Andy Warhol Kimdir? Pop Art'ın Ünlü İsmi Andy Warhol Eserleri ve Yaşamı

Andy Warhol Kimdir? Pop Art’ın Ünlü İsmi Andy Warhol Eserleri ve Yaşamı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Andy Warhol, Pittsburgh – Pensilvanya (ABD) da dünyaya gelmiş ve dünyaca büyük üne kavuşmuş ressam, film yapımcısı ve yayıncıdır.  Ünlü ressam, “Pop Art (Popüler Sanat)” akımının en önemli temsilcileri arasında sayılır. Peki, modern dünyanın en önemli sanatçıları arasında sayılan Andy Warhol kimdir? Başlıca eserleri hangileridir? Hakkında az bilinenler nelerdir? İşte, her yönüyle pop art akımını tüm dünyaya tanıtan büyük sanatçı Warhol’un yaşamı ve eserleri…

Andy Warhol Hayatı | Andy Warhol Nasıl Oldu?

Andy Warhol Kimdir? Pop Art'ın Ünlü İsmi Andy Warhol Eserleri ve Yaşamı

Amerika Birleşik Devletleri Pensilvanya – Pittsburght’da, Slovakya göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 6 Ağustos 1928 yılında hayata gözlerini açan Andrew Warhola, sanat alanındaki ilk eğitimini annesinden almıştır. Pittsburgh’da ilköğrenimini tamamlamasının ardından ise, New York’ta bulunan prestijli Carnegie Institute for Technolgy bünyesinde klasik sanat eğitimi almış ve bu yıllarda Andrew Warhola olan ismini de Andy Warhol olarak değiştirmiştir.

Warhol kariyerine “Vogue” ve “Harper’s Bazaar” dergilerinde illüstratör olarak başlamıştır. Popüler ikonların, seri üretimin ve seri üretim nesnelerinin oldukça sık kullanıldığı “Pop art” sanat türünü benimseyen ve ustalıkla kullanan Andy, resimlerini ise afiş tekniğini kullanarak çoğaltmıştır.

Pop art nedir, daha detaylı bilgi almak isterseniz bu yazıyı inceleyebilirsiniz.

1962 yılında Warhol pop art alanında “Campbell’s Çorba Konserveleri” isimli yapıtı ile hem tarzını pekiştirmiş hem de dünya çapında büyük bir üne kavuşmuştur.

Akli dengesi yerinde olmayan yazar Valerie Solanas, 1968 yılında Warhol’u silahla vurmuştur. Hastaneye kaldırılan Warhol’un ölümü anons edildikten yaklaşık 20 dakika sonra ünlü sanatçı tekrar hayata döndürülmüştür ve bu olaydan yaklaşık 20 yıl sonra Warhol, 22 Şubat 1987 yılında geçirdiği ameliyat sonrası yaşadığı komplikasyonlara bağlı olarak New York – ABD’de hayatını kaybetmiştir.

Andy Warhol’un En Önemli Eserleri | Andy Warhol Hangi Sanat Akımı?

Andy Warhol Kimdir? Pop Art'ın Ünlü İsmi Andy Warhol Eserleri ve Yaşamı

Pop art’ın temsilcisi ünlü ressam, günümüzde pek çok önemli eserle anılmaktadır. Bu eserleri ise şu şekildedir;

  • Campbell’s Çorba Konserveleri (Campbell’s Soup Cans);

“Campbell’s Çorba Konserveleri” isimli eserinde Amerikalı ressam , Campbell Soup Company isimli şirket tarafından piyasaya sürülen tüm çorba konservesi çeşitlerini bir arada (32 tuvalden oluşur) resmetmiştir. Bu eser Andy Warhol, ismini tüm dünyaya duyurmuştur.

  • Marilynler;

Andy Warhol Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor ve Elvis gibi popüler kültürün büyük yıldızlarının portrelerini yapıp, bunları sürekli tekrarlayarak kendine özgü bir stile imza atmıştır. Bu anlamda Marilyn Monroe portrelerinden oluşan “Marilynler” isimli yapıtı büyük bir üne kavuşmuş ve adeta bir pop art ikonu haline gelmiştir.

  • Brillo Box;

Campbell’s Çorba Konserveleri gibi döneminin en yaygın kullanılan nesneleri arasında olan “Brillo Box” da, sanatçının ticari bir objeyi sanata dönüştürmesinin önemli örneklerindendir. Bu ünlü eseri, 2010 yılında düzenlenen bir müzayede esnasında rekor bir fiyat ile satılmıştır.

  • Banana (Muz);

Warhol The Velvet Underground & Nico isimli müzik grubunu da keşfetmiş ve uzun yıllar menajerliğini yapmıştır. Andy Warhol Banana isimli yapıtını ise, bu grubun çıkış albümünün kapağı olarak tasarlamıştır.

Ünlü Ressam Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Andy Warhol Neden Önemli?

Andy Warhol Kimdir? Pop Art'ın Ünlü İsmi Andy Warhol Eserleri ve Yaşamı
Andy Warhol Kimdir? Pop Art’ın Ünlü İsmi Andy Warhol Eserleri ve Yaşamı

Warhol, bu sayılan çalışmaları dışında yaklaşık 60 filme ve üç televizyon dizisine yönetmenlik yapıp imza atmış, ayrıca John Lennon, Rolling Stone, The Velvet Underground gibi popüler sanatçı ve grupların albüm kapaklarını da hazırlamıştır.

Dünyaya geldiği Pittsburgh kentinde 1994 yılında açılan ve kendi ismini taşıyan müzesi bünyesinde eserleri, yaptığı çizimler, film, fotoğraf ve heykel arşivi ile çıkardığı İnterview isimli derginin sayıları, ses kayıtları, perukları, günlükleri ve de devasa parfüm koleksiyonu ziyaretçilere açılmıştır.

Vasiyeti uyarınca, 1987 yılında görsel sanatlara destek amacı ile açılan Andy Warhol Vakfı’da kendisinden kalan en önemli mirası olarak kabul edilmektedir.

Bu ünlü sanatçı hakkında hazırladığımız bu yazımızı, yine sanatçıya ait bir söz ile tamamlayalım;

” Herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacaktır. ”

Bir diğer Ünlü Ressam Gustav Klimt kimdir, bilgi almak isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz.

 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!