featured

3. Dünya Savaşını Durduran, Sizi Kurtaran Adam Stanislav Petrov!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Dünya üzerinde bu günlerde siyasi ve askeri olarak ortam çok gergin. Malum, Rusya-Ukrayna sınırında olan hareketlilik tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor.

Karadeniz’den dolayı sınırlarımıza çok da uzak olmayan bu iki ülke arasındaki gerginlik, acaba 3. Dünya Savaşı mı başlayacak sorularını çoktan gündeme getirdi bile.

Olası bir savaş durumunda çoktan cepheler belli oldu gibi. Zira ABD’nin daha şimdiden 9 milyon dolarlık silah satışı yapması ve Ukrayna’yı destekleyici açıklamaları Avrupa ülkelerinin de tarafını belli etti.

Yalnız konumuz tam olarak bu değil. Ortaya çıkacak olan bir savaşta Türkiye’nin konumu tam olarak nerede olacağı kestirilemezken savaşın sadece bu iki ülkeyle sınırlı kalmayacağı bir gerçek.

İşte bu noktada 3. Dünya Savaşı korkusu ve gerginliği başlamışken aslında ortaya çıkan bu durum ilk değil. Geçmiş yıllarda ve hatta yakın gelecekte, ABD-Rusya arasındaki gerginlikten dolayı bir dünya savaşını ucuz atlattık.

Stanislav Petrov aldığı kararla sadece o günün insanlarını değil sizi bile kurtardı!

Neler Olmuştu?

Tarih, 26 Eylül 1983. İkinci Dünya Savaşı’nın etkileri henüz bazı ülkelerce atlatılamamış, bazı ülkeler arasındaki Soğuk Savaş Dönemi ise devam ediyordu.

Rusya- ABD arasındaki gerginlik desteledikleri ülkeler kapsamında artıyordu. Daha önceki savaşın yaraları sarılmamışken ülke vatandaşları ciddi bir gerginlik hissediyordu.

Hatta bu dönemde Türkiye üzerinde kurulan ‘gizli ABD füzeleri’ bile gündem olmuştu. Yani masada biz de bir şekilde vardık.

O dönem bu iki devlet arasındaki çekişmenin olası bir savaş halinde eskisi gibi bir ilerleme olmayacağı belliydi. Zira ortada nükleer savaş silahları geziyordu.

Tam da 26 Eylül gününde, Stanislav Petrov’un nöbette bulunduğu bir sırada siren sesleri yükseldi. Bu sesler, ülkesine nükleer füze atıldığının göstergesiydi.

Petrov Ne Yaptı?

Düşük bir ihtimalle de olsa Rusya, ABD’nin rahat durmayarak nükleer füze atması ihtimali üzerinde duruyordu. Durmak zorundaydı.

Korumaya çalıştığı toprakları ve vatandaşları bulunuyordu. O zamanların Sovyet Rusya’sı kurduğu sistemlerle olası füzeleri tespit edip buna karşılık vermek için an be an bekliyordu.

Dedik ya, 26 Eylül’de duyulması pek de hoş olmayan ilk o siren sesi çaldı. Petrov görev başındayken duyduğu bu ses ile ciddi olarak irkildi.

Bu tek bir anlama geliyordu. ABD nükleer füzeyi Rusya’ya doğrudan Moskova’ya fırlatmıştı. Tahminen bu füze sonrası sadece Moskova tamamen yok olmayacak füzenin etkisiyle doğal alan ciddi tahribata uğrayacaktı.

Diğer devletler taraflarını belirleyerek üçüncü bir dünya savaşına doğru yol alacaktı. Bu sefer daha güçlü silahlar dünyayı yok etmeye çalışırcasına ateşlenecek, fırlatılacaktı.

Fakat beklenen olmadı. Petrov hiç de beklenmeyen bir olaya şahitlik ederek soğukkanlılığını korudu.

3. Dünya Savaşına Dur Dedi, Karşılık Olarak Füze Atmadı!

Petrov ilk siren sesinden itibaren büyük bir şok ve şaşkınlık yaşasa da kendi sakinliğini korumaya çalıştı. Normal şartlarda bir siren sesi duyduğunda anında ABD’ye yollamak üzere bir nükleer füze fırlatması gerekiyordu.

Ancak o bir değil art arda gelen tam 4 siren sesi duydu. Bunun tek bir anlamı vardı: ABD 4 füze ile Rusya’ya saldırıyordu!

Fakat o bazı şeylerin ters gittiğini savunma sistemi önünde bilgisayara bakarak anlayabiliyordu. Tam karşısında yer alan kırmızı düğmeye basarsa o da füzeleri aktif hale getirebilecekken üstelik…

Genelkurmay Başkanlığını telefonla aradı. Kendisine:

‘’ Radar sistemlerinde arıza var. Duyulan siren seslerine aldırış edilmemeli.’ bilgisini geçti.

İşte bu söz ilerleyen yıllarda tarihe geçecekti. Dediği doğruydu, ilk siren sesinden itibaren 24 dakika geçmesine rağmen Rusya topraklarına herhangi bir füze düşmemişti.

Petrov eğer ki sirenlere kanıp bir karşılıklı ateşleme yapsaydı, günümüzde Ukrayna-Rusya gerilimi olmasını bırakın taraflardan birisi olan Rusya var olur muydu bilinmez…

Dünyanın şimdiki gibi olmayacağı kesindi ama diyebiliriz!

O Yıllarda Değeri Anlaşılmadı, Yıllar Sonra Dünya Gündemine Geldi

Stanislav Petrov yani dünyayı kurtaran adam, o yıllarda yaptığı bu davranışla çok da kıymeti bilinmedi. Sovyet Rusya’nın yıkılmasından tam 10 yıl sonra aldığı bu karar gündeme geldi.

Artık tüm dünya aslında 1983 yılında olası bir 3. Dünya Savaşı’ndan kurtulduğunu görmüş oldu.

O yıllardan itibaren Petrov çeşitli ülkelerden vatandaşlık ve ödüller geldi. ‘Dünya vatandaşı’ olarak adlandırılıyordu.

Kendisi, 2017 yılında vefat etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!