Vadesiz Altın Hesabı Karlı mı Değil mi

5 Adımda Vadesiz Altın Hesabı Karlı mı Değil mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vadesiz altın hesabı karlı mı değil mi, çeşitli faktörlere göre ele alınabilir. Örneğin; uzun vadeli alın yatırımı yapacak olan kişiler için vadeli altın hesabı gibi vadesiz altın hesabı da karlıdır. Çünkü uzun dönemde altın birikimi katlanarak devam eder ve süreç sonunda avantajlı duruma geçilir. Ancak kısa dönemli altın yatırımı için kar her zaman söz konusu olmaz.

Bu nedenle vadesiz altın hesabı karlı mı sorusuna net bir yanıt verilebilmesi için öncelikle yatırımcıların hedefleri net bir şekilde ortaya konmalıdır. Eğer altın yatırımcısı, kısa dönem için veya al sat yapmak için vadesiz altın hesabı açacak ise bu pek de avantaj yaratmaya bilir, kar etmenin aksine zarar edilmesine neden olabilir.

Çünkü günümüzde bankalar dalgalanan altın ve döviz piyasası sebebiyle makas aralığını açtı. Altın alım fiyatı ve altın satış fiyatı olarak bilinen makas aralığı arttığı için de altın al-sat yapmak avantajlı durumunu neredeyse yitirdi. Üstelik piyasa beklentileri, ortaya çıkan spekülasyonlar çoğu zaman gerçeği yansıtmaz bir hal aldı. Peki, her koşulda vadesiz altın hesabı karlı mı değil mi? Bunun için öncelikle vadesiz altın hesabı nedir onu açıklayalım…

Vadesiz Altın Hesabı Karlı mı Değil mi

Bankaların Vadesiz Altın Hesabı Nedir ?

Bankaların müşterilerinin hizmetine sunduğu vadesiz altın hesabı nedir; gram altın, çeyrek altın, yarım altın gibi altın çeşitlerinin satın alınıp banka güvencesi altında saklandığı, istenildiği zaman satıldığı bir hesap türüdür. Ancak bankaların vadesiz altın hesabı ile fiziki altın satın alınmaz. Ancak altının gram cinsinden nakdi değeri bankanın mevduat hesabında değerlendirilir.

Vadesiz altın hesaplarının TL mevduat hesabından farkı ve en büyük avantajı; mevduattaki gram altın cinsinden nakdi birikiminin, altın fiyatı ile değerlenmesidir. Örnek vermek gerekirse; TL vadesiz mevduat hesabındaki 25.000 TL, beş yıl sonra da 25.000 TL olarak kalacaktır. Ancak vadesiz altın hesabındaki günümüz şartlarında 25.000 TL’lik yani yaklaşık 27 gram altın, beş yıl sonra daha büyük bir meblağa ulaşacaktır.

Geçmişten gerçek bir örnek vermek gerekirse; 2018 yılının Ocak ayında gram altının fiyatı 161 TL idi. Bankalarda vadesiz altın hesabı açıp 2018’de 25.000 TL’lik altın alan bir kişi yaklaşık olarak 155 gram altına sahip oldu. 2022 yılı Mayıs ayı itibari ile gram altın fiyatı 903 TL. Dolayısı ile 2018 yılında 155 gram yani 25.000’lik altın hesabı olan bir kişinin şu an 140.000 TL’si bulunuyor.

Bu açıdan incelendiğinde; vadesiz altın hesabı karlı mı sorusunun yanıtı net bir şekilde evet olarak karşımıza çıkıyor. Ancak değişen koşullar, yatırımcının beklentileri ve hedefleri bu sorunun yanıtını da değiştirebilir.

