatı yöntemine başvurulabilir.

Ayrıca genişleyen vajina nedeniyle erkekler de cinsel birliktelik esnasında haz ve orgazm sorunları yaşayabilir. Dolayısı ile vajinoplasti hem kadın hem de vajinal genişliği olan kadınlarla birlikte olan erkeklerin cinsel yaşamları için oldukça yararlıdır.

Belirtmek gerekir ki; vajinal genişlik sadece sık cinsel ilişki ve vajinal doğum ilişki ile ilişkili değildir. Hormonal bozukluk, genetik faktör gibi nedenlerle de vajina anatomisi bozulabilir ve vajinoplastiye gereksinim duulabilir.

Vajinoplasti Ameliyatı Nedenleri Nelerdir? Vajinal Genişleme Neden Olur?

Kadınlar arasında genital estetik çeşitlerinden biri olan vajina daraltma ameliyatının sık tercih edilmesinin nedeni; vajinal genişleme sorununun yaygın olarak yaşanmasıdır. Çünkü hayatın doğal akışındaki pek çok neden vajinal sıkılığın kaybolmasına neden olmaktadır. Doğum yapmak ve uzun yıllar cinsel ilişki de bu nedenlerin başında gelmektedir. Genel olarak vajinal genişleme nedenleri şunlardır:

  • Vajinal doğum
  • Birden fazla gebelik
  • İlerleyen yaş
  • Uzun süre cinsel ilişkiye bağlı yıpranma
  • Hormonal eksiklikler
  • Menopoz
  • Genetik yapı

Vajina, bağ doku ve kastan oluşmaktadır. Yukarıda maddelenen nedenler bu bağ doku ve kasların etkilenmesine neden olup vajinal genişlemeye yol açarlar. Ancak vajinal doğum yapmak, bu nedenler arasında en etkili olanıdır. Özellikle uzun süren ve zorlu vajinal doğumlarda vajinadaki yırtılmalar daha hasar verici olur.

Vajinoplasti Nedir | Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır

Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vajina daraltma ameliyatı için uygulanan birden fazla yöntem vardır. Dolayısı ile her bir yöntemin uygulanışı farklıdır. Bu yöntemler ise şunlardır:

  • Cerrahi vajina daraltma (Vajinoplasti)
  • İp askı ile vajina daraltma
  • Lazerle vajinal rejüvenasyon

1- Cerrahi Vajinoplasti Nasıl Yapılır?

Cerrahi vajinoplasti ameliyatı, kalıcı vajina sıkılığı için tercih edilmesi gereken en başarılı yöntemdir. Bu yöntem ile vajina kanalı tamamen daraltılabilir. Hastalara lokal ya da genel anestezi uygulanır, vajinoplastide vajinanın başından vajinanın iç kısmına kadar girilir ve fazlalık olan dokular çıkartılır. Daha sonra dokular bir araya getirilerek dikilir.

Vajinoplasti ameliyatında, ameliyat sonrası alınması gerekmeyen ve kendiliğinden eriyen estetik dikiş ipleri kullanılır. Vajinoplasti sonrası hastaların bir gün hastanede yatması gerekebilir. Ayrıca evde istirahat etmeyi gerektirir. Tekrar doğum yapılmadığı sürece kalıcı vajinal sıkılık için en etkili yöntemdir.

2- Lazerle Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lazerle vajina daraltma yöntemi olarak da adlandırılan LVR (Lazerle Vajinal Rejüvenasyon) için lokal ya da genel anestezi gerekmemektedir. Bu işlemler yaklaşık 15-30 dakika arasında sürmektedir. LVR yönteminde, hastanın vajinasının içine lazer başlığı yerleştirilir ve uygulama bu şekilde yapılır. Dolayısı ile ameliyatsız vajina daraltma yöntemi olarak da bilinir.

LVR sonrası kişiler hemen sosyal yaşamına geri dönebilmektedir ancak doktorun belirttiği süre boyunca cinsel perhiz yapılması gerekmektedir. Kalıcı vajina sıkılığı sağlamaz. Tekrar edilmesi gerekebilir.

3- İp Askı ile Vajinal Daraltma Nasıl Yapılır?

