Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yavaş Yavaş Öldüren Hastalıklar Nelerdir ? Ağır Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir ?

Tedavisi zor hastalıklar nelerdir

Tedavisi zor hastalıklar nelerdir diye düşünüldüğünde,  zihnimizde hemen üst manşetlerde yer alan hızlı ölümcül ve tedavisi olmayan hastalıklar geçebilir. Sözgelimi ölümcül çiçek hastalığı son derece hızlı bulaşıcılığı nedeni ile ciddi salgılara sebep olmuş ve tedavisi olmayan hastalıklar arasında yer alarak çok sayıda ölüme yol açmıştır. Daha sonra önleyici tedavi olarak aşısı bulunmuştur. Günümüzde Dünya üzerinden silinmiş olduğu kabul edilmektedir.

Oysaki Dünya üzerinde ilk sırada ölüm sebebine olan hastalıklar genellikle bu kadar hızlı seyretmiyor. İlk sırada ölüme neden olan hastalıklar daha çok sinsice ağır ağır ilerliyorlar. Bu yazımızda tedavisi olmayan hastalıkların adları ve içerikleri konusunda genel bilgi verilmektedir. Aşağıda sözü edilen hastalıkların çoğu kez aile öyküsünde olması, onların kalıtsal ölümcül hastalıklar arasında sayılmalarına da sebep olmaktadır.

Ağır Hastalıklar Nelerdir

Ağır hastalıklar nelerdir denildiği zaman aşağıdaki hastalıklar düşünülebilir. Ağır hastalıklar aynı zamanda tedavisi olmayan hastalıklar olarak da kabul edilebilir. Bahse konu tehlikeli hastalık isimleri şunlardır:

İskemik Kalp Hastalığı ya da Koroner Arter Hastalığı

Koroner arter hastalığı, iskemik kalp hastalığı olarak da adlandırılan  bu hastalık, kalbe kan sağlayan kan damarlarının daralmasıyla ortaya çıkar. Tedavi edilmeyen göğüs ağrısı, kalp yetmezliği ve aritmilere yol açabilir.

Pek çok tedavi yöntemi geliştirilmiş olsa bile halen Dünyada en önde gelen ölüm sebebidir. Bu hastalıklarda yaşam süresinin uzunluğu, sosyo ekonomik faktörler ve yaşam tarzı ile ilgildir.

Risk Faktörleri ve Önleme

Bu hastalık için başlıca risk faktörleri şunlardır:

Yüksek tansiyon,Yüksek kolesterol,ObeziteSigara içmek,Aile öyküsüŞeker hastalığıdır.

Yukarıda bahsedilen risk faktörlerinden biri ya da daha fazlası söz konusu ise doktorla görüşülmelidir. Kalp sağlığı riskinizi azaltmak için yapılabilecekler şunlardır:

Düzenli egzersiz yapmak,Sağlıklı kiloyu korumak,Tuz alımını sınırlandırmak,Meyve sebze açısından zengin bir diyet uygulamak,Sigara içmemek,Alkol kullanımı sınırlamaktır.

İnme Nedir ?

Beyindeki damar tıkanması ya da sızıntı inme sebebidir. Bu durum beyin hücrelerinin oksijensiz kalarak, dakikalar içinde ölmeye başlamasına neden olur.

İnme sırasında ani uyuşma ya da zihinsel bir karışıklık hissedilir, yürüme ya da görme güçlüğü çekilebilir. Anında tedavi edilmediği takdirde inme uzun süreli sakatlıklara sebep olabilir. Aslında felç uzun vadeli engelli olmanın en önde gelen nedenidir. İnme geçirilmesini takiben ilk 3 saat içinde tedavi gören kişilerin engelli kalma riski düşüktür.

İnme problemi yaşamış kişilerin % 93’ü bir taraflarında uyuşukluk hissettiklerini söylüyorlar. Fakat bu hastaların sadece % 38’i acil bakım aramaya yöneltecek bütün semptomlar hakkında bilgi sahibi idi..

Risk Faktörleri ve Önleme

İnme risk için başlıca risk faktörleri şunlardır:

Yüksek tansiyon,Aile geçmişinde inme olması,Sigara içmek,Kadın olmak,

Yukarıda bahsedilen bazı felç sebepleri koruyucu bakım ilaçlar ve /veya yaşam tarzı değişiklikleri ile azaltılabilir.  Başlıca inme önleme yöntemleri yüksek tansiyonun ilaçlar ya da cerrahi yöntemlerle kontrol altına alınması olabilir. Bunu yanı sıra düzenli egzersiz yapmak ve düşük sodyum içeren sağlıklı bir beslenme tarzı ile inme hastalığı önlenebilir.

Alt Solunum Yolları Enfeksiyonu

Alt solunum yolları enfeksiyonları solunum yollarına ve akciğerlere yerleşebilen bir enfeksiyondur. Alt solunum yolu enfeksiyonunun en belirgin semptomlarından birisi de öksürüktür. Öksürüğün yanı sıra nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma da hissedilebilir. Alt solunum yolu enfeksiyonları solunum yetmezliğine ve yavaş yavaş ölüme sebep olabilir.

Alt Solunum Yolları Risk Faktörleri Ve Önleme

Grip,Kirli havada yaşam sürdürmek,Akciğerin tahriş edici maddelere sıkça maruz kalınması,Sigara içmek,Zayıf bağışıklık sitemi,Özellikle bebekler etkileyen, kalabalık çocuk bakılan ortamlar,AstımHIV

Her yıl düzenli olarak grip aşısı olmak alt solunum yolları enfeksiyonu önleyebilir. Sık sık elleri yıkamak ve elleri yüz bölgesinden uzak tutmak enfeksiyondan korunmak için ekili bir yoldur. Solunum yolu enfeksiyonu  tedavisi için evde istirahat edilmelidir.

KOAH ( Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı )

KOAH nefes alınmasını zorlaştıran uzun süreli ve sürekli ilerleyen bir akciğer hastalığıdır. Kronik bronşit ve anfizem hastalıkları KOAH hastalığı türleridir.

KOAH Risk Faktörleri Ve Önleme

KOAH için başlıca risk faktörleri şunlardır:

Sigara içmekPasif içicilik,Kimyasal duman gibi akciğer tahriş edici maddelere maruz kalınması,Aile öyküsünde KOAH olmasıdır.

KOAH ‘ın kesin tedavisi yoktur. KOAH’ın ilerlemesi düzenli ilaç tedavisi ile yavaşlatılabilir. Sigarayı bırakmak KOAH’ı önlemek için en etkili yollardan biridir. KOAH belirtisi hissediliyorsa derhal doktora gidilerek tedavi görülmeye başlanmalıdır.