featured

Alerji Mevsimi Hangi Aylar da Ortaya Çıkar? Güzel Havaları Zehir Eden Alerji Mevsimi Ne Zaman Biter?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alerji mevsimi hangi aylar ortaya çıkıyor öğrenmeye hazır mısınız? Açık havaların dezavantajlarından biri olan alerji mevsimi kendini nasıl gösteriyor? Alerji mevsimi ne zaman başlar ve ne zaman biter? 

Alerji mevsimlerinin başlangıcıyla açık hava planları ertelenebilir, ev temizliği yaparken maske takılabilir ve daha birçok zorluk beraberinde gelebilir. Peki alerji mevsimi hangi aylar kendini göstermeye başlar ve ne zaman biter? Alerji mevsiminde daha az etkilenmek için neler yapılabilir? İşte detaylar…

Alerji Mevsimi Hangi Aylar Ortaya Çıkar?

Alerji mevsimi hangi aylar ortaya çıkıyor sorusuna hemen bir cevap verelim. Gözlerde sulanma, burun tıkanıklığı ve akıntısı, sık sık hapşırma ve yorgunluk ile kendini belli eden alerji mevsimi, ağaç polenlerinden meydana gelir ve da daha çok Şubat, Mayıs, Haziran aylarında görülür. 

Ağaç polenlerinin en çok gözüktüğü Şubat ve Mayıs ayları, bahar alerjisinden etkilenenler için oldukça zor geçerken, ot polenleri de Mayıs ve Haziran aylarında ağaç polenlerine eşlik etmeye başlar. Bir başka polen çeşidi olan yabani ot polenleri ise, yaz ortasında başlayarak sonbahara kadar etkisini göstermeye devam eder…

1- Alerjik Rinit Hangi Aylarda Görülür?

Alerji mevsimi hangi aylar ortaya çıkarsa çıksın, eğer alerjik rinit olduğunuzu düşünüyorsanız, gözlerde yanma ile kaşıntı, burun akıntısı ile tıkanıklık, baş ağrısı ve art arda hapşırma ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Bazı alerjik rinit hastalarında, işitme sorunları, öksürük ve boğaz ağrısı da bu belirtilere ek olarak görülebilir.

Alerji mevsimi ortaya çıkmaya başladıkça, bazı kişilerde en az 1 yıl boyunca devam eden soğuk algınlığı belirtilerine benzer belirtiler de ortaya çıkmaya başlayabilir. Alerjik rinite sebep olan faktörler nelerdir, alerji mevsimi hangi aylar ortaya çıkar ve bu konuda neler yapabilirsiniz birlikte bakalım…

Hava kirliliğinin artması ve hayvan tüylerinin de karıştığı fazla tozlanmış eşyalar alerjik rinitinizin tehlikeli boyutlara gelmesine sebep olabilir. Ayrıca mevsimsel alerjik rinit veya polen alerjisinin, hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerde daha çok gözüktüğü de tespit ediliyor. 

2- Alerji Mevsimi Hangi Aylar da Polen Alerjisine Neden Olur?

Polen alerjisine sebep olan ağaç polenleri Şubat ve Nisan aylarında, çayır polenleri ise Mayıs ve Temmuz aylarında ortaya çıkar. Yabani ot polenleri ise, Ağustos ve Ekim aylarında kendini gösterir.  Özellikle sabah saatlerinde ağaç polenlerinin yoğunluk düzeyi daha fazla yoğunlaşır.

Bahar alerjisi ve polen alerjisi aslında anlam olarak birbirini karşılamaktadır. Havaların güzelleşmesiyle doğa canlanmaya başlar, çiçekler açar ve polen üretir. Ağaçların ve otların da polen üretmeye başlaması ile durum gittikçe kötüleşmeye başlar ve polen alerjisi kendini gösterir.

3- Bahar Alerjisi İlaçları Nelerdir? 

Güzel havaların gelişiyle bahar alerjisinin hızlıca artış göstermesi, bu konuda tedavi yöntemlerinin olup olmadığı konusunda da endişe yaratıyor. Özellikle alerjik rinit tanısı konumuş hastaların, alerji ilaçları kullanması gerektiği bilim insanları tarafından da sürekli olarak söyleniyor. Peki bu ilaçlar neler? 

Bahar alerjisi için hangi ilaçlar kullanılmalı? Alerjik rinitin çözümü var mı? Alerji mevsimi hangi aylar insanları ilaç kullanımına zorluyor? 

A- Alerji Mevsimi Hangi Aylar Ortaya Çıkar | Antihistaminikler Nasıl Kullanılmalı?

