transistör

Transistör| 20. Yüzyılın En Önemli İcadı Transistör Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Transistör nedir, neden 20.yüzyılın icadı seçilmiştir?

Bilimsel tartışma ortamlarının vazgeçilmez sorularından birini de 20. Yüzyılın en önemli buluşunun ne olduğu sorusu oluşturur. Bu soruya farklı farklı cevaplar verilse de kesin olan yirminci yüzyılın sonlarında teknolojik gelişim adına yüzyıllarca yıla denk gelebilecek devasa adımlar atılmıştır.

Peki, bu büyük gelişimin ardında yatan ilerleme nasıl sağlanmıştır? İşte, teknolojik atılımın altında yatan ve birçok bilim insanına göre de yirminci yüzyılın en önemli buluşu olan “Transistörler“…

Transistör Nedir? Ne İşe Yarar?

transistör

Peki, elektronik devrelerin can damarı olarak kabul edilen transistör nedir? Bu soruyu cevaplamadan önce, ilk bilgisayarlardan kısaca bahsetmek gerekir. İlk bilgisayarlar devasa ağırlıklara sahipti ve devredeki anahtarlama işlemlerinde de lamba teknolojisi kullanılmaktaydı. Bu lambalar oldukça büyüktü ve çok enerji harcıyordu.

İşte, devrelerde yer alan bu büyük lambaların yerine kullanılan ve çok daha hafif nitelikte olan transistörler, iki eklemli ve üç bölgeli devre elemanıdır. Ana olarak PNP ve NPN olarak ikiye ayrılır.  Transistörler devrede, uygulanmakta olan kontrol sinyaline göre anahtarlama görevi yaparlar. Yani 0 ve 1 bilgilerini üretirler. Transistörlerin icadı ile devasa ağırlıklara sahip bilgisayarlar, çok daha fazla işlem yapabilme yeteneklerine karşın çok daha hafif hale gelmiştir.

Transistörü Kim İcat Etmiştir?

transistör

20. yüzyıla yön veren en büyük buluşlarından biri olan transistörler, zamanının dünyada ki en önemli telefon şirketi Bell kuruluşunun laboratuvarlarında, William Bradford Shockley başkanlığında Walter Houser Brattain ve John Bardeen’den oluşan ekip tarafından 1947 yılında icat edilmiştir. İsmini saydığımız üç bilim insanı, yaptıkları bu önemli buluş ile 1956 yılı Nobel Fizik Ödülü´ne layık görülmüşlerdir.

Shockley, Brattain ve Bardeen tarafından icat edilen bu alet ilk olarak ince germanyum tabakasından yapılmış olup radyo devresine takılmıştır. Dönüştürücüler, lambalara oranla çok daha küçük boyutlardaydı ve daha az enerjiye ihtiyaç duyuyorlardı.

1952 yılına gelindiğinde ise transistörler orijinal boyutlarının onda birine kadar indirilmiş ve daha da güçlendirilmiştir. Sonraki yıllarda transistörlerde germanyum yerine daha büyük sıcaklıklara dayanma kapasitesine sahip olan silisyum kullanılmaya başlanmıştır.

Transistörün Kullanım Alanları ve Çeşitleri

Transistör yapısal açıdan, temelde anahtarlama yapabilen ve yine yükselteç olarak çalışma özelliğini de kullanabilen bir devre elemanıdır. Bu özellikleri nedeniyle bu araçlar elektroniğin her alanında kullanılmaktadır.

Bir başka ifade ile çeviricinin icadı ile bilgisayar, radyo, televizyon, cep telefonu gibi cihazların geliştirilmesi yanında uzay araçları, uydu haberleşmeleri ve hatta aya insan göndermek mümkün olmuştur.

transistör
Transistör

İşlem gücü dendiğinde akla transistör sayısı gelir. Bilgisayarların ve elektronik cihazların merkezi işlem birimlerinde yani CPU ve grafik işlemcilerinde yani GPU’larda transistörler yer alır. Bu anlamda günlük hayatta kullanılmakta olan elektronik cihazlarda, birkaç taneden birkaç milyara dek varan sayılarda transistör bulunabilir.

Transistör çeşitleri ise;

  • Yüzey birleşmeli yani Jonksiyon,
  • Nokta temaslı,
  • Unijonksiyon,
  • Alan etkili,
  • Foto,
  • Tetrot yani dört uçlu,
  • Koaksiyal olarak sayılabilir.

İlginizi Çekebilir: Fotoğraftan Kişi Bulma Uygulamaları Sayesinde Aradığınız Kişiye Kolaylıkla Ulaşın

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!