featured

Araç Muayeneleri İçin Yeni Dönem Başlıyor | Yeni Yönetmelik Düzenlemesi ile Araç Sahiplerine Tanınan Büyük Kolaylık Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araç muayeneleri, ülkemizde trafiğe çıkan yüzbinlerce araç sahibini oldukça yakından ilgilendiriyor. Bu alanda yapılan düzenlemelerde araç sahiplerince merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu kapsamda yapılan araç muayenesi neticesinde “Emniyetsiz” ya da “Ağır Kusurlu” bulunan ve bu nedenle muayeneden geçemeyen araçlar yönünden mevzuatta önemli bir değişikliğe gidildi. Peki, bu yeni değişiklik nedir? Yönetmelik kapsamında, ilk muayeneden geçemeyen araç sahiplerine sağlanan yeni kolaylık neleri kapsıyor? İşte, konuya dair yeni yönetmelik ve içeriği…

Tekrar Muayenelerinin Aynı İstasyonda Yapılması Zorunluluğu Kaldırıldı

Araç muayeneleri işlemlerinde, araç sahiplerince çok istenen hususlardan birine yönelik olarak yeni bir uygulamaya geçiliyor. Yapılan muayene işlemleri neticesi ağır kusurları saptanan ya da emniyetsiz bulunan ve bu nedenle yapılan muayeneden geçemeyen araçların, bir ay içinde yapılacak tekrar muayenelerinden yeniden ücret alınmıyordu fakat bu tekrar muayenelerinin, ilk muayeneyi yapan aynı istasyonda yapılması gerekiyordu. Araç sahiplerinin mağduriyetine neden olabilecek bir husus olarak öne çıkan tekrar muayenelerinin aynı istasyonda yapılması zorunluluğu yeni yayınlanan Yönetmelik kapsamında kaldırıldı.

Yapılan araç muayeneleri mevzuat değişikliği ile ilk muayeneden geçemeyen araçların tekrar muayeneleri, kendilerine tanınan bir aylık süre içinde ücretsiz bir şekilde ve herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın Türkiye’de ki tüm istasyonlarda yapılabilecek. Yani ilk muayeneden geçemeyen araç sahibi, bir aylık süre içinde belirlenen kusuru giderdikten sonra, tekrar muayenesini ücretsiz olarak dilerse aynı muayene istasyonunda dilerse de arzu ettiği bir başka muayene istasyonunda yaptırabilecek.

Yeni Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayınlandı

Araç sahiplerine araç muayeneleri için büyük kolaylık sağlayacak bu yeni düzenlemenin de içinde yer aldığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından çıkarılan “Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik” 06.01.2021 Çarşamba günü yayınlanan Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni yönetmeliğin, “İşletme Şartları” başlıklı 6. Maddesinin 24. Fıkrasında yer alan düzenleme de ise;

“Yapılan araç muayenesi sonucunda “emniyetsiz” veya “ağır kusur” sınıfına giren kusurları tespit edilen ve muayeneden geçemeyen araçların bir aylık süre içinde yapılacak muayene tekrarından muayene ücreti alınmaz. Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır”

Hükmü bulunuyor. Bu yeni yasal düzenleme sayesinde artık ilk araç muayenesinden “emniyetsiz” ya da “ağır kusur” sınıfına giren kusurları tespit edilen ve bu nedenle ilk muayeneden geçemeyen araçların muayeneleri, bir ay müddet içerisinde ücretsiz olarak bir defaya mahsus, istenirse aynı araç muayene istasyonunda istenirse de Türkiye’de ki herhangi bir araç muayene istasyonunda yaptırılabilecek.

Yeni Uygulamaya 1 Nisan’da Başlanacak

Resmi Gazete’de yayınlanan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik’in “Geçiş Hükümleri” başlıklı Geçici Madde 1 düzenlemesinde ise;

“…..muayenesi onaylanmayan araçların 6 ncı maddenin yirmi dördüncü fıkrası hükmüne göre yapılacak muayene tekrarları; muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya aynı ilde yer alan diğer sabit muayene istasyonlarından birinde yapılmasına bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren üç ay süre ile devam edilebilir”

Hükmü yer alıyor. Bu araç muayeneleri düzenlemesinde verilen izin uyarınca, Bakanlık kaynakları araç sahiplerinin başka muayene istasyonunda araçlarının tekrar muayenesini yaptırabilmesi uygulamasının 1 Nisan tarihinden itibaren başlayacağını ifade ediyorlar.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!