Bahar alerjisi ve alerjik rinit için antihistaminik ilaçlar kullanılmalıdır. Polen ya da toza karşı alerjiniz varsa ve bağışıklık sisteminiz de zayıf düşüyorsa, antihistaminik sınıfında olan reçeteli veya reçetesiz ilaçlarla alerjik reaksiyon göstermeniz kısa sürede duracaktır. 

B- Haplar ve Sıvılar Antihistaminik Tedavide Kullanılabilir mi?

Reçetesiz veya reçete ile satılan oral antihistaminikler, burun akıntısı ve göz yaşarması gibi alerjik reaksiyonları durdurabilir. İnternetten fikir edinerek alacağınız hap ve sıvı alerji ilaçlarının bazıları yan etki gösterebileceğinden, muhakkak dikkatli olmanız hatta doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.

C- Alerjik Reaksiyonlar Burun Spreyleri ile Hafifletilebilir mi?

Hapşırma, kaşıntı, sinüslerde tıkanıklık ve geniz akıntısı yaşıyorsanız, antihistaminik burun spreyleri ile durumu hafifleştirebilirsiniz. antihistaminik ilaçların en çok tercih edilenlerinden olan burun spreyleri yan etki olarak genizde acı bir tat bırakabilir. 

4- Bahar Alerjisi Tedavisi Var mı? Bahar Alerjisi Nasıl Geçer?

Alerjik rinit yani bahar alerjisi tedavisi son derece sabır gerektiren bir tedavi olmakla birlikte, çeşitli antihistaminik ilaçların kullanımı ile birlikte dönem dönem tamamen iyileştiğinizi düşündürebilir. Bahar alerjisi tedavisinde bağışıklık sistemini güçlendirmek tüm ilaçlardan en etkilisidir. Alacağınız A, B, C ve E vitaminleri de bağışıklığınızı güçlendirebilir, süreci daha kolay atlatabilirsiniz. 

Bahar alerjisi tedavisi süresince, alerjenlerden uzak durulmalıdır. Alkol ve sigara tüketimi minimuma indirilmeli hatta bir süre tamamen kesilmelidir. Evinizde çok toz tutan eşyalar varsa bunlar bahar döneminde kaldırılmalı ya da üzeri örtülmelidir. Bazı durumlarda bahar alerjisi gereğinden fazla sürerse en az 6 ay mevsim devam ediyorsa alerji aşısı düşünülebilir. 

Evcil hayvanınızdan ötürü alerji olduğunuzu düşünüyorsanız, evcil hayvan olan evde temizlik nasıl yapılmalı konusunu iyice araştırmalısınız…

6- Mevsim Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Mevsim alerjisi belirtileri çoğunlukla kendini burun tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri ve sinüslerde baskı ile belli etsede, bazı kişilerde bu durum gözlerde kaşıntı ve göz altlarının şişmesini de beraberinde gösterebilir.

Tüm bunların yanında bazı bahar alerjisi belirtileri, uyku bozukluğu, yorgunluk, koku ve tat duyularında azalma ile kendini gösterebilir. Eğer haftada 4 günden fazla alerjik rinit belirtileriniz devam ediyorsa, bu durum geçici bir mevsimsel alerji değil, kalıcı alerjik rinit olarak görülür. 

7- Polen Alerjisi Rahatlatıcı Yöntemler Nelerdir?

Polen alerjisi veya bahar alerjisi için ilaç tedavisi dışında elbette doğal yöntemler de bulunuyor. Bu yöntemleri evde doğal yollarla uygulayabilir, alerjik rinit reaksiyonlarınızı hafifletebilirsiniz. Doğal tedavilerin en çok tercih edilenlerinden biri olan nane çayı, inflamatuar özellikleri ile alerji belirtilerine çok iyi gelerek sürecin ağırlığını hafifletir ve iyileşme süresini kısaltır. 

Burun akıntısı için nane çayı içmekte zorlanıyorsanız, büyük bir kovaya sıcak su koyarak bu suya bir kaç damla nane ya da mentol yağı damlatabilir, bu havayı kafanızın üzerine bir havlu koyarak burundan bolca çekebilirsiniz. Geniz yollarınızı açacak bu uygulama aynı zamanda mevcut olan baş ağrınızı da geçirecek ve kısa sürede sizi rahatlatacak…

8- Bonus! Geçmeyen Bahar Alerjisi Olanlar Kendilerini Nasıl Korumalı?

YouTube video

Geçmeyen bahar alerjisi yaşıyorsanız, her dönem polen alerjisi yaşıyor ve ne yapacağınızı bilemiyorsanız sizler için faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir içerik getirdik. İyi seyirler!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!