featured

Voyager 2 Yıldızlarası Bölgeye Ulaştı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi’nin ( NASA) İnternet sitesinde yer alan açıklamada, 1977’de uzaya gönderilen ve şu anda dünyanın yaklaşık 11 milyar mil (17 milyar kilometre) uzağında olan Voyager 2 misyonunun Güneş Sistemi’ne veda ederek yıldızlar arası bölgeye ulaştığı duyuruldu.

Güneş sisteminden 5 Kasım’da çıktığı belirlenen Voyager 2’nin, yıldızlar arası bölgeye ulaşan insan yapımı 2’nci araç olduğu belirtildi. Voyager 2’den birkaç hafta sonra uzaya fırlatılan Voyager 1 ise 2012’de bu bölgeye ulaşmıştı. Asıl amaç Jüpiter ve Satürn’den fotoğraf çekmekti.

Voyager 1 ve Voyager 2’nin Amacı!

Voyager 1 ve Voyager 2’nin asıl amacı ise Jüpiter ve Satürn’ün çevresinde dolaşıp fotoğraf göndermekti. Uzay araçları, bilim adamlarının Jüpiter’in uydusu İo üzerindeki yanardağları, Jüpiter’in ayı, Europa’nın buzla kaplı yüzeyinin altındaki okyanusu ve Titan’daki metan yağmurunu keşfetmesine yardımcı oldu.

Voyager 2 daha sonra Uranüs ve Neptün’e doğru ilerlerken, Voyager 1 ise Satürn’ün yer çekiminin etkisiyle Güneş sistemi’nin kıyısına doğru uzaklaşmaya başladı.

Veriler Dünya’ya 17 Saatte Ulaşıyor!

Dünyadan milyarlarca kilometre uzakta olan Voyager 1’in gönderdiği veriler Dünya’ya 17 saatte ulaşıyor. Nükleer güçle çalışan Voyager 1 ve Voyager 2’nin üzerindeki kameralar ise uzun süre önce kapatıldı. Toplam 983 milyon dolara mal olan uzay araçlarının üzerinde, manyetik alanlar ve kozmik ışınları incelemek için 5 farklı araç bulunuyor.

Voyager 1 ve Voyager 2 aynı zamanda 116 fotoğraf, aralarında Dünya’dan sesler ile Louis Armstrong, Beethoven ve Navajo kabilesinden şarkıların bulunduğu CD’ler ve ayrıca Doğu Çin‘deki Amoy dilinde ”Uzaydaki dostlarımız, nasılsınız? Vaktiniz olursa bize ziyarete gelin” mesajı taşıyor.

Muhabir: Dildar Baykan

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!