featured

Böbrek İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanlar arasında böbrek iltihabı olarak bilinen hastalık, böbreğin herhangi bir kısmının herhangi bir etkene bağlı olarak ya da olmayarak vücudun bağışıklık sistemine etki eden savunma hücrelerine zarar vererek iltihaplanmasıdır.

Böbrek İltihabı

Böbreğin herhangi bölgesinde oluşan bu hastalıklar üç ana bölümde toplanır. Birincisi Glomerülonefrit, halk arasında ise nefrit olarak adlandırılır. İkinci bölüm Pyelonefrit denilen böbreklerin olduğu idrar yolu enfeksiyonu olarak isimlendirilir.

Son olarak Tubulointertisyel nefrit genellikle antibiyotik, penisilin, ağrı kesici gibi ilaçlar yoluyla oluşur. Genellikle fark edilmez ve kendiliğinden iyileşen idrar yolu hastalığıdır.

Böbrek İltihabı Öldürür mü?

Böbreklerde iltihap belirtileri olduğu zaman kalıtsal rahatsızlık olmadığı sürece tedavi edilir. Doktorlar bu süreçte sizlere iltihabın ilerleme durumuna göre tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Eğer böbreklerde iltihap belirtileri varsa doktora başvurun.

Böbreklerde iltihap belirtileri genellikle:

Sık sık idrara çıkma.İdrar yaparken sürekli yanma ve ağrı hissetmek.Ateşin çıkmasıYorgunluk hissiİdrarınızda renk değişimleri olması, kırmızımsı ve koyu renkli idrarİdrar yaparken kötü kokunun gelmesiKadınlarda alt karın bölgesinde oluşan ağrı pervik bölgesi de denilir.Kaburgaların altında ve yanlarında ağrıların çok olmasıBulantı veya kusma belirtilerinin gün geçtikçe artmasıAşırı sıkışma yaşayıp az miktarda idrarın gelmesi

Böbrek iltihabı belirtileri genellikle bayanlarda görülür. Bayanlar yaşamları boyunca çok kez idrar yolu enfeksiyonları geçirip iyileşebilir. Erkeklerde az görülmesinin nedeni ise üretranın uzun olmasıdır.

Böbrek İltihabı İçin Şifalı Bitkiler

Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin doktor yardımına başvurması önerilir. Bitkisel olarak sağlıklı bir şekilde atlatmak için bazı karışım ve bitkiler kullanılır. Bunlar genellikle hafif ağrıları azaltmak için kullanılır. Böbrek iltihabına ne iyi gelir denilince akla ilk olarak alternatif tıp geliyor. Karahindiba çayı, karpuz tohumu çayı, ısırgan otu, mısır püskülü çayı, süt ve yoğurt kürü böbrekleri rahatlatır. Hafif ağrıları kesen, böbrek iltihabını azaltan şifalı bitkilerdir.

Bunun yanı sıra bazı karışımlar da böbrek hastalıklarını iyileştirmeye yardımcı olur. Böbrek iltihapları belirtileri azaltan şifalı karışımlar limonlu su, nar suyu, kereviz suyu, fesleğen suyu olarak doktorlar tarafından önerilir.

Böbrek İltihabı Antibiyotik İsimleri

Böbrek iltihabının neden olduğu hastalıkları ilk olarak ilaç tedavisi ile iyileştirmek istenir. İlaç tedavisi sadece yeterli olduğu durumlarda kullanılır. Eğer ilaç tedavisi yetmediği durumlarda iki tedavi yöntemi bir arada kullanılır.

Hastalıklardan Pyelonefrit için genellikle antibiyotik tedavisi kullanılır. İlaç tedavisi hastanın böbrek iltihabı ilerlemesine göre belirlenir. Kan tahlillerine bakılır ilaç tozu ayarlanır. Hastanın ilaç tedavisi kullanırken yan etkilere maruz kalmaması için alerjik reaksiyonlar bilinmelidir. Böbrek iltihabı belirtisi antibiyotik kullanımına göre azalması lazım. Hatta ilaç tedavisi olarak doktorların ön gördüğü süre bir hafta ila iki hafta arasında değişir.

Kronik Böbrek Hastalığı Nedir?

Böbrek iltihabı nasıl geçer sorusu için öncelikle doktorlar kronik böbrek hastalığını böbrek yetmezliği olup olmadığına bakarlar. Kronik böbrek yetmezliği ilk safhalarda sessizce ilerler ve hiç rahatsızlık duymazsınız. Genellikle böbrek yetmezliği ileriki safhalarda ortaya çıkar.

Her hastada aynı belirtiler gerçekleşmez. Böbrek yetmezliği insanlarda farklı farklı belirtilerle ortaya çıkar. Bunlar genellikle kusma, mide bulantısı, aşırı şişkinlik, sık sık idrara çıkma ve idrar renginin kırmızımsı olur. Kaslarda kramplar ve vücutta şişkinlikler, sıvı birikmesine bağlı olarak nefes darlığı gibi belirtiler mevcuttur.

Belirtilen böbrek iltihabı belirtileri ileriki seviyelerde karşılaşırsınız. Bunun için Nefroloji doktoruna başvurulmalıdır. Alanında uzman doktorlar sizinle ilgilenip doğru tedavi uygulamalıdır. Kronik böbrek hastalığını tetikleyen diğer hastalıklar; diyabet, hipertansiyon, glomerülonefrit, interstisyel nefrit, polikistik böbrek rahatsızlığı, prostat. Bu hastalıklar kalıcı hasar bırakarak böbrek yetmezliği hastalığını ortaya çıkarır.

Bebeklerde Böbrek İltihabı Belirtileri

Böbrekler kanı süzerek kalsiyum ve fosfor dengesini ayarlayarak D vitaminini aktif hale getirir. Çocuklar üzerinde oluşan böbrek hastalıkları kısmi olarak doğuştan gelmektedir. Doktorlar tarafından belirlenen en ağır böbrek rahatsızlığı ise iki böbreğinde gelişememesi olarak belirlendi.

Çocuklar anne karnında pozisyona bağlı olarak sıkışma yaşar. Bu da böbreklerin yeteri kadar gelişmemesine neden olur. Anne karnında böbrek iltihabı belirtileri kanamaya bağlı olarak idrarda kahverengi ve kırmızımsı renkte idrar görülür. Göz kapaklarında ve yüzde şişkinlik, yüksek tansiyona bağlı baş ağrıları oluşmaya başlar.

Böbrek iltihabı tedavisi uzun bir süreç olup kişiye bağlı olarak iyileşme süresi değişebilir. Özellikle bu süreçte kişi üzerinde en çok görülen yüksek ateş ve karın ağrılarıdır. Çocuklarda nedenlere bağlı olarak böbrek taşları olur. Erişkinlere göre hafif ağrılarla atlatır ama kanama ve yanma şiddetli olur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!