Bel Soğukluğu Neden Olur | Gonore - Bel Soğukluğu Olunca Ne Olur?

Bel Soğukluğu Neden Olur | Gonore – Bel Soğukluğu Olunca Ne Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bel soğukluğu, kadınlarda ve erkeklerde görülen bir enfeksiyon çeşididir. Neden bel soğukluğu geliştiği üzerinde durulurken, asıl nedenin bir bakteri olduğu ortaya çıkmaktadır.

İlaca başvurmayanlar, doktora gitmezse bu durum ciddiye alınamazsa tedavisi gecikebilir. Bu nedenle bel soğukluğunun ne olduğunu, semptomlarını ve nasıl tedavi edileceğini anlamak önemlidir.

Bel soğukluğu bir enfeksiyon çeşididir ve bel soğukluğu neden olur merak ediliyor. Kadınlarda ve erkeklerde görülebilen bel soğukluğu nedeni ise bir bakteri… Peki, bel soğukluğu neden olur? Bel soğukluğu olunca ne olur?

Bu yazımızda gonore olarak da bilinen bel soğukluğu nedir belirtileri nelerdir, kadınlarda ve erkeklerde bel soğukluğu olup olmadığı nasıl anlaşılır, bel soğukluğu tedavisi nasıl yapılır gibi sorulara yanıt vereceğiz…

Bel Soğukluğu Nedir?

Bel soğukluğu neden olur, bel soğukluğu olunca ne olur açıklamadan önce bel soğukluğu nedir konusunu ele alalım… Bel soğukluğu nedir; Neisserria gonorrhoeae adlı bakterinin yol açtığı, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon türüdür. Bel soğukluğu gonore adıyla da bilinir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilmektedir. Ancak gonorenin görülme sıklığı erkeklerde daha fazladır.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen gonore, bebeklere de bulaşabilir. Eğer anne enfekte ise bebeklerde de doğum esnasında enfekte olabilir. Ve gonore bulaşan bebeklerin en çok gözü etkilenir.

Bel Soğukluğu Neden Olur | Gonore - Bel Soğukluğu Olunca Ne Olur?
Bel Soğukluğu Nedir?

Bel Soğukluğu Neden Olur? Bel Soğukluğu Sebepleri Nelerdir?

Bel soğukluğu neden olur; cinsel ilişki esnasında enfekte olan kişinin vajinal sıvısının ya da semeninin sağlıklı kişiye temas etmesiyle olur. Dolayısı ile korunmasız cinsel ilişki, bel soğukluğu bulaşma riskini artırır. Bu nedenle bel soğukluğu bulaşmaması için korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir? (Gonore)

Gonore belirtileri erkeklerde ve kadınlarda farklıdır. Ancak hem kadınlarda hem de erkeklerde gonore, vücuda girdikten sonra 4 ile 6 gün içinde belirti vermeye başlar. Kimi zaman da kişi, enfekte olmasına rağmen gonore belirtisi vermeyebilir.

1- Erkeklerde Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir ? (Erkeklerde Gonore Belirtileri)

Erkeklerde bel soğukluğu olunca ne olur; erkeklerin yaklaşık olarak yüzde 10’unda gonore olmasına rağmen belirti görülmez. Ancak erkeklerde gonore belirtileri genel olarak şunlardır:

  • Testislerde şişlik ya da ağrı
  • Penis ucunda kızarma
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı
  • Penisten yeşil, beyaz ya da sarı renkte akıntı gelmesi

2- Kadınlarda Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir? (Kadınlarda Gonore Belirtileri)

Kadınlarda Bel Soğukluğu belirtileri şu şekildedir:

  • Pelvik bölgede veya alt karında ağrı
  • Dış genital bölgede aşırı kaşıntı
  • Vajinal akıntı
  • Cinsel ilişki esnasında acı hissetme
  • Cinsel ilişki sonrasında kanama
  • Regl dönemi dışında vajinal kanama
  • İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı
Bel Soğukluğu Neden Olur | Gonore - Bel Soğukluğu Olunca Ne Olur?
Bel Soğukluğu Olunca Ne Olur?

Bel Soğukluğu Olunca Ne Olur?

