featured

Almanya’nın perakende satışlarındaki büyük düşüşe rağmen Avrupa borsaları pozitif

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – Avrupa’da bölge ekonomisindeki toparlanmaya yönelik endişeler sürmesine rağmen borsalar yeni aya pozitif başladı.

DAX %0,6 artarken CAC 40 %0,4 ve FTSE 100 %0,2 yükseldi.

Mayıs ayının sert düşüşlerle bitmesinden sonra Avrupa borsaları Haziran ayına pozitif bir hissiyatla başladı. DAX bir önceki ayı %1,3 ve CAC 40 %1,4 düşüşle kapattı. Euro Bölgesi’nin TÜFE oranı da Mayıs ayında yıllık %8,1 ile rekor kırdı.

Bu durumun, gelecek hafta toplanacak olan Avrupa Merkez Bankasını (ECB), faizlerde hızlı ve büyük artırımlar yapmaya zorlayacağından endişe duyuluyor.

Artan enflasyonun etkisi, Nisan ayında Almanya’nın perakende satışlarında yaşanan aylık %5,4’lük düşüşle kendini gösterdi. Tüketiciler başta gıda olmak üzere çok yüksek fiyatlardan mustarip olurken perakendeciler de Çin’deki karantinaların yarattığı tedarik sorunlarıyla karşılaştı.

Sırada Euro Bölgesi’nin Mayıs ayı imalat PMI anketi var. Yüksek enflasyon ve tedarik zinciri sorunlarının, imalat sektöründeki güveni etkilemeye devam edeceğinden korkuluyor.

Çarşamba günü erken saatlerde gelen veriler, Çin’in Mayıs ayında fabrika faaliyetinin beklenenden daha az küçüldüğünü gösterdi; Caixin/Markit imalat satın alma müdürleri endeksi Nisan ayında 26 ayın en düşük seviyesi olan 46,0 puanın ardından Mayıs ayında gelişme kaydederek 48,1’e yükseldi.

Kurumsal gelişmelerde; Deutsche Bank (ETR:DBKGn) %0,8 yükseldi. Banka, Alman polisinin bir “yeşil aklama (greenwashing)” soruşturmasıyla bağlantılı olarak genel merkezine baskın yaptığı bir zamanda, borsada işlem gören varlıkların yönetim birimi DWS’nin CEO’su Asoka Woehrmann’ı görevden aldı.

İngiltere’nin rekabet kurulu, BT Group’un (LON:BT) Warner Bros Discovery (NASDAQ:WBD) ile spor yayın işini birleştirme anlaşmasını inceleme altına başlamasına rağmen BT hisseleri %0,4 değer kazandı.

Vivendi (EPA:VIV) %1,2 yükseldi. Fransız şirketin CEO’su Arnaud de Puyfontaine, İtalyan la Repubblica’ya yaptığı açıklamada Telecom Italia’nın (BIT:TLIT) baş yatırımcısının, varlığın değerini düşürmesi halinde İtalyan telefon grubunun sabit şebekesinin satışına karşı çıkacağını söyledi. Telecom Italia hissesi %0,6 düşüş yaşadı.

Çarşamba günü petrol fiyatları, AB’nin Rus petrolüne kademeli ambargo kararı alması ve Şanghay’daki karantinanın bitmesi ile destek görmeye devam ederek yükseldi.

Bununla birlikte bazı üreticilerin, Rusya’yı OPEC+’nın mevcut üretim anlaşmasından çıkarmayı düşündüğüne dair WSJ haberi, fiyatlardaki artışı sınırladı.

Batılı ülkelerin yaptırımları yüzünden üretimi artırma kabiliyeti zarar gören Rusya’nın muaf tutulması, başta Suudi Arabistan ve BAE olmak üzere diğer OPEC üyelerinin daha fazla üretmesine zemin hazırlayarak fiyatları düşürebilir.

Amerikan Petrol Enstitüsü ilerleyen saatlerde ABD ham petrol arz verilerini paylaşacak.

WTI %1,4 artışla 116,22 dolar olurken Brent %1,3 yükselişle 117,11 dolardan işlem gördü.

Son olarak altın vadeli işlemleri, %0,7 düşüşle 1.834,80 dolar olurken EUR/USD %0,1 değer kaybederek 1,0726’dan alıcı buldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!