anaokulu-kayit-yasi

2023 Anaokulu Kayıt Yaşı Kaçtır? Anaokulu Yaşı Kaç Olmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anaokulu kayıt yaşı dönem dönem uzmanların tartıştığı konulardan birisidir. Eğitim sistemi üzerinde değişen kademelere bağlı olarak başlama yaşı da farklılaşmaktadır. Sadece zorunlu eğitim değil anaokulu ve anasınıfı gibi isteğe bağlı olarak gerçekleşen eğitimlerde de yaş oldukça önemlidir. Bu yüzden veliler tarafından sık sık anaokulu kayıt yaşı öğrenilerek kayıtlar gerçekleşir.

2022 Anaokulu Kayıt Yaşı Kaçtır?

Anaokulu, zorunlu eğitim dönemine hazırlık yaptığından ve sosyalleşmeyi sağladığından önemli bir kademedir. Zorunlu olmasa da eğer kayıt ettirmeyi düşünüyorsanız, Eylül ayında kayıt yaptırabilirsiniz. Çocuğunuz, Eylül ayı bitiminde 36-68 aylık arasında oluyorsa kayıt olabilecek uygunluktadır. Kayıtlar zorunlu değildir.

anaokulu-kayit-yasi
Anaokulu Kayıt Yaşı

Anasınıfı Kayıt Yaşı 2022 – 2023 Bilgisi

Anasınıfı ise anaokulundan farklı olarak bulunmaktadır. Bir okul içerisinde sadece sınıf kapsamında açılmaktadır. Bu yüzden kapasiteleri daha kısıtlıdır ve birinci sınıfa yakın öğrenciler kabul edilir. Anaokulu kayıt yaşı ile kıyaslandığında bu aşamada farklılık oluşmaktadır. Anasınıfında Eylül sonu itibari ile 57-68 aylık olması gerekir. Yine zorunluluk velilere sunulmaz.

Devlet Anaokulu Kayıt Yaşı ile Özel Anasınıfı Başlama Yaşı Farklı mı?

Devlet bünyesinde yer alan anaokulu kayıt yaşları daha çok dikkat edilen bir alandır. Özel eğitim kurumları kapsam olarak daha fazla kişiye hitap edeceğinden aylar arasında esneklik oluşabilir. Ancak 38 ayın altında yer alan çocuklar için anasını ya da okulu değil kreş olarak adlandırma oluşacaktır. Bu aşamada özel okullarda kayıt yaptırma olasılığınız daha fazladır ancak devlet okulunda da yer bulabilirsiniz.

Okula Başlama Yaşı Kaçtır? İlkokul Okula Başlama Yaşı Tablosu

Anaokulu kayıt yaşı ve anasınıfı belli olsa da kayıt zorunlu değildir. Birinci sınıf itibari ile zorunluluk başlayacaktır. Birinci sınıfa başlayacak öğrenciler Eylül ayı bittiğinde 69 ayını doldurmuş olması gerekir. 69 aylık bulunan öğrencilerin kaydı zorunludur. Bununla birlikte 66-68 aylık olan öğrenci veliler eğer okula başlamak isterse bu aşamada izin kağıdı ile çocuklarını okula kayıt olabilir.

anaokulu-kayit-yasi

Kesin olan bir diğer kural ise 69-71 aylık olan öğrenciler içindir. Bu aylık arasında bulunan veliler özellikle ekstrem bir durum söz konusu ise öğrencileri yazılı kağıt ile kaydını bir sene erteletebilir. Sağlık gibi mazeretler özellikle geçerlidir. Fakat 72 aylık olan ve daha büyük olan öğrenciler sağlık problemi olsa dahi birinci sınıfa kayıt yaptırması zorunludur. Hiçbir mazeret kabul edilmez.

Anaokulu Yaşı Hesaplama Nereden Yapılır?

Eğer çocuğunuzun anaokulu kayıt yaşı hesaplama konusunda zorluk yaşıyorsanız, internet sitelerinden yararlanabilirsiniz. Kimi hesaplama siteleri çocuğunuzun doğdu ay ve yılı girdiğinizde sizin için kayıt dönemi gelip gelmediği konusunda bilgi verecektir. Böylece saniyeler içerisinde kayıt hakkında bilgi edinebilirsiniz.

En Net Anasınıfı Kayıt Yaşı Tablosu Nereden Öğrenilir?

anaokulu-kayit-yasi

Sürekli değişen ve gelişen eğitim sistemine bağlı olarak kullanacağınız hesaplama siteleri bazen değişim gösterebilir. Bu yüzden en net bilgiyi kayıt ettirmek istediğiniz kurumdan alabilirsiniz. Devlet ya da özel fark etmeksizin anaokuluna giderek öğrencinizin yaşına/ayına göre kayıt yaptırma imkânlarınızı görebilirsiniz. Her durumda da kayıt zorunluluğu olmadığını bilmelisiniz.

Anaokulu Kayıt Yaşları Kim Tarafından Belirlenir?

Eğitim felsefesi, eğitim psikolojisi ve bunun gibi birden fazla kavram çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde özel bir kurul oluşturulmaktadır. Uzman olan birden fazla isim sadece eğitim sürecindeki konularla değil aynı zamanda öğrencilerin psikolojisi ve gelişimi ile ilgilenir. Eğitim psikolojisi kapsamında öğrencilerin gelişim durumu göz önünde bulundurulur.

Bahsedilen bu uzmanlar tarafından birinci sınıf ve genel kademeler başta olmak üzere anaokulu ve anasınıfı hakkında okula başlama yaşı saptanır. Yapılan birkaç yıl önceki değişim ile birlikte birinci sınıf yaşı bu yüzden daha küçük olacak şekilde ayarlanmıştır. Uzmanlar gelişim dönemlerine bağlı olarak öğrencilerin hazırlığını göz önünde bulundurarak yaşları ayarlar.

anaokulu-kayit-yasi

Kullanılan Anaokulu Kayıt Yaşı Neden Önemlidir?

Anaokulu kayıt yaşı başta olmak üzere genel eğitim kademelerindeki yaşların belirlenmesinde önemli bir uzmanlık bilgisi yatmaktadır. Her birey sağlıklı bulunduğu ve gerekli uyarıcılara maruz kaldığı müddetçe her yaşta belirli gelişim görevlerini yerine getirebilir. Psikomotor ve bilişsel anlamda olgunluk kazanan bireylerin o kademenin görevlerine göre eğitim kademesi saptanır.

Eğer bir öğrenci anaokulu kayıt yaşı öncesinde kayıt olursa kendinden büyük öğrencilere eşlik edemez, sıkılır ve hatta eğitimden soğur. Tam tersine anasınıfı kayıt yaşından büyük bir öğrenci de bu kademe de bulunursa kritik dönemi atlatamayarak öğrenmesi körelir. Belirlenen yaşların önemi gelişimleri ile doğrultulu bir şekilde eğitimin verilmesidir. Adrese bağlı okul kayıt sistemine göre okulu bulup sonra uygun yaştaki çocuğunuzu kayıt ettirebilirsiniz.

YouTube video

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!