Bel soğukluğu nedir, bel soğukluğu neden olur, gonore belirtileri nelerdir açıkladık…. Peki, bel soğukluğu olunca ne olur? Kadınlarda ve erkeklerde bel soğukluğu tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyondur. Çünkü gonore tedavi edilmediğinde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Tedavi edilmeyen gonore nedeniyle kadınlarda kısırlık, tüplerde tıkanıklık ve yapışıklık, uzun süreli karın ve kasık ağrısı, pelvik inflamatuar hastalıklar görülebilir.

Tedavi edilmeyen gonore nedeniyle erkeklerde de kısırlığa yol açabilir, tüplerde ağrıya neden olabilir. Kana ve eklemlere olumsuz etki edip sağlık sorunları riskini doğurabilir.

Erkeklerde ve kadınlarda bel soğukluğu olunca, vücudun çeşitli yerlerinde bu enfeksiyonun etkileri görülebilir. Kadınlarda ve erkeklerde bel soğukluğu olunca ne olur, hangi organ nasıl etkilenir aşağıda sıralamıştır:

1- Bel Soğukluğunun Gözlere Etkisi

Bel soğukluğuna neden olan virüs gözlere etki ettiğinde, gözlerde ışığa karşı hassasiyet gelişebilir, gözlerde ağrı olabilir. Gözün birinde ya da her ikisinde de iltihaplı akıntı gelebilir.

2- Bel Soğukluğunun Eklemlere Etkisi

Gonore virüsü eklemlerde de etkiye neden olabilir. Eğer gonore eklemlere etki ettiyse; tek bir eklem ya da birkaç eklem iltihaplanabilir. Bu duruma septik artrit adı verilir. Bu eklemelerde ağrı şikayeti gelişebilir, kırmızılık ve şişlik gözlemlenebilir.

3- Bel Soğukluğunun Rektuma Etkisi

Bel soğukluu neden olur; korunmasız cinsel ilişkiden… Ve dolayısı ile kolaylıkla gonoreden etkilenen bir organ da rektumdur. Rektumdan akıntı gelmesi, anal kaşıntı, dışkı yapma esnasında ağrı yaşanabilir. Ayrıca tuvalet ihtiyacı sonrasında tuvalet kağıdında kanama yani kırmızı lekelenmeler görülebilir.

4- Bel Soğukluğunun Boğaza Etkisi

Gonore nedeniyle boğazda ağrı şikayeti gelişebilir, lenf bezlerinde şişlik yaşanabilir.

Bel Soğukluğu Neden Olur | Gonore - Bel Soğukluğu Olunca Ne Olur?
Bel Soğukluğunun Boğaza Etkisi

Bel Soğukluğu Nasıl Bulaşır? (Gonore Nasıl Bulaşır?)

Gonore bakterisi Neisserria gonorrhoeae; oral, anal ya da vajinal ilişki sırasında enfekte olan kişiden sağlıklı olan kişiye bulaşabilir. Eğer bir kadın gonore enfektesi iken hamile ise, doğum esnasında bu virüsü bebeğe bulaştırabilir.

Bel Soğukluğu Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bel soğukluğu neden olur, bel soğukluğu olunca ne olur sıraladık… Peki, bel soğukluğu olup olmadığı nasıl anlaşılır? Gonore nasıl teşhis edilir? Bel soğukluğu teşhisi için idrar testi yapılır.

Daha ileri incelemelerde ise kadınların rahim ağzından, boğazdan ya da rektumdan, erkeklerde ise idrar kanalından örnek alınabilir.

Bel Soğukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel soğukluğu tedavisi, virüsün tespit edildiği yetişkinlerde, bebeklerde ve çiftler farklı şekillerde gerçekleştirilir.

1- Yetişkinlerde Bel Soğukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gonore, bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon türü olduğu için yetişkinlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun için kişilere bel soğukluğu ilacı reçete edilebilir ya da antibiyotik iğne ile uygulanabilir.

Bel soğukluğu olunca idrar yolları ya da başka organlar hasar alabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise gonorenin yol açtığı sağlık sorunları ayrıca tedavi edilir.

2- Bebeklerde Bel Soğukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde bel soğukluğu neden olur; annenin gonore enfektesi olmasıyla… Bebeklerde bel soğukluğu tedavisi de ilaç ile yapılır. Özellikle gonore bebeklerde göz sorunlarına neden olmaktadır.

