TİP Milletvekili Can Atalay Hapisten Çıktı Mı?

TİP Milletvekili Can Atalay Hapisten Çıktı Mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TİP Milletvekili Can Atalay hapisten çıktı mı? Can Atalay neden hapiste? Can Atalay Gezi eylemlerinde neden tutuklandı? Can Atalay nereden milletvekili oldu, nasıl oldu? Türkiye İşçi Partisi Can Atalay ile ilgili tüm soruların cevapları burada…

Can Atalay Hapisten Çıktı Mı?

Gezi davası tutuklusu TİP milletvekili Can Atalay hapisten çıktı mı sorusu, bugünlerin en merak edilen konuları arasında. Can Atalay hapisten çıktı mı kısaca; hayır. Silivri cezaevinde tutuklu bulunan Atalay, Türkiye İşçi Partisi’ten milletvekili seçilmesine rağmen hala tahliye edilmedi. Ancak Can Atalay’ın cezaevinden tahliye edilmesine yönelik herhangi bir engel bulunmuyor.

TİP Milletvekili Can Atalay Hapisten Çıktı Mı?

Can Atalay Neden Hapiste?

TİP milletvekili Can Atalay hapisten çıktı mı hayır ancak yakın zamanda tahliye edilmesi bekleniyor. Peki, Can Atalay neden hapiste?

Avukat Can Atalay, Taksim Gezi Parkı avukatlarından biriydi. Sürecin başında Gezi avukatı olan Atalay daha sonra davaya sanık olarak dahil edildi. Gezi direnişinin sembol isimlerinden biri olan Atalay, Mimarlar Odası avukatlığını yapmış ve Gezi Parkı Planları’nın iptal edilmesinde etkili olmuştu.

Avukat Can Atalay Gezi davasının kamuoyu oluşturulmasında etkili faaliyetlerde bulunmuş, STK’lar ile görüşmüş ve Taksim Dayanışması oluşumunda önde yer almıştır. Dolayısı ile Gezi davası avukatıyken davaya sanık olarak dahil edilip 18 yıl hapis cezasına mahkum edilmiştir.

Gezi Davası Avukatı Can Atalay’ın Suçu Ne?

Gezi davası avukatı olan Can Atalay’ın suçu da oldukça merak edilen konulardan biri. Gezi davası mütalaasına baktığımızda savcı, içinde Can Atalay’ın da olduğu 6 kişinin Gezi olayları öncesinde ve Gezi olayları sırasında müsnet suçların icrasını kolaylaştırdığını iddia ederek TCK 39.maddesine göre ‘’yardım eden’’ sıfatıyla cezalandırılmasını istemişti.

Kısaca Can Atalay’ın suçu ve 18 yıl hapis cezası almasının nedeni; Gezi olayları öncesinde ve sırasında müsnet suçların işlenmesine yardım etmesi iddiası. Türk Ceza Kanunu’nun 312. Maddesi uyarınca ‘’hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım’’ suçlamasıyla Can Atalay 18 yıl ceza aldı. Ancak bu karar günümüzde Yargıtay aşamasında ve Yargıtay’dan Can Atalay ile ilgili kesinleşmiş bir hüküm bulunmuyor.

TİP Milletvekili Can Atalay Hapisten Çıktı Mı?

Can Atalay Milletvekili Oldu Mu?

Can Atalay 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Hatay milletvekili oldu.

Gezi Tutuklusu Can Atalay Hapisten Çıkacak Mı?

Gezi tutuklusu avukat Can Atalay’ın 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde milletvekili seçildiği için tahliye edilmesi; hapisten çıkarılması bekleniyor. Çünkü Anayasa’nın 83.maddesine göre yasama dokunulmazlığı bulunuyor. Dolayısı ile milletvekili seçilen kişiler, yasama dokunulmazlığına sahip oluyor. Ancak TİP milletvekili Can Atalay hapisten çıktı mı; hayır henüz çıkmadı.

