cane-corso

Cane Corso Yavru Bakımı | Cane Corso Özellikleri Neler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cane Corso yavru köpek küçüklük halleriyle çok tatlı gelse de yetişkin bir cinsi göreni korkutabilir. Çünkü bu köpekler yapısı gereği oldukça geniş ve güçlü bir cüsseye sahiptir. Sahiplenmeden önce iyi düşünülmeli ve araştırılması gerekir.

Günümüzde Cane Corso sahiplenme yönelimleri artmaya devam etmektedir. Bahsedilen bu köpek ırkının doğru insanların elinde büyümesi ile birlikte çok güzel sonuçlar ortaya çıkabilir. Ancak daha önce köpek besleme tecrübesi olmayanların bu köpek ırkından uzak durması gerekir.

Zira bu köpeklerin sevimli oldukları kadar yanlış eğitim kapsamında zararları da büyük olabilir. İçgüdüsel olarak sahiplenme arzularının fazla olması yanlış bir hissiyatlarına bağlı olarak sevdiklerinize saldırmasına sebep olabilir.

Yine yanlış kişilerin elinde şiddet yönelimli eğitim almaları onların aslında çok farklı köpekler haline gelmesine neden olur. Peki Cane Corso yavru bakımı nasıl yapılır? Cane Corso özellikleri neler? İşte meraklısına o cüsseli köpek hakkında bilgiler!

Cane Corso Özellikleri Neler?

Bahsedilen bu köpeği yakından tanıyabilmek adına tek tek yönlerine bakmalı ve aşamalı olarak incelemek gerekir. Zira İtalya başta olmak üzere dünya genelinde çok bilinen bir türdür.

İlk olarak bu köpeğin İtalyan ırkı olduğunu belirtmekte fayda var. Anavatanı İtalya olarak kayıtlara geçmiştir. Kısa sürede ise başta Avrupa olmak üzere dünyanın farklı alanlarına da yayılmıştır.

A- Cane Corso Fiziksel Özellikleri

cane-corso

Bu köpeklere ilk baktığınızda fiziksel özellikleriyle aslında diğer köpeklerden oldukça farklı olduklarını anlayabilirsiniz. Çünkü normal bir köpekten ziyade kaba bir yapısı olmaktadır.

Corso İtaliano köpekler oldukça güçlü ve kaslı bir yapıya sahiptir. Kaslarının yapısının çok olması, gün içinde çok egzersiz yapmalarını ve hareket etmelerini gerektirir.

Kafa yapıları da diğer köpeklere göre değişiklik gösterir. Kulak boyutları fazla büyük değildir hatta kimileri tarafından saldırı anında korunabilmesi amacıyla kulakları kesilir.

Omuzlarının genişliği 64 cm ile 68 cm arasında değişebilmektedir. Dişilerinde durum 4 cm azalabilmektedir. Ancak dişileri bile oldukça ürkütücü durabilir.

Kas kütlesinin fazla olmasıyla birlikte toplam ağırlıkları da oldukça iddialı bir durumdadır. Erkeklerde ortalama kiloları 45-50 kg olurken dişilerde 40-45 kg arasında bulunur.

Tüy yapıları Golden Retriver ile çok farklıdır. Oldukça kısa ve az tüyleri bulunur. Bu durum dökülmelere karşı rahatsız olanlar için aslında iyi bir özelliktir. Renkleri ise çoğu zaman gri ve açık gri arasında bulunur. Siyah renkli olan türleri de vardır.

Ortalama yaşam süreleri iyi bakıldığında 12 seneyi bulabilmektedir.

B- Cane Corso İtaliano Karakteristik Özellikleri

cane-corso

Cane Corso yavru ve yetişkin köpekler sadece fiziksel özellikleriyle değil karakteristik özellikleriyle de çok dikkat çeker. Sadece fiziksel görünüşleriyle değil karakterleriyle de diğer köpeklerden net bir şekilde ayrılırlar.

Bu köpekler tek bir kişiden komut alır onu sahip olarak kabul ederler. Farklı bir kişiyi dinlemez, kolay kolay kaale almazlar.

Oldukça sadık köpeklerdir. Hatta bu sadık oluşları güçlü bir içgüdüye sahip olmalarına dayanır. Bahsedilen bu özellikleri kimi zaman olumsuz olabilmektedir.

Çünkü sahibini koruma amacıyla aslında zararsız canlılara saldırabilirler. Bu aşamada sahipleri tarafından sosyalleşecekleri şekilde yetiştirilmeliler. Aksi takdirde saldırganlaşma olasılıkları yüksektir.

Güçlü kas yapıları ve atletik olmaları gün içinde hareket etmeleri gereken zaman zarfını arttırır. Onları ev içinde tutmak imkânsıza yakındır. Bahçeli alanlarda büyütmek daha doğrudur.

Sahip oldukları kişiden uzak kalmaz hoşlarına gitmez. Yani olası bir durumda başkasına emanet etme olasılığınız neredeyse sıfırdır. Sadece sahipleriyle kalmak isterler ve yalnızlık hiç onlara göre değildir.

