featured

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Hangi Alanlarda Çalışır? Görevleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay zeka mühendisliği nedir? sorusuna geçmeden önce yapay zeka nedir? Sorusunu cevaplamakta fayda var. Yapay zeka, makinelerin insanlar gibi düşünebilmesini sağlayan teknolojidir. Bu teknoloji, insan gibi davranışlar sergileme, sayısal hesaplar yapabilme, mantık yürütme, hareket, konuşma gibi birçok yeteneğe sahip olan yazılım ve donanım sistemlerinin bütünüdür. Yapay zeka teknolojisi insanların hayatını kolaylaştırmak için geliştirilmiş bir teknolojidir.

Yapay zeka mühendisliği ise, yapay zeka teknolojisini ele alarak, makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmalarının çalışma mantığını oluşturan, yapay zeka teknolojisini geliştirebilmek adına adımlar atan meslek dalıdır.

Yapay Zeka Mühendisliği Makine Öğrenmesi Nedir?

Makinelere verilen bilgilerle makinenin o bilgiyi depolayıp kullanması gerektiği yeri öğreten algoritmalara makine öğrenmesi denir.

Yapay Zeka Mühendisliği Derin Öğrenme Nedir?

Makineye verilen bilgileri öğretebilmek için gerekli algoritmalarını kapsayan çalışma alanına derin öğrenme adı verilmektedir.

Yapay Zeka Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?

Yapay zeka mühendisliğini, bilgisayar mühendisliğinin bir alt dalı olarak düşünebiliriz. Dolayısıyla bilgisayar mühendislerinin yaptığı her işi yapay zeka mühendisleri de yapabilmektedir. Nerelerde çalışılabilir diye sıralayacak olursak, akademik alanlarda, araştırma laboratuvarlarında veya özel sektör alanında yapay zekaya dayalı olarak çalışabilirler. Yapabileceği görevleri genel olarak sıralayacak olursak,

İş analistiSistem ve yazılım uzmanıKaynak kullanımıVeri madenciliğiAlgoritma uzmanı olarak çalışabilir.

Elbette bu sıraladığımız meslekler genel olarak tercih edilen mesleklerdir. Yapay zeka mühendisi olan bir kişi diğer mesleklerde de olduğu gibi hangi alanda kendisini daha çok geliştirirse o alanlarda da çalışabilmektedir.

Yapay zeka mühendisinin çalışma alanı yalnızca yazılım şirketleri değildir. Yapay zeka mühendisleri, sağlık sektöründe, ulaşım sektöründe, enerji sektöründe ve hizmet sektörlerinde çalışabilmektedir. Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte yapay zeka mühendisliğine ihtiyaç arttıkça çalışma alanları da genişlemeye başlayacaktır.

Yapay Zeka Mühendisliği Dersinde Alınan Genel Dersler

Yapay zeka mühendisliğinin hedefi yapay zeka kullanarak yeni çözümler üretmeyi sağlamaktır. Bu bölümde alınacak genel dersler şu şekilde sıralanabilir,

Bilgisayar Programlama DersleriVeri Bilimine Giriş DersleriKombinatörlük ve Çizge Kuramı DersleriSistem Programlama DersleriYöneylem Araştırması DersleriYapay Öğrenme DersleriVeri Tabanı Sistemi DersleriDerin Öğrenme DersleriVeri Madenciliği DersleriRobotiğe Giriş DersleriYapay Zeka İlkeleri DersleriBulanık Mantık DersleriOtonom Sistemleri DersleriGörüntü İşleme Dersleri olarak sıralayabiliriz.

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Yapay zeka mühendisliği bölümü Türkiye’de ilk kez 2019-2020 eğitim öğretim yılında Ankara’da bulunan Hacettepe Üniversitesi ile TOBB ekonomi üniversitesi tarafından açılmıştır. Bölümün ülkemizde yeni olması nedeniyle yalnıza bu 2 üniversite de yapay zeka mühendisliği bölümü bulunmaktadır.

Yapay Zeka Mühendisliği Taban Puanları

Yapay zeka mühendisliği bölümü ülkemizde yeni bir bölüm olmasından dolayı, yalnızca iki üniversitede yapay zeka mühendisliği bölümü bulunmaktadır. İşte bu üniversiteler, taban puanları ve başarı sıralamaları,

Yapay Zeka Mühendisliğinin Önemi Nedir?

Hayatımızın her alanında bulunan yapay zeka gün geçtikçe bizleri yeni teknolojiler ile karşılaştıracak ve gelişmeye devam edecektir. Yapay zekanın gelişimi için öncelikle yapay zekaya ilgisi olan ve bu alanda kariyer hedefi olan kişilerin bu alanda kendini geliştirmesidir. Yapay zeka mühendislerimiz ile hayatımızda birçok şey daha pratik ve kolay hale gelecektir.

Yapay zeka mühendisleri yetiştikce yapay zeka teknolojisi yanında birçok avantaj ile gelecektir. Yapay zekanın hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçektir. Buna örnek olarak,

yapay zekanın bir bilgisayardan daha kullanışlı hale gelebilmesi,yeni fırsatları karşımıza çıkarabilmesi,şimdiye kadar yalnızca insanlara has olan fonksiyonları da gerçekleştirebilmeleri, performansı ve üretkenliği arttırabilmesi,problem çözmeyi kolaylaştırması, gelişmiş otomasyonlar üretebilmesi,insan iş gücünü hafifletmesi,olası tehditlere karşı önlemler alabilmesi,hataları en aza indirgemesi,insanların bilgi yüklemesini azaltması,bilgiyi kullanılabilir halde depolaması gibi daha birçok avantaj sıralayabiliriz.

Yapay Zeka Teknolojisi Hangi Alanlarda Bulunmaktadır?

Yapay zeka hayatımızın her alanında bulunarak ihtiyaçlarımız karşısında bizlere daha pratik çözümler sunmaktadır. Yapay zeka teknolojisi birçok alanda bulunmaktadır. Biz burada yapay zeka teknolojilerinin başlıca alanlarını şu şekilde sıralayacak olursak,

Uzman Sistemlerin Geliştirilmesi,Doğal Dil İşleme,Konuşma ve Anlama,Robotik ve Algılayıcı Sistemler,Bilgisayar Görü ve Olay Tanıma,Bilgisayar Destekli Öğretim ve ticari alanda kullanılan diğer yapay zeka teknolojileri olarak sıralayabiliriz.

Sistemin nasıl olduğunu açıkladığımız gibi yapay zeka odaklı, Bilgisayar Mühendisliği’nin bir programı ya da bölümü gibi de düşünebiliriz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!