Altında Fiyat Dalgalanmaları Devam Ediyor Gold Global Intergold Bullion
Altında Fiyat Dalgalanmaları Devam Ediyor

Gram Altın Fiyat Dalgalanmaları 2022 Yılında da Devam Ediyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2021 yılında rekor seviyelere yükselen altın, 2022 yılında henüz istenilen yükselişi yaşayamadı. Geçmişten günümüze kadar yükselişini uzun dönemde sürekli olarak sürdüren altın, uzun vadeli yatırımlar için güzel bir tercih. Al-sat yapmayan, yatırımları değer kaybetsin istemeyen yatırımcıların sıkça tercih ettiği yatırım şekli olan gram altın fiyatı 2021 yılının özellikle ikinci yarısında zirveyi görmüştü.

ABD’de Faiz Belirsizliği

ABD'de Faiz Belirsizliği
ABD’de Faiz Belirsizliği

Ülkemizde kurların sabit kalması ve Amerika Birleşik Devletleri’nde karşılaşılan faiz belirsizliği altın fiyatlarını da kısıtlı bir alana sıkıştırdı. Fakat finans uzmanları, 2022’nin özellikle ikinci yarısından itibaren gram altının 900-950 TL’leri, ons altının ise yaklaşık 2 bin dolar seviyesini göreceğini düşünüyor. Peki altının gidişatı hakkında diğer görüşler ne yönde? 2022’de bizleri altın tarafında neler bekliyor? İşte tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik. O zaman buyurun başlayalım:

Altın 2021’de TL Bazında Yüzde 70 Kar Getirdi

Altın 2021'de TL Bazında Yüzde 70 Kar Getirdi
Altın 2021’de TL Bazında Yüzde 70 Kar Getirdi

2021’de yatırımcılara %70’den fazla kar getiren altın, yeni yılda beklenen performansı henüz göstermedi. 2022’nin Ocak ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde FED’in faiz artışları hakkındaki belirsizlikleri altın fiyatlarını ons bazında durduruyorken, ülkemizde ise TL/Dolar kurunun dar sınırlar içinde sabit kalması da gram altında yaşanabilecek yükselişlerin önünü kesti. Sonuç olarak 2022 yılının ilk ayı ons bazında altın fiyatlarında %2.88 oranında, gramda ise %1.26 oranında düşüş yaşanmasıyla sona erdi.

Değerli bir yatırım aracı olan altının yeni yılın ilk bir aylık durumu, 2022’nin ikinci yarısında altının gidişatı hakkında bir ışık yakmış oldu. Geçen haftalarda ABD Merkez Bankası FED’in yaptığı açıklama ile 2022 mart ayında faizlere eklenmesi beklenen zamların geleceği de teyit edilmiş oldu. Bu faiz artışı öngörülen bir karar olsa bile geçen haftalarda 1.850 dolar bandına kadar yükselen ons altın, FED’in açıklamasından sonra 1.788 dolar bandına dönüş yaptı. İç piyasaya baktığımızda ons altının yaşadığı değer kaybı, kurda görülen hafif yükselişle beraber gram altın fiyatlarını da düşürdü. Böylelikle gram altın 784 TL seviyelerine kadar gerilemişti. Bugünlerde ise gram altın 900 – 950 TL bandında…

Ons Altın 1750 – 1800 Dolar Bandında Kalır mı ?

Ons Altın 1750 - 1800 Dolar Bandında Kalır mı ?
Ons Altın 1750 – 1800 Dolar Bandında Kalır mı ?

Fakat şunu söylemek gerekir ki, altının gelecek günlerdeki seyri hakkında beklentiler son derece karmaşık. Bazı finans uzmanları, FED’in faiz artırımları sonrasında doların gücünün artacağı ve altının bu durumdan olumsuz etkileneceğini düşünüyor. Ancak yine de ons altının 1.750- 1.800 dolar bandında kalacağı fikri sektörde baskın görünüyor.

Bundan daha yaygı bir diğer görüş ise; yaşanan jeopolitik huzursuzluklar, ABD faiz artışı gerçekleştirse dahi yüzde 7’lere ulaşan enflasyon sebebiyle negatif faiz oluşacak olmasının öngörülen düşüşe engelleyeceği ve hatta sınırlı da olsa bir çıkış yaşanacağı şeklinde. Bu sebeple ons tarafında altın fiyatlarında 1.800 seviyesinin altına düşülmediği taktirde 1.900 dolara yükselebileceği yönünde görüşler bulunuyor.

Gram altın cephesinde neler oluyor?

Gram altın cephesinde neler oluyor?
Gram altın cephesinde neler oluyor?

Gelelim Türk insanının yatırım yaparken en çok tercih ettiği, artık geleneksel bir yatırım aracı olan ve 2022’deki fiyat seyri çok konuşulan gram altına… Bildiğiniz üzere gram altının değeri, uluslararası finansal piyasalarda değeri dolar bazında değişen ons altın fiyatlarına bağlı olarak değişiyor. Buradan hareketle ons altındaki fiyat hareketlilikleri direkt olarak gram altın fiyatlarına da yansıyor. Tabii ki gram altının değeri yalnız ons altınla da belirlenmiyor. Gram altın fiyatlarını etkileyen bir diğer husus ise dolar/TL kur piyasası.

