featured

Yanardağ Patlamasında İnsan Beyni Cama Dönüştü!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yanardağlar üzerine yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, MS 79’da Vezüv Yanardağı patladığı zaman insan kanını kaynatabilecek, eti buharlaştırabilecek ve beyin dokusunu cama dönüştürebilecek ölçüde sıcak gaz ve kayalar açığa çıktı. 

Arkeologların yaptıkları kazılarda bazen insan beyni bulunur ve bulunan bu beyinler sabuna benzer pürüzsüz bir yapıya benzerler. Sabunlaşma adı verilen evrede yağlı beyin dokusunda bulunan trigliseritler çevredeki yüklü parçacıklarla tepkimeye girerek zaman içerisinde sabuna dönüşürler.

Vezüv Yanardağı patladığı zaman Herculaneum’da ölen bir adamın kalıntıları incelendiğinde bilim adamları farklı bir şeye tanıklık ettiler. Sıcak kül dalgasında kalan adamın beyni camsılaşma evresinden geçerken yanmış ve burgulu siyah parçalar halini almıştı ve camsı madde ise kafatasının yüzeyini kaplamıştı.

Cama Dönmüş İnsan Beyni Keşfedildi!

https://www.youtube.com/watch?v=nQ4EnI7VOYM

Bu durumu keşfeden İtalya’nın Napoli II. Federico Üniversite Hastanesi’nin insan osteobiyolojisi ve adli antropoloji profesörü Dr. Pier Paolo Petrone ile çalıştığı ekip, Collegium Augustalium binasında ahşap bir yatakta ölü olarak bulunan Vezüv Yanardağı’ndan kalma bir cesedi inceleme fırsatı buldu. 60 yıllarda volkanik bir kül höyüğünün içerisinde bulunan ceset, kömürleşmiş haldeydi ve kafatasının da patladığını gösteren belirtilere rastlanılmıştı.

Profesör Dr. Pier Paolo Petrone ve ekibi patlamış olarak bulunan kafatasının ve kraniyal kavitenin kalıntılarında dağılmış cama benzer siyah parçalar buldular. Parçalar analiz edildikten sonra bir insan beyninin farklı bölgelerinde yer alan proteinleri ortaya çıkarttı. Bu bölgelerde beyinde önemli rolleri olan serebral korteks, amigdala ve substantia nigra da var.

YouTube video

Ekip yaptığı bir araştırmayla cesedin yakınındaki bir odunun analiziyle patlamadan sonra odadaki sıcaklığın 520 dereceye çıktığını ortaya çıkardı. Bu sıcaklığın ise bir insanın vücudundaki bütün dokuları buharlaştırabilecek ve tüm yağlarını da yakacak kadar yüksek olduğunu tespit ettiler. Ayrıca ekip sonuç olarak; kısa süreli ısı patlamasından sonra bulunan insan vücudunun hızla soğumuş olabileceğini ve geriye patlamış bir kafatasının da camsılaşmış beyin parçalarıyla kaplandığını varsaydı.

Dünyadaki En Aktif Yanardağlar!

1- Etna Yanardağı, Sicilya

YouTube video

Sicilya’nın doğusunda ve Messina ile Katanya’ya yakın bir mesafede bulunan Etna Yanardağı, Avrupa’nın en yüksek yanardağı olarak bilinmektedir. Yüksekliği ise 3.326’dir.

2- Eyjafjallajökull Yanardağı, İzlanda

YouTube video

Buzul adalardan biri olan ve ayrıca bir yanardağ olan Eyjafjallajökull, İzlanda’da bulunmaktadır. En son 2010 yılında patlamıştır.

3- Taal Yanardağı, Filipinler

https://www.youtube.com/watch?v=UarG8d6NWVQ

33 kez patlayan Taal Yanardağı Filipinler’de yer alan en aktif yanardağdır. Patlamalar esnasında Tsunamide gerçekleştiği için çok sayıda ölümlere sebep olmuştur. Şu an uyku halindedir.

4- Nyiragongo Yanardağı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti

YouTube video

Nyiragongo Yanardağı’nın ana kraterinde takriben 2 kilometre genişliğinde Lav gölü bulunmaktadır ve Virunga Milli Parkı içerisinde bulunan aktif bir yanardağdır.

5- Merapi Yanardağı, Endonezya

YouTube video

En son 2010 yılında patlayan Merapi Yanardağı’ndan her gün dumanlar yükselir. Endonezya’da bulunan bu yanardağ, en aktif yanardağlardan biridir. Patladığı dönemlerde çok sayıda ölüme sebep olmuştur.

6- Ulawun Yanardağı, Papua Yeni Gine

YouTube video

Papua Yeni Gine’nin en aktif yanardağı olan Ulawun, en son 2010 yılında patlamıştır. Volkan üzerindeki küller 3.7 km yüksekliğe kadar ulaşmıştır ve 95 km kadarda sürüklenmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!