Son yıllarda yaygın olarak kullanılan vajina daraltma yöntemlerinden biri de ip askı ile vajina daraltma yöntemidir. Özel olarak üretilen ip askılar, vajen dokusu altına yerleştirilir. Ancak ip askı ile vajina daraltma da LVR’de olduğu gibi, vajinoplasti kadar uzun soluklu değildir.

Vajinoplasti Nedir | Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır

Vajina Daraltma Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İp askı ve lazerle vajina daraltma işlemleri sonrasında cinsel perhiz şartıyla hastalar sosyal yaşamlarına geri dönebilmektedir ancak cerrahi vajinoplasti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Çünkü vajinoplasti sonrası iyileşme süresi ortalama olarak 6 haftadır ve ameliyatın ilk günlerinde hafif kanama ve ağrı normaldir. Doktorların belirttiği süre boyunca dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:

  • Enfeksiyon riski nedeniyle deniz ve havuza girilmemelidir
  • Doktorun önerdiği şekilde pansuman yapılmalıdır
  • Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır
  • Cinsel ilişkiye girilmemelidir
  • Ameliyat sonrası ilk gün duş alınmamalıdır
  • Ameliyat sonrası genital hijyene önem verilmelidir
  • Bir ay süreyle ağır spor ve ağır egzersiz yapılmamalıdır
  • Bol su içilmelidir

Vajina Daraltma Kaç cm Olmalı? Vajina Kaç CM Daraltılır?

Vajina daraltma kaç cm olmalı sorusunun yanıtı kişiden kişiye göre değişir. Çünkü her kadının vajinal genişliği farklıdır. Ancak ideal olan, vajinanın 6-7 cm kadar daraltılmasıdır.

Vajina Daraltma Ameliyatı Kalıcı mı?

Vajina daraltma ameliyatı eğer vajinoplasti yöntemi ile yapılıyorsa kalıcıdır. Lazerle vajina daraltma ya da ip askı ile vajina daraltma kalıcı değildir; ilerleyen zamanlarda tekrarlanması gerekebilir.

Vajina Daraltma Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

Vajinoplasti ve ameliyatsız vajina daraltma operasyonları yalnızca bu alanda özellikle eğitim almış kadın doğum uzmanları tarafından yapılabilir.

Vajinoplasti Nedir | Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır

Vajina Daraltma Ameliyatı Zor mu?

Vajina daraltma ameliyatı, ip askı ve lazerle vajina daraltma işlemleri günümüzde zor değildir. İp askı ve lazerle yapılan işlemler oldukça kısa sürmekte ve hastalar aynı gün sosyal yaşamlarına geri dönebilmektedir.

Vajinoplasti ameliyatında da herhangi bir zorluk yoktur ve yaklaşık 1 saat içinde işlem tamamlanır. Hastalara lokal veya genel anestezi uygulandığından acı hissi yaşanmaz. Ancak ameliyat sonrası ödem olması mümkündür.

Vajinoplasti Ameliyatı Yan Etkileri Nelerdir?

Vajinoplasti nedir araştırması yapanların cevabını en merak ettiği sorulardan biri; vajinoplasti ameliyatı yan etkileri nelerdir sorusudur. Bu ameliyatın genel anestezi riskleri dışında herhangi bir riski yoktur. Ancak vajinoplasti yan etkilerinin görülmemesi için bu işlemler yalnızca alanına eğitim almış kadın doğum ve jinekoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde kanama ve enfeksiyon riski artar.

Vajinoplasti Devlet Karşılıyor mu?

Vajinoplasti her ne kadar kadınlarda sağlık sorunlarına neden olsa da genital estetik kapsamındadır ve bu nedenle devlet tarafından karşılanmaz.

Vajinoplasti Sonrası İlk İlişki Ne Zaman?

Vajinoplasti sonrası il ilişki genellikle 4-5 hafta sonra yapılabilmektedir. Konu hakkında en doğru bilgi, operasyon sonrasında hastalara aktarılmaktadır ve ilk cinsel ilişkiye e zaman girebilecekleri, yapılacak olan kontroller sonrasında belli olmaktadır.

Vajinoplasti Nedir | Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır

Vajinoplasti Belirtileri Nelerdir?