Ons altın için de dolar türünde işlem yapılabildiğini düşündüğümüzde dolar/TL kurunda gerçekleşen bir düşüşün ya da yükselişin, gram altının değerini de doğrudan etkilediğini söyleyebiliriz. Bu sebeple finans uzmanları gram altın fiyatları ile ilgili tahminlerde bulunurken dolar/TL kuru öngörülerini de açıklıyor. Bu kur için piyasada hakim olan genel görüş, 2022’nin ikinci yarısında sürpriz bir durumla karşılaşılmazsa özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan beklenenler haricinde bir faiz kararı çıkmazsa Dolar/TL kurunun 14,50 -15,00 TL’den fazla olmayacağı yönünde. Durum böyle olursa gram altının da 900- 950 fiyat bandında kalacağı düşünülüyor.

Gram altın hakkında şöyle önemli bir bilgiyi de vermeden geçmeyelim;

1 Ons Altın Kaç Gram ?

1 Ons Altın Kaç Gram ?

Gram altının değeri, Dolar/TL ve ons altın değerlerinin çarpılarak 31,10’a bölünmesiyle belirleniyor. Troy Ons, altının global piyasadaki ağırlık birimi olarak tanımlanır. 1 ons altın tam 31.10 gram altına denk gelmektedir.

2022’de genel beklenti ne yönde?

Kısa vadede altının geleceği ile ilgili farklı görüşler bulunsa da 2022’nin geneline baktığımızda hem yurt dışındaki hem ülkemizdeki analistlerin altın cephesindeki beklentileri hala oldukça kuvvetli görünüyor. ABD’de faiz yükselse dahi negatif faizin muhafaza edileceğinin belirlenmesi ve jeopolitik sıkıntıların artabileceğine ilişkin endişeler altın için ons tarafında 2000 dolar seviyesinin, gram altın tarafında ise tekrar 950 TL üzeri seviyelerinin görülmesine neden olabilir.

Fakat yapılan bu tahminler çoğunlukla 2022’nin ikinci yarısı için geçerli. Bu sebeple finans uzmanları, kur dalgalanmaları riskinden uzak durmak isteyen kenarda birikmiş parası olanlar için orta veya uzun vadeli yani 5-6 aylık ya da bir yıllık süreçte yatırım adresi arayanlara altın fonlarını veya gram altını öneriyor.

Gram Altın Almak Karlı mı?

YouTube video

Altın fiyatlarının 1.730 ile 1.870 dolar bandında seyredeceğini düşünen ekonomistler, küresel anlamda ciddi bir gerginlik oluşmadığı sürece bu bandın yukarısına çıkacak bir altın hareketi beklemediğini belirtiyor. Uygulamaya geçen yeni politikalar nedeniyle döviz kurlarında meydana gelen baskının gram altın fiyatlarının yükselişini de sınırlandıracağı, içinde bulunduğumuz dönemde gram altının 900 – 950 TL bandında seyredeceğini piyasada ki genel görüş… Ayrıca tahminler ışığında 2022’nin ilk altı ayında gram altın yatırımının çok da cazip bir fikir olmadığı düşünülüyor.

Geçtiğimiz yıl altının ons tarafında ciddi bir yükseliş gerçekleşmemişti. Ancak döviz kurunda yaşanan sert yükseliş parasını altına yatırmış olanlara kısa vadede kar ettirmiş gibi görünüyor. Fakat döviz kurlarında yaşanan baskının hala aktif olduğunu düşünüldüğünde 2022 yılının ilk yarısında altına yatırım yapmak cazip bir seçenek gibi görünmüyor…

Gram Altın Alınır mı?

Gram Altın Alınır mı?

Döviz kurlarında yaşanan baskının hala aktif olduğunu düşünüldüğünde 2022 yılının ilk yarısında altına yatırım yapmak cazip bir seçenek gibi görünmüyor…

Gram Altın Fiyatı olumsuz etkilenecek

Yeni yılın küresel anlamda yükselen enflasyon tehditleri, FED’in finans politikasında sıkılaşma hamlesi yapması beklentileriyle başlaması, jeopolitik risklerin artması, portföy çeşitlendirmesi istekleri ve hisse senedi endekslerinde iyileştirme satışlarının, altın fiyatlarında oldukça etkili olduğunu belirtiliyor. Pandemiden dolayı piyasadaki dalgalanmanın 2022 yılı sonunda geride kalacağı beklentisi de halen piyasada hakim.

2022’nin ilk altı ayında FED’in kararlaştırdığı faiz artış sürecine gireceği, varlık alım programının Mart ayında sona ereceğini ve bilanço düşüşü ile ilgili bir yol haritası hazırlayıp Haziran-Ağustos ayı gibi bilanço azalımının başlamasını öngördüklerini belirtiliyor. Yeni yıl için baz senaryolarının Mart, Haziran, Eylül ve Aralık olmak üzere dört adet faiz yükselişi yönünde beklentinin devam etmesi yukarı yönlü olabilecek riskleri de ihtimal dahilinde düşünmek gerekli.

Altın fiyatlarında ise fiyatlamayı etkileyen pek çok faktör bulunmakta. Enflasyondan korunma, güvenli liman ihtiyacı ve portföy çeşitliliği oluşturma gibi etkenler altın kurundaki dinamikleri değiştiriyor olsa da asıl önemli olan reel getirilerdir. Enflasyonu başlı başlına diğer etkileri düşünmeden değerlendirmek doğru olmaz. Enflasyona karşı faizlerin ne durumda olduğuna ve gerçek getirilerdeki grafik yönüne bağlı olarak değerli metali analiz etmeliyiz. FED’in sıkılaşma politikasıyla birlikte 10 yıllık gerçek getirilerin yeniden pandemi dönemi öncesindeki gibi pozitif bölgeye geçeceği düşünülüyor. Buradan hareketle altın fiyatlarının da bu yıl negatif bir etkiyle karşılaşacağı beklentisi halen sürüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!