Bu sebeple bel soğukluğu ile doğmuş olan bebeklere, göz enfeksiyonunun önlenmesi amacıyla ila tedavisi uygulanır. Gerekli durumlarda da bebeklere antibiyotik ilaçlar verilebilir.

3- Çiftlerde Bel Soğukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel soğukluğu teşhisi alan bir kişinin partnerine (eşine) de gonore testi uygulanır. Bu testin yapılması için kişide belirti olması gerekmez.

Eşinde gonore teşhis edilen kişiler de değerlendirilir ve test sonucu pozitif ise gerekli tedavi uygulanır. Çünkü eşlerden birinin bel soğukluğu tedavisi olup diğerinin olması, tekrardan bulaş yaşanmasına yol açar.

Bel Soğukluğu Neden Olur | Gonore - Bel Soğukluğu Olunca Ne Olur?
Bel Soğukluğu Tamamen İyileşir mi?

Bel Soğukluğu Tamamen İyileşir mi?

Bel soğukluğu tamamen iyileşen bir enfeksiyon türüdür. Ancak doktor tarafından reçete eden ilaçların kullanılması gerekir.

Bel Soğukluğu Geçer mi?

Gonore enfeksiyonu geçer ancak yeniden bulaşabilir. Bu sebeple gonore teşhisi konulan kişilerin partnerinin, eşinin de test verip sonuç pozitif ise tedavi olması gerekir.

Çünkü bel soğukluğu neden olur baktığımızda; bunun nedeni cinsel ilişki. Yani bir kişi gonore tedavisi olsa da, partneri tedavi olmazsa yeniden bel soğukluğu enfeksiyonuna yakalanabilir.

Bel Soğukluğu Kendiliğinden Geçer mi?

Bel soğukluğu neden olur diye baktığımızda; korunmasız cinsel ilişki olduğu karşımıza çıkıyor…  Ve bu enfeksiyon tedavi edilmeden, kendiliğinden geçmiyor. Zamanla gonore belirtileri azalsa da, bel soğukluğu kendiliğinden geçmiş olmuyor ve kişilerde kalıcı hasara yol açabiliyor. Kısacası; bel soğukluğu var ise tedavi edilmelidir.

Bel Soğukluğuna Ne İyi Gelir?

Bel soğukluğu için hastanelerin acil bölümlerine başvurulmamalıdır. Çünkü bel soğukluğu neden olur ; korunmasız cinsel ilişkiyle. Kısacası bu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ve uzmanlık gerektirir. Dolayısı ile hastanelerin acil servislerinde bu sağlık sorunu için tedavi uygulanmaz.

YouTube video
Bel Soğukluğuna Ne İyi Gelir?

Bel Soğukluğu için Acile Gidilir mi?

Bel soğukluğu için hastanelerin acil bölümlerine başvurulmamalıdır. Çünkü gonore cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ve uzmanlık gerektirir. Dolayısı ile hastanelerin acil servislerinde bu sağlık sorunu için tedavi uygulanmaz.

Bel Soğukluğuna Hangi Doktor Bakar?

Bel soğukluğu Ürologların inceleme alanıdır. Eğer kendinizde ya da eşinizde gonore belirtileri görüyorsanız ya da bu gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığın sizde olduğunu düşünüyorsanız hastanelerin Üroloji bölümüne başvurabilirsiniz.

Bel Soğukluğundan Korunma Yolları Nelerdir?

Bel soğukluğu neden olur, bel soğukluğu olunca ne olur gibi konuları açıkladık… Peki, sağlık sorunu yaşamamak için bel soğukluğundan korunma yolları nelerdir? Bunun için en başta yapılması gereken; korunmasız olarak cinsel ilişki yaşamamaktır. Bunun dışında alınabilecek önlemler ise şunlardır:

  • Her türlü cinsel ilişkinin (oral, vajinal, anal) öncesinde kondom kullanılmalıdır
  • Kondom doğru şekilde kullanılmalıdır, yırtılmamasına dikkat edilmelidir
  • Tek eşli cinsel yaşam benimsenmelidir
  • Eğer bel soğukluğu şüphesi var ise gonore testi yapılıp sonuç alınıncaya dek cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır

İlginizi Çekebilir: Testis Ağrısı Neden Olur?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!