featured

Testis Ağrısı Neden Olur | Mavi Testis Sendromu Nedir | Testis Ağrısı Doğal Çözüm Yolları Nelerdir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Testis ağrısı özellikle genç erkeklerin karşılaştığı sorunlardan biri. Testisteki ağrının kaynağı, çeşitli hastalıklardan kaynaklanabiliyor. Peki, testis ağrısı neden olur, testis ağrısı mide bulantısı yapar mı, testisteki ağrı corona belirtisi olabilir mi, mavi testis sendromu nedeniyle testisteki ağrının nedeni ve çözümü nedir?

Genç Erkeklerin Kabusu Testis Ağrısı Nedir ?

Testis ağrısı neden olur sorusuna verilebilecek pek çok yanıt vardır. Bu ağrının nedenlerinin bazıları hayati bir tehlikeye neden olmazken, bazı nedenler de hayatı tehdit edici özellikte olabilir. Bu sebeple testiste ağrı, ihmal edilmemesi gereken, yaşandığında mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gereken bir durumdur.  

Testisler, erkeklerin üremesi için sperm üretildiği yerdir ve bununla birlikte testesteron hormonunun da üretim yeridir. Testesteron hormonu yüzde 95 oranında testislerde üretilirken, yüzde 5’i de böbrek üstü bezlerinden salgılanmaktadır. Oldukça önemli olan testisler, bazı durumlarda ağrıyabilmekte ve hatta enfeksiyon kapabilmektedir.  

Bu ağrı, testislerde hissedilen hassasiyet, rahatsızlık olarak yaşanmaktadır. Bu duruma kimi zaman iltihap ve şişlik de eşlik eder. Özellikle testislere dokunulduğunda, testiste ağrısı olan kişinin ağrısı daha da şiddetli hale gelmektedir. Kimi zaman ciddi sonuçlara yol açan bu sağlık sorunu ihmal edilmemelidir.

Testis Ağrısı Neden Olur ?

Yetişkin erkeklerde iki büyük ebattaki zeytin kadar olan testislerin arka kısmında, spermin depolanması ve spermin taşınması için görevli sarmal boru şeklinde epididim bulunmaktadır. Epididimdeki herhangi bir sorun, testis ağrısına sebebiyet verebilmektedir. Bunun dışında testis ağrısı neden olur konusunda oldukça fazla seçenek bulunmaktadır. Genel olarak testis ağrısı nedenleri şunlardır:

Kasık fıtığıTestis torsiyonu (testis dönmesi)Testis tümörüEpididimitBörek taşıTestis iltihabı yani OrşitVarikoselDarbe sonucu kanama

Bu nedenler testis ağrısı neden olur sorusuna cevaptır. Bu nedenler arasında genç erkekler için yaygın tehlike olan testis torsiyonu yer almaktadır. Testiste ağrı, testis dönmesi belirtisi olabileceği için özellikle genç erkekler bu durumda acil olarak sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Genel olarak testis dönmesi sorunu 12 ile 18 yaş arası erkeklerde yaygın görülmektedir.

Testis Ağrısı Mide Bulantısı Yapar mı?

Testis ağrısı mide bulantısı yapabilen bir durumdur. Özellikle böbrek taşı nedeniyle yaşanan testis ağrısında mide bulantısı şikayeti sık yaşanmaktadır. Bununla birlikte testis iltihaplanması yani orşit durumunda da mide bulantısına yorgunluk, baş ağrısı ve ateşli titreme de eklenmektedir.

Testis Ağrısı Nereye Vurur ?

Testis ağrısı nereye vurur sorusunun farklı cevapları vardır çünkü bu ağrının nedeni çeşitlidir. Örneğin; testis ağrısı varikosel kaynaklı ise ağrının bacağa doğru yayılması söz konusudur. Eğer ağrı testis tümörü kaynaklı ise belde, alt karında ya da kasık bölgesinde de ağrı gelişebilmektedir. Bu sebeple testis ağrısının nedeni tespit edilmeli ve tedavi sürecine geçilmelidir.

