BIST 100
15.095,30 0,22%
DOLAR
45,3752 0,04%
EURO
53,4834 0,00%
GRAM ALTIN
6.896,09 0,30%
FAİZ
41,71 2,61%
GÜMÜŞ GRAM
124,10 5,91%
BITCOIN
81.018,00 0,37%
GBP/TRY
61,9156 0,05%
EUR/USD
1,1781 -0,05%
BRENT
103,89 2,57%
ÇEYREK ALTIN
11.275,10 0,30%
İstanbul Açık
İstanbul hava durumu
23 °

Amerika Kıtası Ekonomik Krize Sürükleniyor: Küresel Borsalarda Sert Kayıplar Yaşanıyor!

Amerika Kıtası Ekonomik Krize Sürükleniyor: Küresel Borsalarda Sert Kayıplar Yaşanıyor!

📉 Fed’in faiz politikaları, Trump’ın tarifeleri ve düşen tüketici güveni Amerika ekonomisini derinden sarsarken, küresel borsalarda da büyük bir çöküş yaşanıyor. Amerika kıtası için ekonomik kriz yolda...

2025’in ilk çeyreğinde ABD ve Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde ekonomik görünüm giderek kararıyor. ABD'nin uyguladığı yüksek gümrük tarifeleri, faiz politikalarındaki belirsizlik ve enflasyonist baskılar, küresel piyasalarda tedirginliği artırıyor.

ABD’de toplam servet kaybı 1.5 trilyon doları
ABD’de toplam servet kaybı 1.5 trilyon doları

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın “vergi kalkanı” olarak bilinen agresif ticaret politikalarının etkileri sürerken, yeni dönemde de benzer yaklaşımların devam etmesi, yatırımcı güvenini zedelemeye başladı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı’nın “ekonomi yavaşlıyor” sinyali vermesiyle birlikte piyasalar, büyük kayıplar yaşadı.

💥 Dow Jones 1.500 puan, Nasdaq yüzde 5.0 değer kaybetti. ABD’de toplam servet kaybı 1.5 trilyon doları aştı.

Küresel çapta yankı bulan gelişmeler sadece ABD ile sınırlı kalmadı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 3.8 gerilerken, Avrupa borsalarında da çöküş havası hâkim oldu:

  • Almanya DAX: %4.7 düşüş
  • Fransa CAC 40: %5.1 kayıp
  • İngiltere FTSE 100: %3.8 gerileme
  • İtalya FTSE MIB: %5.3 değer kaybı
  • İsviçre SMI: %4.8 düşüş

Amerika Kıtası Ekonomik Görünüm
Amerika Kıtası Ekonomik Görünüm

📉 Fitch ve Fed’den Kritik Ekonomik Kriz Uyarılar: “ABD Ekonomisi Bu Vergilerle Rekabet Edemez”

Fitch Ratings ekonomistleri ve Fed yetkilileri, uygulanan ticaret politikalarının uzun vadeli büyümeyi engellediğini belirterek uyarıda bulundu. ABD Ekonomik Araştırmalar Müdürü Olu Sonola, “Tüketici harcamalarında zayıflama dikkat çekici. Ekonomik büyüme yavaşlarken yüksek enflasyon kalıcı olabilir” dedi.

Fed Başkanı Powell ise yaptığı açıklamada, “Ekonomik görünüm belirsiz, faiz artırımı yerine dengeleyici adımlar gerekebilir” ifadelerini kullandı. Ancak piyasalar, bu açıklamaları da yeterli bulmadı.

📌 Uzman Yorumu: “ABD Tüketici Harcamaları Zayıfladı, Resesyon Gölgesi Büyüyor” Ekonomik Kriz Kapıda

2025 yılı sonuna kadar süreceği tahmin edilen bu ekonomik baskılar altında Fed’in manevra alanı da daralmış durumda. Uzmanlar, Trump’ın gümrük tarifeleri ile Fed’in faiz politikalarının çatıştığını ve bu durumun ekonomik durgunluğu tetikleyebileceğini belirtiyor.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?