Youtuber’lar da Artık Vergi Ödeyecek

Youtuber’lar da Artık Vergi Ödeyecek!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)’de 1 Ekim’de başlayan yeni yasama döneminde yapılan toplantıda gündemi meşgul eden birçok konuya yer verildi.

Yeni dönemde herkesin merak ettiği değişiklikler neler olacak, son dönemin parlayan yıldızları Youtuber’ları yakından ilgilendiren maddeler neler? Tüm bu soruların yanıtını yazımızın devamında bulabilirsiniz. O zaman hazırsanız başlayalım…

TBMM’de konuşulan önemli gündem maddelerinde 850 bin küçük işletmenin gelir vergisi zorunluluğunu kaldıracak ekonomi paketi, dezenformasyon ve yalan haberle mücadele ettiği savunularak öne sürülen sosyal medya değişiklikleri, Paris İklim Anlaşması’nın kabul edilmesi, %7’lik payın seçim barajı içi uygun görüldüğünden Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’da birtakım değişikler yapılmasına ilişkin yasa düzenlemesi ve 2022 merkezi yönetimde teklif edilen kanunu gibi birçok gündem maddesi yer alıyor.

Youtuber’lar da Artık Vergi Ödeyecek

Ayrıca pandeminin etkisini azalmasıyla müşteri yoğunluğu artan spor kulüplerinin daha şeffaf ve denetimi kolay yeni bir sisteme tabi tutulması gerektiğine dair kanun teklifinin ile güncellenmiş yargı reformu hakkındaki paketinin de yakın bir zaman da TBMM’ye sunulması bekleniyor. AVM ve kooperatifçilikle ilgili yeni yasa tasarıları, Hal Yasası Değerlendirmesinin son kısımlarına geldiği bilinen kanun tekliflerinden birkaçı.

4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda düzenlemeler yapacak kanun teklifinin taslak hali sosyal tarafların fikirlerine açıldı. Bu taslak, ülkemizde bulunan bütün OSB (Organize Sanayi Bölgeleri) piramidinin en üstünde yer alan OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu)’ün gündemini meşgul eden bir konu. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, bu konu ile ilgili geniş bir çalışma yapıyor olduklarını ifade etti.

Kaymakam veya Vali Başkanlığında Gerçekleşecek

OSB organları hakkında yapılması beklenen değişikliğe ilişkin OSB kanun taslağında bulunan geçici bir maddede; bu düzenleme uygulama geçmeden önce müteşebbis heyetin OSB’deki görevinin bittiği Organize Sanayi Bölgeleri’nde, en fazla 6 ay içerisinde genel kurulun toplanması ve kurulda görevi sona eren müteşebbis heyetinin kuruma yeniden dahil olması için üyelerin kendi içlerinden yapı kullanma izni bulunan minimum 8 asıl ve 8 yedek, maksimum ise 14 asıl ve 14 yedek belirlemesi gerekmektedir.

Kurulacak müteşebbis heyetin başkanlığını ise vali veya kaymakam yapacak. Güncel durumda müteşebbis heyetin başkanlığında kaymakam veya vali bulunmuyorsa o zaman en fazla 6 ay içerisinde bir vali veya kaymakamın heyet başkanlığına tayin edileceği bir müteşebbis heyet toplanacak.

Youtuber’lar da Artık Vergi Ödeyecek

Organize Sanayi Bölgesi alanlarının nerelerde olacağına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı karar verecek. OSB’nin gerçekleştireceği çalışmalar için kullanılması gereken anca OSB sınırları içerisinde yer almayan teknik donatı alanları, yollar ve bağlantı hatları ise Bakanlık tarafından OSB çalışma alanına eklenebilecek.

Kurulacak OSB için uygun görülen alanda bulunan özel mülkiyetlerin sahiplerine, Bakanlığın seçtiği bölgede yatırım yapmayı ve ayrıca yönetmelikte yer alan koşulları yerine getirmeyi kabul etmeleri halinde, kamulaştırma olmadan parselasyon planı incelenerek uygun bir yer tayin edilebilecek.

OSB kuruluşunda, o şehirde bulunan OSB’ler, mesleki kuruluşlar, kalkınma ajansı ve yönetmeliği kabul ederek OSB’de yatırım yapmak için taahhüt vermiş tüzel ve gerçek kişiler yer alıyor.