TİP Milletveili Can Atalay Hapisten Ne Zaman Çıkacak?

Can Atalay milletvekili seçildikten sonra mazbatasını da aldı. Dolayısı ile tahliye edilmesinin önünde bir engel bulunmuyor. Tahliyenin gerçekleştirilmesi için gerekli başvurular Yargıtay’a yapıldı ancak hala cezaevinde bulunuyor.

Silivri Cezaevi’nde Tutuklu Bulunan Can Atalay Nasıl Milletvekili Oldu?

Can Atalay 2 yılı aşkın süredir Silivri Cezaevi’nde tutukluydu. Ancak 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Hatay’dan TİP milletvekili gösterildi ve 28. Dönem TİP milletvekili seçildi.

TİP Milletvekili Can Atalay Hapisten Çıktı Mı?

Can Atalay Nereden Aday?

Burada bir artı parantez açmak gerekir ki; bir önceki seçimlerde Hatay’dan TİP milletvekili olarak oyuncu Barış Atay seçilmişti. Bu seçimde de Hatay’dan aday gösterilmesi durumunda, kazanacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak 27. Dönem Hatay TİP milletvekili Barış Atay yerini Gezi tutuklusu Can Atalay’a bıraktı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Barış Atay Kimdir Nerelidir | 16 Yaşında İşkence Gördüğünü İddia Eden Barış Atay Mengüllüoğlu HDP’den Neden İstifa Etti?

Barış Atay Hangi İlden Aday? Barış Atay Hangi Bölge?

Eski Hatay milletvekili Barış Atay 14 Mayıs 2023 seçimlerinde yerini tutuklu Avukat Can Atalay’a bıraktı ancak Antalya’dan ikinci sıra milletvekili adayı oldu.

Barış Atay Hangi Partide?

Barış Atay 28. dönemde milletvekili seçilemese de günümüzde Türkiye İşçi Partisi’nde aktif siyaset hayatına devam etmeketdir.


Can Atalay Kimdir ?

Şerafettin Can Atalay 24 Mart 1976, İstanbul doğumlu, Türk avukat ve aktivisttir.

Can Atalay Yaşamı

Atalay, 1976 yılında İstanbul’da doğdu. Bankacı bir annenin ve muhasebeci bir babanın tek çocuğudur. Şerafettin Atalay’ın yeğeni olup, Şerafettin ismini amcasından almıştır. Çocukluğu ve gençliği Kadıköy’de geçmiştir. Ailesinin çevresindeki edebiyatçılarla küçük yaşta sohbet etme fırsatı bulmuştur.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yükseköğrenim gördükten sonra bir süre NTV’nin hukuk departmanında çalışmıştır. Gazeteci Ahmet Şık’ın avukatlığını yaparak, Gülen Cemaati’nin kamu kurumlarında örgütlenmesiyle ilgili araştırmalarına destek olmuştur. Aynı zamanda İstanbul merkezli Sosyal Haklar Derneği’nin yönetim kurulunda da yer almıştır.

Atalay, Türkiye’deki toplumsal davalar arasında Soma Faciası, Ermenek maden kazası, Adana öğrenci yurdu yangını ve Çorlu tren kazası gibi olaylarda avukatlık yapmıştır. Ayrıca düşünce özgürlüğü davalarında da yer almıştır. Gezi Parkı’na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması’nın avukatlığını üstlenmiş ve Gezi Parkı davasında yargılanmıştır. 2022 yılında ise 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Can Atalay Siyasi Kariyeri

Atalay, 2023 Türkiye genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili adayı olarak seçimlere katılmış ve milletvekili seçilmiştir. Şu anda İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Marmara Cezaevi’nde tutuklu olarak bulunmaktadır.

Atalay, Türkiye’deki birçok toplumsal dava ve siyasi mücadelede aktif olarak yer alarak, hukuk ve insan hakları alanındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!