Vajinoplasti olunması gerekliliği, yaşanan bazı durumlarla anlaşılabilir. Aşağıda sıralanan belirtiler var ise jinekolojk muayene olabilir ve vajinoplasti gerekip gerekmediğini öğrenebilirsiniz:

  • Kadınlarda cinsel isteksizlik ve haz eksikliği
  • İlişki esnasında vajinadan ses gelmesi
  • His kaybı
  • Vajinadan hava kaçağı olması
  • Sık tekrarlayan akıntı ve enfeksiyon
  • Partnerde cinsel isteksizlik ve haz eksikliği

Kimler Vajinoplasti ve Vajina Daraltma Ameliyatı Olabilir?

Genel sağlık durumu engel teşkil etmeyen, 18 yaş sınırını aşmış her kadına vajinoplasti uygulanabilmektedir.

Doğum Yapmayan ve Evli Olmayan Kadınlar Vajinoplasti Olabilir mi?

Vajinal genişleme sadece cinsel ilişki ya da doğum kaynaklı olarak yaşanmaz. Genetik nedenlerle veya hormon eksiklikleri nedeniyle de vajinal genişleme söz konusu olabilir. Dolayısı ile daha önce hiç doğum yapmamış kadınlar ve evli olmayan kadınlar da vajinoplasti olmak durumunda kalabilir.

Doğum Yaptıktan Ne Kadar Sonra Vajina Daraltma Ameliyatı Yapılabilir?

Doğumdan en az bir sene sonra vajinoplasti yapılması tavsiye edilmektedir.

Vajinoplasti Nedir | Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır | Vajinoplasti Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vajina Daraltma Operasyonları Ne Zaman Yapılır?

Vajina daraltma işlemlerinin uygulanabilmesi için regl döneminde olunmaması gerekir. Adet döneminde olunmadığı sürece her zaman vajina daraltma yapılabilir. Adet döngüsü zamanlarında bu operasyonlar yapılmaz.

Vajina Daraltma Ameliyatı Fiyatı Ne Kadar | Vajinoplasti Fiyatları

Vajina daraltma ameliyatı fiyatları değişkendir. Her bir yöntemin fiyatlandırması farklı olduğu gibi vajina daraltma ameliyatı yapan jinekologların da fiyat politikası farklıdır. Dolayısı ile vajinoplasti ameliyatı düşünen kişiler, hizmet alacakları doktor ya da kliniklerden vajinoplasti fiyatları hakkında bilgi almalıdır.

Vajinoplasti Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Nasıl Değişir?

Vajinoplasti ameliyatı sonrası cinsel ilişkiler olumlu yönde değişmektedir. Çünkü hem erkekte hem de kadında cinsel hazzın arttığı kayıtlara geçmiştir. Çoğunlukla vajinoplasti olanlar, bu operasyon sonrasında orgazm olduklarını belirtmektedirler.

YouTube video

Vajina Daraltma Kremleri ile Ameliyatsız Vajina Daraltma Mümkün mü?

Günümüzde kozmetik amaçla piyasaya sunulan pek çok vajina daraltma kremleri vardır. Ancak bu kremler bozulan vajinanın düzeltilmesinde etkili değildir. Genital bölge, mikrop kapmaya ve enfeksiyona açık bir yer olduğundan, doktor tavsiyesi olmadan buraya vajina daraltma kremleri dahil herhangi bir krem uygulanmamalıdır.

Vajinal Daraltma Egzersizleri ile Ameliyatsız Vajina Daraltma Yapılabilir mi?

Ameliyatsız vajina daraltma denince akla ilk gelen; Kegel egzersizleridir. Kegel egzersizleri evde vajina daraltma ve doğal vajina daraltma amacıyla uygulanabilir ve bir noktaya kadar etkilidir. Çünkü bu egzersizler sayesinde pelvik taban kasları güçlendirilmektedir.

Pelvik taban akslarının güçlendirilerek vajinal sıkılık sağlanması amacıyla uygulanabilen Kegel egzersizleri özellikle mesane boş iken yapılmalıdır. Kegel egzersizi yapmanın faydaları ise şunlardır:

  • Hazzı artırır
  • Orgazm sorunlarını çözer
  • Mesane sarkmasını engeller
  • Rahim sarkmasını engeller
  • İdrar tutamama sorununu engeller

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!