featured

Yeni Dönemde Üniversiteler Açılacak mı? YÖK Başkanı Açıklamalarda Bulundu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni dönemde üniversiteler açılacak mı sorusu, tüm öğrencilerin şu an için cevap aradığı tek soru gibi görünüyor. Konuya ilişkin net bilgiler verilmese de YÖK Başkanı Yekta Saraç uygulanabilecek bazı alternatifleri anlattı.

, Mart ayından itibaren ülkemizde de görülmeye başlandı. İlk başlarda telaş edecek durum olmadığı söylense de vaka sayıların artması ve ilk ölümlerin gelmesinin ardından okullarda eğitimlere ara verildi.

İkinci bir karara kadar eğitimlerin uzaktan eğitim sistemi ile ilerleyeceği söylendi. Daha sonra salgının artması ile 2019-2020 eğitim öğretim dönemi yüz yüze olarak tamamen son buldu. Tüm dersler ve sınavlar internet üzerinden yapılmaya başlandı.

Üniversite Derslerinin Yüzde 40 Kadarı Uzaktan Verilebilir

Milli Eğitim Bakanlığı; ilk, orta ve lise düzeyindeki okulların herhangi bir aksaklık olmadığı sürece 31 Ağustos tarihinde açılacağını söyledi. Fakat YÖK tarafından üniversitelerin durumu konusunda henüz net bir bilgi verilmedi.

Üniversitelerin açılma tarihi hakkında bilgi verilmese de işleyiş hakkında nasıl bir yol izleneceğinden bahsedildi. Üniversite sistemlerinin, yarınlara ve dünya düzeyindeki sistemlere kavuşması için geliştirmeler ve planlar yapılıyor. Uluslararası platformlarda alınan kararlar çerçevesinde düzenlenen üniversiteler rekabete hazır hale getiriliyor.

YÖK Başkanı Yekta Saraç yaptığı açıklamalarda; okullarda verilen derslerin %30 kısmının uzaktan eğitim sistemi ile verilebileceğini söyledi. Bu durum mevzuatta geçerli bir durum olarak biliniyor. Fakat birçok üniversite bu sistemi kullanarak söz konusu orana yetişemiyor.

Üniversitelerin alt yapı ve teknoloji desteğine ihtiyacı olduğu söyleniyor. En teknolojik üniversitelerin dahi bir desteğe ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili YÖK Başkanı şunları söyledi.

“ Bu çerçevede yükseköğretim kurumlarımızı, önümüzdeki süreçlere hazırlayabilmek, dijital imkanlarla uzaktan öğretim yoluyla ders vermelerine ilişkin çalışmalarını ve hazırlıklarını desteklemek amacıyla yükseköğretim kurumlarında uzaktan öğretim yoluyla ders verilmesi konusunda önemli kararlar alınmıştır. Buna göre, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyindeki örgün programlarda uzaktan öğretim yoluyla verilebilecek ders oranı yüzde 40’a yükseltildi. Böylelikle dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan karma öğretim modeline diledikleri takdirde üniversitelerimiz de geçebilecek.”

Üniversiteler Ne Zaman Açılacak?

Üniversitelerde uygulanması planlanan sistemlerde üniversitelerin kararları etkin rol oynayacak. Dijital olanakları sağlayabilen üniversiteler derslerin yüzde 40 oranındaki bölümü uzaktan verebilecek. Koronavirüs sürecinin seyrine göre kararlar alınacak.

Okulların açılışına dair ise net bilgi verilmedi. Ancak herhangi bir aksaklık olmazsa üniversiteler her sene olduğu gibi Eylül ayında açılacak.

YouTube video

Geçtiğimiz dönem tedbirler nedeni ile bahar dönemi tüm üniversiteler de uzaktan verilmişti. Sınavlar ödev ve test usulü ile yapılmıştı. Bu durum kimi öğrencileri mutlu etse de okulda eğitim görmek isteyen öğrenciler tarafından pek sevilmedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!