Ayrıca OSB’lere gerçekleştireceği çalışmalar için anonim şirket kurma veya şirketlere ortak olma izni verildi. Hazırlanacak şirket sözleşmesinde ise hisse ve yönetimin büyük çoğunluğunun OSB’ye ait olacağı belirtilecek. OSB’lerin yapacağı gayrimenkul yatırım anlaşmalarının da kaldırılması bekleniyor.

Ekonomi Paketi

1 Ekim tarihinde kamuoyu tarafından ekonomik paket adıyla bilinen, birçok vergi kanununa düzenleme getirilmesini talep eden kanun teklifi TBMM’ye iletildi. Ekonomi paketi, mükelleflerin vergi durumlarını inceleyen, daha güvenli bir vergi ortamı sağlayan, rekabeti ve aynı zamanda sosyal adaleti güçlendirmeyi amaçlayan 64 maddeden oluşmuş bir kanun teklifidir.

Bu teklif, geleneksel anlamda defter tutan 850 bin civarında küçük esnafı desteklemek amacıyla sunulmuştur. Teklife göre, bu küçük esnaflar, işletmelerin ödediği gelir vergisine tabi tutulmayacak.

Youtuber’lar da Artık Vergi Ödeyecek

Kamudaki kurum ve kuruluşların gerçekleştirdiği tarımsal destek ödemeleri gelir vergilerinden düşürülecek. Dördüncü geçici vergi dönemi sonlandırılarak, işletmelerin verdikleri yıllık beyannamelerin ve ödemelerin ise bir ay öne alınacak.

Gelir ve kurumlar vergisi için de aynı durum geçerli olacak ve beyanname ödemeleri bir ay erken gerçekleştirilerek, gelir vergisi için düzenlenen beyanname Şubat ayında, kurumlar verisi için olan ise Mart ayında verilecek.

Youtuber’lar için Vergi Kolaylığı

Youtuberlar için vergi kolaylığı sağlanacak. Youtuberlar için beyanname şartı ise yürürlükten kaldırılacak. Sosyal medya platformlarında görüntü, video, metin, ses gibi içerikler üreterek bunu takipçileriyle paylaşan Youtuberlar’ın ürettikleri bu içerikler sayesinde kazandığı gelirler ve tablet ya da akıllı telefon gibi cihazlarda kullanılması için uygulama geliştirenlerin farklı şekillerde elektronik ortamlardan sağladıkları kazançlar ise gelir vergisi istisna tutulacak.

İçerik üreticilerinin ve mobil uygulama geliştiricilerin bu durumdan yararlanabilmesi için Türkiye’deki bankalardan kendi isimlerine bir banka hesabı açması ve tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazancın bu banka hesabı sayesinde tahsil edilmesi şartına uymaları gerekecek.

Bankalar bu amaçla Youtuber’lar tarafından açılan kişisel hesaplara yüklenen miktardan %15’lik gelir vergisi kesintisi gerçekleştirecek.

Youtuber’lar da Artık Vergi Ödeyecek

Bütçe Mesaisi

2022 bütçe değerlendirmesi, TBMM’de konuşulacak gündem maddelerinin arasında yer alıyor. Bütçe konusundan önce TBMM’ye verilmesi beklenen diğer bir teklif ise sosyal medyaya ilişkin kanun teklifi.

Son dönemlerde sıkça karşılaştığımız yalan haberler ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması istenerek dezenformasyon ve yalan haber üreten internet kullanıcılarına ve sosyal medya kuruluşlarına uygulanması istenilen yaptırımlar konuşulacak.

Getirilecek yeni düzenleme sayesinde kamu düzenini ihlal eden, güvenliği sarsan, başkalarının kişisel alanlarına ve haklarına tecavüz eden, suça ve suçluya destek verenlere çeşitli yollarla yaptırımlar uygulanacak.

Yasalaşması beklenen bu teklifin TBMM tarafından kabul edilmesi halinde adliyelerdeki Bilişim Suçları Bürosu’na büyük iş düşecek. Ayrıca bu düzenleme ile birlikte Türk Ceza Kanunu’nda bu konuya yani sosyal medya suçlarına ilişkin maddeler de ilave edilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!