featured

Büyük Katalan Mimar Antoni Gaudi ve En Sıradışı Eseri; Barselona Casa Mila

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Katalan mimar Antoni Gaudi, İspanya ve özellikle Barselona kentine mimari açıdan yön veren isim olarak bilinmektedir. Ortaya koyduğu eşsiz yapılarındaki dehası kadar sıradışı fikirleri ve projeleri ile de tanınır. Bu ünlü mimarın eserleri arasında belki de en uçuğu ise Barselona – Eixample semti, Passeig de Gràcia caddesi üzerinde yer alan ve 1906 – 1910 yılları arasında yapımı tamamlanan, sekiz kattan oluşan Casa Mila isimli yapıdır.

YouTube video

Kendinden sonra gelen birçok mimarı dehası ve kendine özgü tarzı ile etki altına alan Katalan mimar Antoni Gaudi, Casa Mila eserinde modern mimarinin, sanatçı hayal gücü ile buluşmasını ortaya koymuştur. La Pedrera (Taş Ocağı) adı ile de tanınan bu yapı Barselona’nın o tarihlerdeki ünlü isimlerinden  ve zengin iş adamlarından biri olan Pere Mila ve ailesi için yapılmış bir apartmandır.

Katalan Mimar Antoni Gaudi Elinden Kendine Özgü Benzersiz Bir Yapı La Pedrera (Casa Mila)

Dalgalı bir dış forma sahip olan, iki avlu etrafında yükselen, bir eşi daha olmayan ön cephe ve doğal taş işçiliğine sahip Casa Mila, sıradışı heykellere benzeyen bacaları ve bu bacalarla benzersiz bir görünüme sahip olan çatısı ile de gören herkesin ilgisini çeken, kendine özgü ve bir benzeri daha bulunmayan bir yapıdır. Gerek Katalan mimar Antoni Gaudi eserleri arasındaki nadide yeri ve gerekse de Barselona turlarının en önemli duraklarından biri olması nedeni ile Casa Mila (La Pedrera), meraklılarını kendine çeken art nouveau stilinin de en iyi örneklerinden birini oluşturur.

Bitmeyen Kilise Sagrada Famila’dan Önceki Son Eser Casa Mila

Casa Mila’yı bu denli önemli konuma getiren bir başka yönü ise Antoni Gaudi’nin en büyük eseri olan ve bitmeyen kilise olarak bilinen Sagrada Famila’ya başlamadan önceki son eseri olmasıdır. Sagrada Famila Bazilikası hakkında ayrıntılı bilgiye de sitemizde 14 Mart 2020 Tarihinde yayınlanan “Bitmeyen Bir Kilisenin Öyküsü, Barselona Sagrada Familia Bazilikası” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Pere Mila ve ailesi için bir konut olarak tasarlanan bu ünlü yapı, bir benzeri daha bulunmayan sıradışı yapı formu ve kullanılan doğal taş işçiliği ile sonraları La Pedrera yani taş ocağı lakabı ile tanınmaya başlamıştır. Bu ünlü eser ayrıca Barselona’da kapalı yeraltı otoparkına da sahip ilk yapıdır.

Yapımı 1906 ile 1910 yılları arasında tamamlanan Barselona’nın en ünlü yapılarından biri olarak bilinen Casa Mila, günümüzde UNESCO Kültür Mirası Listesi içinde yer alarak korunan ve turistik amaçlarla ziyaret edilen bir binadır. Her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen ve Barselona’nın en çekici duraklarından biri konumunda bulunan, Katalan mimar Antoni Gaudi imzası taşıyan bu ünlü yapı, bir sanat eseri özeni ile işlenmiş dökme demir balkonları, dünya üzerinde benzeri bir form daha bulunmayan dış cephesi, sarmal merdivenler, mozaikler ve duvar resimleri ile bezeli iki avlusu, gerçeküstü bir izlenim uyandıran irili ufaklı bacaları ve çatısı ile büyüleyici bir eserdir.

Casa Mila Gaudi Müzesi

Bu benzersiz yapı içinde günümüzde halen daha özel konut olarak kullanılan bazı daireler bulunsa da bina, La Pedrera Foundation Genel Merkezi ve Gaudi Müzesi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Dahi Katalan mimar Antoni Gaudi planları, taslakları ve çizimlerinin sergilendiği Gaudi müzesi binanın çatı katında bulunurken, yine bina da ayrıca bir oditoryum, sergi salonları ile restoran (Cafe de La Pedrera adında) ve teras barda yer alıyor. Barselona’nın modern şehir merkezi Eixample Bölgesinde yer alan Casa Mila’ya kent içi ulaşım da gerek metro ve gerekse de toplu taşıma ile çok kolay bir şekilde sağlanabiliyor. İspanya’nın efsanevi mimarı Antoni Gaudi’nin mimari dehasının en bariz örneklerinden biri konumunda olan Casa Mila, günümüzde Barselona kentinin de en ünlü ve simge yapılarından biri olarak öne çıkıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!