Vadesiz Altın Hesabı Karlı mı Değil mi

5 Adımda Bankaların Vadesiz Atın Hesabı Karlı mı ?

Altın yatırımı için bankaların vadesiz altın hesabı karlı mı, değil mi her zaman merak konusu. Bu sorunun yanıtı ise değişen durumlara göre farklılaşıyor. İşte, bankaların vadesiz altın hesaplarının karlı olduğu durumlar…

1- Uzun Vadeli Altın Yatırımcıları için Bankaların Vadesiz Altın Hesabı Karlıdır

Altına uzun vadeli yatırım yapacak olan kişiler için hem vadeli hem de vadesiz altın hesabı karlıdır. Çünkü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de altın fiyatı yıldan yıla artış gösteriyor. Özellikle birikimi TL olarak yapmak yerine altın olarak yapmak daha karlıdır.

Çünkü TL ile yapılan birikimler zaman içerisinde enflasyona yenik düşer ve değer kaybeder. Ancak birikimler altın yatırımı olarak değerlendirildiğinde, yatırımın alım gücü enflasyona karşı değerini korur.

2-  Düzenli Altın Yatırımı Yapanlar için Vadesiz Altın Hesabı Karlıdır

Küçük küçük ve düzenli altın alımı ile yıllar içinde büyük yatırımlara imza atılabilir. Dolayısı ile düzenli birikim yapanlar ve düzenli altın alımı yapanlar için vadesiz altın hesabı karlı mı sorusunun yanıtı; evettir. Çünkü altın miktarı düzenli olarak arttıkça, yatırım da o denli büyüyecektir.

Vadesiz Altın Hesabı Karlı mı Değil mi

3- Kriz Dönemlerinde Taban Fiyattan Altın Alımı Yapacaklar için Vadesiz Altın Hesabı Karlıdır

Hem dünyadaki hem de Türkiye’deki kriz dönemleri, altın almak için avantajlı dönemler olabilir. Bazı kriz dönemlerinde, beklenilenin aksine döviz ve altın kuru yükselmez, aksine düşüş eğilimine geçer. Çünkü kimi zaman kriz dönemlerinde dövize ve altına olan talep düşer. İşte bu düşüş eğiliminde taban fiyattan altın alımı yapmak, ilerleyen süreçte kara neden olur.

4- Altın Güvenliği için Kiralık Kasa Masrafı Yapmak İstemeyenler için Vadesiz Altın Hesabı Karlıdır

Fiziki altına yatırım yapanlar için altın güvenliğini sağlamak için bankaların kiralık kasa hizmeti vardır. Yıllar içinde yastık altında biriktirilen altınların güvenliğini sağlamak adına kiralık kasa masrafı kaçınılmazdır. Ancak altın yatırımını fiziki olarak yapmayacaklar için bankaların vadesiz altın hesabı oldukça avantajlıdır.

Çünkü bankaların vadesiz altın hesabı sayesinde, altın mevduat hesabındaki yatırımlar 200.000 TL’ye kadar bankanın garantisi altındadır. Üstelik saklama ücreti de olmadığından oldukça karlıdır.

Vadesiz Altın Hesabı Karlı mı Değil mi

5- Al-Sat Yapacaklar için Bankaların Vadesiz Altın Hesabı Karlıdır

Bankaların vadeli altın mevduat ve vadesiz altın mevduat hesabı olmak üzere temelde iki farklı altın hesabı bulunmaktadır. Bazı bankalarda altın hesapları daha fazla çeşitliliğe sahiptir. Ancak kısa dönemde al-sat yaparak kar etmek isteyenler için ya da altın yatırımını her an bozduracak durumda olanlar için vadesiz altın hesabı karlıdır.

Çünkü vadeli altın hesabında önceden belirlenen vade süresi vardır ve bankalar, vade süresinin sonunda önceden belirledikleri faiz oranını müşterilerine verirler. Vadenin bozulması durumunda ise faiz getirisi söz konusu olmaz. Bu nedenle altın birikimini her an bozdurma potansiyeli olanlar ve al sat yaparak kar etmeyi hedefleyenler için avantajlı olan vadesiz altın hesabıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!