yellowstone-milli-parki

Yellowstone Milli Parkı: Dünyanın İlk Ulusal Parkı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yellowstone Milli Parkı nerede? Yellowstone Milli Parkı hakkında bilmeniz gerekenler neler?

Dünya üzerindeki en önemli ve güzel doğal alanlardan biri olan Yellowstone Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletlerinde yer alıyor. Her yıl milyonlarca (yaklaşık 5 milyon) ziyaretçiye ev sahipliği yapan bu önemli park hakkında merak edilenlerin tümü yazımızda yer alıyor. İşte, dünyanın cazibe merkezleri arasında yerini alan Yellowstone Milli Parkı ve hakkında merak edilenler…

Dünyanın İlk Ulusal Parkı

yellowstone-milli-parki

Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan Yellowstone Milli Parkı, Dünya’nın ilk ulusal parkı olma özelliğine de sahip bulunuyor. Bu mükemmel doğa harikası, 1 Mart 1872 yılında dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ulysses S. Grant’ın imzası ile ulusal park özelliğine kavuşan Yellowstone, üç ayrı eyaletin kesişim noktasında yer alıyor.

Bu özelliği nedeniyle Yellowstone Ulusal Parkı, Montana, İdaho ve Wyoming eyaletlerine yayılmış vaziyette bulunuyor. Bu ünlü parkın büyüklüğü ise yaklaşık olarak 9000 kilometre kareye yaklaşıyor.

Nefes Kesen Doğal Bir Güzellik

yellowstone-milli-parki

Yellowstone Ulusal Parkı içerisinde, aralarında dünyaca ünlü “Old Faithful Gayzeri” de olmak üzere üç yüzden fazla gayzer bulunuyor. Yine park içinde iki yüz doksanı aşkın çeşitli büyüklüklerde şelale de yer alıyor.

Ayrıca Yellowstone Milli Parkı dünya üzerindeki sıcak su kaynaklarının da yarısına (on binden fazla) ev sahipliği yapıyor. Yine ABD’nin en büyük ve dünyanın da üçüncü en büyük kaplıcası olan “Grand Prismatic Spring” de Yellowstone Ulusal Parkında yer alıyor.

Nefes kesen doğal bir güzelliğe sahip olan park, aynı zamanda çeşitli türlerde hayvan popülasyonunu da barındırıyor. Bu kapsamda Yellowstone Ulusal Parkında memeli, sürüngen, kuş ve balık türleri bulunuyor. Özellikle bizon, Amerika kara ayısı, Kuzey Amerika boz ayısı, vaşak, Kanada geyiği, çakal ve antilop nüfusu ile öne çıkan park, ayrıca bin yedi yüzü aşkın ağaç ve bitki türü ile de dikkat çekiyor.

Aktivite ve Etkinlikleri ile Yellowstone Milli Parkı

Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Yellowstone Ulusal Parkı, ziyaretçilerine 2000 kişilik kapasiteye sahip 12 kamp alanında kamp yapma, tekne gezintilerine çıkma, doğa yürüyüşü ve balık tutma gibi çeşitli aktivite imkanlarını da sunuyor. Parkın en yoğun döneminin yaşandığı yaz aylarında, parkta çalışan görevlilerin sayısı da dört bini bulunuyor. Yine parkın içerisinde dokuz ayrı otel yer alıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesinde Yer Alan Yellowstone

yellowstone-milli-parki
Yellowstone Milli Parkı

1978 yılından bu güne Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Yellowstone Milli Parkı’nda yer alan ve ziyaretçiler tarafından en fazla ziyaret edilen önemli noktalar ise şu şekilde sayılabilir;

  • Old Faithful Gayzeri,
  • Grand Canyon of Yellowstone (Yellowstone Büyük Kanyonu),
  • Mammoth Hot Spring (Mammoth Kaplıcası),
  • Madison River (Madison Nehri),
  • Norris Gayzeri,
  • Mud Volcano,
  • West Thumb,
  • Yellowstone Lake (Yellowstone Gölü),
  • Fishing Bridge (Fishing Köprüsü),
  • Lower-Upper Falls (Lower-Upper Şelalesi),
  • Grand Prismatic Spring Kaplıcası,
  • Lamar Vadisi

Eşsiz bir görsel şölen yaşamak isteyen, çeşitli doğa aktivitelerine katılmayı ve unutulmaz fotoğraf karelerine imza atmayı dileyenlerin ilk tercihleri arasında yer alan bu ulusal park, doğal güzelliği ile de tam bir yeryüzü cenneti olarak öne çıkıyor.

İlginizi Çekebilir: UNESCO Tarafından Koruma Altına Alınan Türk Yemekleri Listesi | İşte Türkiye UNESCO Gastronomi Şehirleri

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!