featured

Yapay Kornea Nakli Nedir? Yapay Kornea İmplantı Neden Yapılır? Yapay Kornea Nakli Ne Zaman Uygun Değildir? Yapay Kornea Nakli Yapan Hastaneler Hangileridir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay kornea nakli çok uzun bir süredir tartışılan ve imkanlı olup olmadığı bilim dünyasını ikiye ayıran önemli bir konudur. Yapay kornea implantı başarı oranı ve uygulama süreçleri konusunda çok sayıda araştırma ve uygulama deneyleri yapılmıştır. Peki, yapay kornea nakli nedir? Yapay kornea nakli fiyatı ne kadardır? Yapay kornea nakli yapan hastaneler hangileridir?

1 – Kornea Nedir?

Kornea, insanların en önemli organlarından biri olan gözün en dış tabakasında yer alan ve ışığa karşı odaklanmayı sağlayan şeffaf yapıya denir. Göze denk gelen ışınların ilk karşılaştıkları göz tabakası korneadır. Bu tabaka aynı zamanda gözün dış etkenlerden korunmasını sağlamaktadır.

2 – Yapay Kornea Nedir?

YouTube video

Yapay kornea, göz ve göz etrafında yaşanabilen problem ve hasarlar sonucunda görme becerisini kaybeden şeffaf tabakanın yerine nakledilen yeni tabakaya denir. Görme kaybının yaşandığı ve diğer yöntemler ile tedavinin mümkün olmadığı noktada yapay kornea implantı uygulanmaktadır.

3 – Kornea Nakli Nedir?

Korneanın canlılığını kaybettiği, gözün dış etkenlerden korunamadığı ve görme becerisinin kaybolduğu noktada kornea ameliyatı yapılmaktadır. Kornea nakli ameliyatı korneada ödem oluşması, korneada oluşan kimyasal yanıklar, kornea yaralanmaları, enfeksiyon sorunları ve kalıtsal problemler sonucunda uygulanabilmektedir. Kadavradan kornea nakli uygulamasının sıklıkla tercih edildiği dünya sağlık sektöründe görme yetisini kaybeden milyonlarca insan kornea nakli ile yeniden görmeye başladı.

4 – Yapay Kornea Nakli Kimlere Uygulanır?

Yapay kornea implantı, kornea nakli ihtimalinin değerlendirildiği fakat doku reddi ya da kornea bozulması nedeniyle nakil işleminin uygun görülmediği durumlarda uygulanmaktadır. Yapay kornea nakli kimlere uygulanır sorusunun cevabı ise tam da burada verilmektedir.

Kornea nakli uygulanan hastalarda başarı elde edilememesi durumunda yapay kornea nakli tedavisi uygulanmaktadır. Gözde görme becerisinin tamamen kaybolduğu ya da doku nakli durumunda başarı elde edilemeyeceği konusunda karar verildiği noktalarda bu tedavi uygun görülmektedir.

Yapay Kornea Nakli Avantajları Nelerdir?

Yapay kornea ameliyatı, sağlıklı bir şekilde görmeyi sağlarken, aynı zamanda hastanın çok hızlı bir şekilde görme becerisi kazanmasını sağlar. Yapay kornea nakli yapan hastaneler arasında önemli bir yere sahip olan bir özel hastanede çalışan Doç. Dr. Kubaloğlu, kaybedilen korneanın yerine getirilmesi sağladığını açıklamaktadır.

Klasik kornea naklinin sonuç vermediği hastalar için kurtarıcı bir yöntem olan yapay kornea ameliyatı ile yeniden görebilirsiniz. Yapay kornea nakli sonrası kısa bir sürede iyileşme yaşanması ise bu tedavisinin en büyük avantajlarından biridir.  

5 – Yapay Kornea Ameliyatı Ne Zaman Uygun Değildir?

YouTube video

Keratoprotez isminin de verildiği yapay kornea nakli, çok uzun süredir görme becerisini kullanamayan gözlere dahi uygulanabilmektedir. Açık ameliyat yöntemine ihtiyaç duyulmayan yapay kornea implantı uygulaması birkaç dakika içinde tamamlanmaktadır.

Yapay kornea üretimi yapan sağlık kuruluşları, ürettikleri yeni şeffaf tabaka sayesinde uzun yıllar boyunca görme becerisini kullanamayan kişilere görme şansı sunmaktadır. Eğer hazırlanan yapay kornea kişinin göz yapısı ile uygun değilse, görme kaybını gidermede kullanılamaz. Bu nedenle doku uyuşmazlığı ve kornea üzerinde bozulma yaşanması durumunda yapay kornea nakli mümkün olmayabilir.

6 – Yapay Kornea İmplantı Fiyatları Nedir?

Yapay kornea nakli fiyatı 2021 yılında dünyayı önemli ölçüde etkileyen Covid-19 pandemisi nedeniyle bir önceki yıla göre daha yüksek fiyatlara ulaşmıştır. Gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında yapılan yapay kornea implantı fiyatı bu yıl %40 oranında bir yükselişe uğramıştır.

Pandemi döneminde devlet hastanelerinde acil olmayan ameliyatların uygulanmaması nedeniyle özel hastane ve poliklinikler daha çok tercih edilmektedir. Kornea nakli fiyatları 2020 ve yapay kornea implantı fiyatları konusunda bilgi almak isteyenlerin, uygulama isteyecekleri hastane ile görüşmeleri önerilmektedir.

7 – Yapay Kornea Nakli Yapan Hastaneler Hangileridir?

Yapay kornea nakli yapan hastaneler hem Türkiye’de hem de yurt dışında ön plana çıkmaktadır. Geçtiğimiz aylarda Corneat Vision firması tarafından yapılan, 10 yıldır kör olan adamın yapay kornea nakli tedavisi ile görme becerisini kazanması sonucunda tüm dünya bu uygulamaya odaklandı. Başarısının sıklıkla tartışıldığı bu uygulama ile 1000 den fazla kişinin yeniden görmeye başlaması, görme kaybı yaşayan kişilere umut oldu.

Teknolojinin tüm disiplinlerde etkin bir şekilde kullanıldığı günümüzde görme ile ilgili sorun yaşayan kişiler bu uygulama için sıraya girdi. Uzun yıllar boyunca kontakt lens kullanan kimselerin bir kısmı görme kaybı yaşamaktadır. İşte, Corneat Kpro başta olmak üzere yapay kornea olarak adlandırılan tedavi uygulayan ve yapay kornea nakli yapan hastaneler:

Dünya Göz Hastanesiİzmir Ekol HastanesiAnkara Başkent HastanesiVeni Vidi Göz HastanesiDokuz Eylül Üniversitesiİstanbul Başkent ÜniversitesiAcıbadem HastanesiMedipol HastanesiMedifema HastanesiAnkara Hastanesi Göz HastanesiGazi Üniversitesi Tıp FakültesiEra Göz Hastalıkları MerkeziAnkara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma HastanesiHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi HastanesiAnkara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma HastanesiAnkara Ulucanlar Göz Eğitim Ve Araştırma HastanesiAnkara Şehir Hastanesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Merhaba benim babamda retina yırtılması olmuştu ve 10-15 tane ameliyat oldu ve gözünü kaybettik gözünün arka damarlarınin öldüğü söylendi babam bizi bir ışık oyunu gibi görüyor acaba bu tedavi onda da kullanılabilir mi?

    Cevapla
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!