Köpeklerin çene kasları ve yapıları farklıdır. Bu yüzden salya çok salgılar ve akıtırlar aynı  zamanda uyurken ciddi bir horlama sorunları da vardır.

Cane Corso Sahibini Isırır mı?

Aslında Cane Corso yavru oldukları hallerinden yetişkinlik dönemine kadar sahiplerine çok sadıktır. Sahiplerine zarar gelmesini engellemek için her şeyi yaparlar.

Fakat yanlış eğitim ya da saldırgan köpek olarak yetiştirildikleri durumlarda istenmeyen durumlar düşük ihtimal de olsa ortaya çıkabilir. Sahiplerine saldırabilirler.

Doğru eğitim ve sosyalleşme ile insanlara tehlike yaratmazlar. Aksine onlar için iyi bir arkadaş, dost olacaktır.

cane-corso

Cane Corso Yavru ve Yetişkin Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpek beslemek kedi beslemekten çok daha zordur. Onların bakımı sırasında ekstra dikkatli ve özenli olmak gerekir. Hele bir de Corso İtaliano gibi büyük köpek ırkı bakıyorsanız dikkatinizi kat be kat arttırmanız gerekebilir.

1- Beslenme Düzeni

Güçlü kas kütlesini desteklemek ve çelimsiz hale gelmelerini engellemek adına beslenme düzenine dikkat etmelisiniz. Sadece kas yapısını kaybetmemesi için değil aynı zamanda aşırı kilo almasını da engellemek için dikkatli olunmalı. Hareketi az ise çok yemek istese de bunu kilo alarak vücudunda tutar.

2- Günlük Egzersizleri

Kaslarını koruyarak güçlendirmek adına günlük egzersizlerini yaptırmalısınız. İçi enerji dolu bir hayvandır. Hareket etmeyi çok sever. Bu yüzden gün içinde en az 1 saat boyunca hareket etmesini sağlayın. İster koşturun ister oyun oynatın ama mutlaka hayatına hareket katın.

3- Ağız ve Diş Bakımı

Güçlü çene yapılarını güçlü dişleri desteklese de ağız ve diş bakımı yapılmazsa zarar görme olasılıkları yüksektir. Sağlıklı diş yapılarına sahip olabilmeleri adına mutlaka dikkat edilmesi gereken bakımlardan birisidir. Kişisel olarak sağlayamıyorsanız veterinerden yardım isteyebilirsiniz.

cane-corso

4- Sosyalleşme

Bahsedilen bu köpeklerin saldırganlık içgüdüleri çok yüksektir. Doğru eğitim esnasında sosyalleştirmeniz şarttır. Hatta bunu bakım rutini arasına eklemelisiniz. Yalnızlıktan da hoşlanmadıkları için insanlar hoşuna gidebilir. Ancak yalnızlığa mahkum ederseniz içine kapanık ve saldırgan köpek haline gelebilirler.

5- Tüy ve Deri Bakımı

Tüyleri kısa olan bu köpeklerin bakımı bu aşamada kolay olmaktadır. Yine de tüylerinin iyi görünmesi ve derisinin sağlıklı olması için dikkatli olmak gerekiyor. Aylık bir iki kere tüylerinin usulca taranması gerekir. Kendileri bundan çok hoşlanmayabilirler ama taramak şarttır.

6- Veteriner Kontrolleri ve Aşıları

Köpek, kedi ya da kuş fark etmez. Nasıl ki insanlar dönem dönem doktora gidiyorsa bu evcil dostlarında bir uzman gözetiminde kontrol edilmesi gerekir. Hastalıklarını önlemek, parazit oluşumunu engellemek adına aşıları yapılmalıdır.

Cane Corso Aylık Masrafı Ne Kadar Tutar?

Gerçek anlamda Cane Corso yavru ve yetişkin köpek bakımını yaptığınızda elbette belirli bir miktar bakım için para ayırmanız gerekir. Ancak bu köpeklerin genel bakımları bile normal köpeklerden çok ayrılır.

Büyük ırk köpek olmasından dolayı kesinlikle masrafları daha fazladır. Ancak bunun için net bir fiyat vermek oldukça zor. Çünkü alacağınız mama ya da ekstra beslenme malzemeleri, veterinere gidiş düzeniniz gibi farklı durumlara bağlı olarak aylık masrafı değişebilir.
cane-corso

Cane Corso Fiyat Bilgisi| 2022 Cane Corso Yavru Fiyat

Sahiplenmek isteyenler tarafından Cane Corso blue fiyatları araştırılmaktadır. Yalnız bu konuda bir uyarıda bulunmak da fayda var.

Bakanlık tarafından yapılan düzenlemeye ve TBMM’den geçen karara göre artık Petshop kapsamında hayvan satışları tamamen yasaklanmıştır.