Testis Ağrısı Corona Belirtisi mi ?

Türkiye’de Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi araştırmacıları, testis ağrısı corona belirtisi olabilir fikrine katılıyor. Çünkü geçtiğimiz yaz aylarında, adı açıklanmayan bir erkek testiste ağrı şikayeti ile tıbbi yardım istemişti. Yapılan ürolojik muayene sonrasında hastanın herhangi bir ürolojik hastalığa sahip olmadığı ortaya kondu. Ancak yapılan covid-19 testi sonucu pozitif çıktı.  

Bu nedenle henüz tam kapsamlı olarak ortaya konamayan koronavirüs belirtileri arasında testiste ağrı şikayeti de geliyor. Üstelik bu hastada coronavirüsün diğer semptomları olan öksürük, ateş, nefes darlığı gibi şikayetler de görülmemişti. Kısacası; testis ağrısı corona belirtisi olabilir. Bu nedenle bu ağrı hissedildiğinde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı. 

Testis Ağrısının Bacağa Vurması Normal mi ?

YouTube video

Testiste ağrı yaşayan kişiler, testis ağrısının bacağa vurması normal mi merak etmektedir. Varikosel sebebiyle yaşanan testis ağrısının bacağa vurduğu, ağrının bacakta da hissedildiği bilinmektedir. Dolayısı ile hem testiste ağrı hem de bacağa yayılan bir ağrıyı hissediyorsanız, varikosel olabilirsiniz. Varikosel tedavisi olan bir sağlık sorunudur. İlaçlı tedavi dışında varikosel ameliyatı ile sorunlara çözüm sağlanabilmektedir.

Testis Ağrısı Doğal Çözüm Yolları Nelerdir | Testis Ağrısına Evde Ne İyi Gelir ?

YouTube video

Nedeni belirlendikten sonra testis ağrısı tedavisi mümkündür. Ancak testiste ağrı yaşandığında ilk olarak yapılması gereken bir hekime başvurmaktır. Bu ağrı yaşandığında, sağlık kuruluşuna başvuruluncaya kadar ağrıyı hafifletmek için evde yapılabilecekler de vardır. Testis ağrısı doğal çözüm yolları kısaca şunlardır:

Ağrıyan testis üstüne bir havluya sarılmış buz tutmakAğrı kesici içmekTestisi ve skrotumu normalden yüksekte tutma

Mavi Testis Sendromu Nedir | Blue Balls Syndrome

Blue balls syndrome yani mavi testis sendromu, daha çok genç erkeklerde görülen ve tanımlanamayan uzun süreli testisteki ağrı olarak bilinmektedir. Yeni bir sendrom olarak karşımıza çıkan mavi testis sendromu, testislerde uzun süreli yanma, acıma ve ağrı hissi uyandırmaktadır.  

Genel olarak mavi testis sendromu, cinsel uyarı sonrasında orgazm ile sonuçlanmayan  cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkmaktadır. Çünkü cinsel uyaran sonrasında testisler ile penise kan akımı artıyor ve cinsle ilişki orgazm ile sonuçlanmazsa epididimal hipertansiyon ortaya çıkıyor. Bu da testislerde acımaya ve ağrımaya yol açıyor.

 

Bu duruma mavi testis sendromu adı veriliyor çünkü orgazm ile sonuçlanmayan cinsellikte, testisler epididimal hipertansiyon sebebiyle mavimsi bir renge sahip oluyor. Çünkü gelen kanın boşaltılması için olan venler sıkışıyor ve kan burada hapsoluyor. Böylelikle kan akımı artıyor ve testislerin rengi de maviye dönüyor.

Mavi Testis Sendromu Tehlikeli mi?

Mavi testis sendromu tehlikeli bir sağlık sorunu değildir. Çünkü orgazm yaşanmasıyla birlikte bu durum son bulmaktadır. Eğer orgazm olmak mümkün değilse bu duruma soğuk duş, egzersiz, testislere soğuk kompres yapmak da iyi gelmektedir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!