featured

WordPress Siteleri Nasıl Kurulur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

WordPress siteleri nasıl kurulur biliyor musunuz? Ücretsiz olarak kullanılabilen güçlü bir içerik yönetim sistemidir. Basit kişisel bloglardan büyük kurumsal sitelere kadar her türden web sitesi oluşturmanıza olanak tanır.

Bu esneklik, daha önce site kurmayanların bile dakikalar içinde yayınlayacak bir siteye sahip olmasını sağlayacak kolaylıkla buluştuğundan WordPress; Dünya’nın en popüler yazılımlarından birine dönüşmüştür.

WordPress Siteleri Nasıl Kurulur?

Bir WordPress sitesi oluşturmak için yapmanız gereken ilk şey bir alan adı (domain) ve bir web hosting hizmeti almaktır. Hosting sağlayıcıları genellikle ikisini aynı anda almanızı kolaylaştıracak şekilde hosting paketleri sunar.

1- Alan Adı Nedir?

Alan adı, ziyaretçilerinizin web sitenize erişmesine izin veren google.com ya da facebook.com gibi adreslere denir. Blog gibi kişisel bir web sitesi oluşturuyorsanız, alan adı için kendi adınızı ve soyadınızı kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu, adınızın marka olmasına yardımcı olacaktır.

Alan adı kaydettirirken com, net gibi uzantılardan hangisini tercih edeceğine de site sahibi karar verir. Com uzun yıllardan beri kullanımda olduğundan çoğu insan bir adresi hatırlayamadığında com ile bittiğini varsayar bu nedenle öncelikle .com ile biten alan adlarının müsaitliğini domain sorgulama araçlarıyla kontrol edebilirsiniz, .pizza, .tech, .city, .ist gibi yeni nesil uzantılarla da akılda kalıcı ve ilginç alan adı kombinasyonları oluşturmayı deneyebilirsiniz.

Alan adınızı hosting planınızdan ayrı olarak da satın alabilirsiniz ama ikisini de aynı sağlayıcıdan almak, tek pakette birleştirmek her şeyi tek bir yerden yönetme kolaylığı sunacaktır.

2- Hosting Nedir?

Hosting planı, sitenizi oluşturan tüm dosyaların bir sunucuda barındırılmasına olanak tanır. Söz konusu sunucu WordPress’i yükleyeceğiniz çok güçlü bir bilgisayardır, satın almak ve bakımını, kesintisiz olarak çalışmasını sağlamak yüksek maliyetler gerektirdiğinden hosting sağlayıcılarından bir sunucu üzerinde alan kiralamak çok daha hesaplıdır.

Farklı türlerde web siteleri olduğu için ve her birinin ihtiyaçları farklı olduğu için farklı hosting çözümleri söz konusudur. Bu nedenle hosting için araştırma yaparken Paylaşımlı, VPS, VDS, Bulut, Dedicated Sunucu gibi farklı türler ve farklı miktarda sunucu kaynağı içeren hosting paketleriyle, CPU RAM, SSD gibi terimlerle karşılaşırsınız.

Peki WordPress siteniz için hangi hosting paketinin uygun olduğunu nasıl bilebilirsiniz? Yukarıda adı geçen hosting türlerinin hepsi bir WordPress sitesi için elverişli olacaktır ancak özellikle başlangıç aşamasında yalnızca WordPress ile oluşturulan siteler için özel olarak yapılandırılan WordPress Hosting planlarını tercih etmeniz önerilir.

3- WordPress’in Kurulumu Nasıl Yapılır?

Çoğu hosting planına tek tıkla WordPress kurulumu dahildir. Domain kaydı ve hosting paketi alımı aşamalarını tamamladığınızda, bir-iki dakika sürecek kuruluma başlamak için hosting hesabınızın kullanıcı panelinden satın aldığınız hosting hizmetini seçip WordPress Yönetimi sekmesini tıklamanız yeterlidir.

Bu işlemler hosting sağlayıcıları farklı olsa da genelde aynı adımları içerir. Burada, daha sonra WordPress paneline giriş yapmak için kullanacağınız bir kullanıcı adı ve şifre belirlemeniz istenecektir. Bu şifreyi not almayı unutmayınız. Ardından, Kurulumu Bitir / Yeni WordPress Oluştur butonuna tıklayarak WordPress’in yüklenmesini sağlamış olacaksınız.

Artık web sitenize içerik eklemeye başlayabilirsiniz. Alan adınızı tarayıcınızın adres çubuğuna yazıp sonuna /wp-admin eklediğinizde WordPress’in kullanıcı girişi sayfasına yönlendirilirsiniz. Burada belirlediğiniz kullanıcı adı ile şifreyi kullanarak içerik yönetim sisteminize girebilirsiniz. Hosting sağlayıcınızın müşteri panelinden Admin Paneli butonuna tıklayarak da bu ekrana geçebilirsiniz.

4- Bir WordPress Sitesinin Maliyeti Nedir?

WordPress ile site kurmaya karar verdiğinizde tercih ettiğiniz hosting sağlayıcısına yalnızca domain ve hosting için ödeme yaparsınız. WordPress açık kaynaklı, ücretsiz bir yazılımdır ve yazılımın kendisi için ayrıca bir masrafınız olmaz. WordPress binlerce ücretsiz tema ve eklentiye sahip olduğundan, uzun süre domain ve hosting dışında harcama yapmanıza da gerek kalmaz.

Alan adı (domain) fiyatları .com, .net, .xyz, .cafe, .istanbul gibi uzantılardan hangisini seçtiğinize göre çeşitlilik gösterir. Genellikle yıllık 50-60 TL’den başlayan kayıt fiyatları, bazı uzantılar için yenileme dönemlerinde artar. WordPress Hosting içinse başlangıç paketleri yıllık 100 TL’den başlar. Yani toplamda WordPress siteniz için yıllık 150 TL’lik bütçe ayırmanız yeterlidir. Ancak sınırsız e-posta ve disk alanı gibi özelliklere sahip hosting paketlerini tercih ettiğinizde fiyat katlanacaktır.

WordPress ile bir e-ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız sitenize eklemek istediğiniz işlev, performans ve güvenlik özellikleri nedeniyle maliyet önemli ölçüde artacaktır.

5- Sonuç

Sıfırdan bir web sitesi oluşturmak, daha önce hiç denememiş olanlar için karmaşık görünebilir ancak WordPress herhangi bir teknik beceri gerektirmeyen kullanıcı dostu bir yazılımdır. WordPress ile web sitesi oluşturmak için yalnızca sitenizin adresine karar verip domain kaydettirmeniz ve tek tıklamayla WordPress kurulumunun dahil olduğu bir hosting paketi seçmeniz yeterlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!