Özellikle Corso ırkları tehlikeli hayvan grubu olarak bulunmasından da dolayı asla para karşılığında satışı mümkün değildir. Satılmadığı için de belirli bir fiyat söylenemez.

Site üzerinden ya da belirli kişiler tarafından sahiplenme yapabilirsiniz. Sahiplenmeden önce köpeklere karşı olan yaklaşımınızı, yaşam alanınızı ve hayat düzeninizi düşünmelisiniz. Normal bir köpeğe nazaran daha zor eğitimleri bulunur.

Cane Corso Türkiye’de Yasak mı?

Türkiye’de yasak değildir. Besleyenler bulunmaktadır. Ancak son yapılan düzenlemeye göre çip takılması gereken hayvan sınıflamasında yer almaktadır. Veteriner kontrolünde hayvan kimliğine sahip olduğunuz müddetçe herhangi bir sorun yaşamayacaksınız.

Cane Corso İnsana Zarar Verir mi?

Kısmen evet kısmen hayır. Köpeklerin içgüdüsel olarak saldırma duyguları bulunsa da verilecek doğru bir eğitimle bu durum değiştirilebilir. Corso İtaliano güçlü yapısı kadar güçlü bir saldırganlığa da sahiptir. Eğitimi doğru verildiği müddetçe saldırmaz ancak domuz avlarında da özel olarak saldırganlaştırılarak kullanılabilmektedir.

Cane Corso Bakımı Zor mu?

Kesinlikle evet. Köpek bakımı genel olarak kedi bakımına göre zordur. Söz konusu Cane Corso gibi büyük bir köpek ırkı olunca zorluk giderek katlanmaktadır. Cüsselerine bağlı olarak beslenmelerinin artması, gün içinde egzersiz ihtiyaçlarının doğması ve eğitimlerinin gerçekten disiplin gerektirmesi bakımını zorlaştırır.

cane-corso

Cane Corso Çok Havlar mı?

Tehlikede hissettiği müddetçe havlar. Eğer apartman ve evde beslemek üzere bu soruyu soruyorsanız, beslemek için uygun alan olmadığını söylemek gerekir. Apartman köpeği asla değiller. Bahçe gibi geniş alanlarda yaşamak tam onlara göredir. Hem hareket edebilir hem de havlamaları sonucu rahatsız olan kişi sayısı azalır.

Cane Corso Laboratuvar Köpeği mi?

Hayır. Pitbull, Doberman gibi laboratuvar ortamında üretilmemiştir. Tamamen kendi doğal ortamında yetişerek meydana gelmiştir. İnsan etkisi yoktur. Sadece bulunduğu ülkeye bağlı olarak ilkimden etkilenerek yapısal olarak küçük miktarda değişebilir.

Cane Corso Zeki mi?

Zeki köpeklerdir. En az güçleri kadar zeki oluşlarıyla da kendilerini belli ederler. Oldukça özel bir köpek ırkı olduğunu söylemek mümkün. Rahatlıkla sahiplerini ve yaşadığı alanı koruyabilir, tehditleri kısa bir sürede ortamdan uzaklaştırabilir.

Cane Corso Eğitimi Nasıl Verilir?

Sabırlı, kararlı ve inatçı olmak gerekir. Eğitim sırasında hayvana zarar vererek değil ödül sistemiyle hareket etmelisiniz. Küçüklükten yani yavruyken eğitmeye başlarsanız işiniz daha çok kolaylaşır. Tek bir elden eğitim verilmesi gerekir. Farklı kişilerden eğitim alırsa sahibi konusunda kararsız kalabilir.

cane-corso

Cane Corso Güçlü mü?

Kesinlikle evet! Bahsedilen bu köpekler neredeyse sadece kaslardan oluşur. Omuz yükseklikleri bile 60 cm’e ulaşır. Ağırlıkları ise 50 kiloya kadar dayanmaktadır. Bu köpekler polislere bile eşlik edecek güçteki köpeklerdir. Domuz avlarında etkili olarak kullanılma sebeplerinden birisi de bu gücüyle bağlantılıdır.

Cane Coro Çocuklarla Anlaşır mı?

Çocuklarla anlaştığı görülür. Ancak sahiplerinin yanında yer alan çocuklarla anlaşır. Dışarıdan gelen bir çocuğu tehdit olarak algılama olasılığı da çok yüksektir. Bu yüzden ilk defa karşılaşacağı bir çocukla aynı  ortamda asla yalnız bırakmamalısınız.

Cane Corso Kulakları Neden Kesilir?

Köpeklerin en zayıf bulunan organlarından birisi kulaklarıdır. İçgüdüsel olarak saldırı sırasında birbirlerinin kulaklarına saldırır. Güçlü çene yapılarından dolayı kulaklarına kitlenerek kalırlar. Hassas yapıda bulunan kulaklarının can acısı da çoktur. Saldırı anında kendini koruması amacıyla kulakları kesilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Amerikan Kedisi Özellikleri için Bilmeniz Gereken 3 Bilgi! 

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!