featured

Çekme Belgesi Nasıl Alınır? Çekme Belgesi Nedir? Çekme Belgesi Nereden Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çekme belgesi nasıl alınır sorusu yeni araç alacakların sıklıkla sorduğu sorulardan birisidir. Bu belgeye ihtiyaç duyulmasının nedeni ise trafikten çekilen araçların farklı bir yere taşınmasını sağlamaktır. Çekme belgesinin iptali ile trafikten men edilen araçlar tekrardan trafikte kullanılabilir.

Araç kullanımı ve araç sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Yeni model araçlar trafikte çoğalırken üretim tarihi çok eski olan araçlar yavaş yavaş trafikten çekilmektedir. Sıfır araçlar ve 2000 model üstü araçlar daha çok tercih edilmeye başladı. Devletin eski model araçlara yasak getirmesi ile de trafikten men edilen eski model araç sayısı arttı.

Bir aracın trafikte kullanılabilmesi için yasalara uygun olması ve izinli olması gerekir. Kaydı olmayan araçların trafikte kullanılması yasaktır ve böyle bir durumda o araç zincirlenir. Yasaklı araçların büyük çoğunluğu yaşı geçmiş ve çürüklerden dolayı kullanılmayacak tarzda olan araçlardır. Eğer aracın bir haczi veya cezası yoksa bu araçlar trafikten men edilir. Trafikten çekinle araçlar ise daha sonra tescil bürosuna götürülerek “Çekme Belgesi” çıkartılır. Bu belge çıkartılan araç trafikten alınır.

Çekme Belgesi Nedir?

YouTube video

Bir araç artık kullanılamayacak halde ise sahipleri o araca vergi ödememek için trafikten çekmek isterler. Bunun için de varsa aracın tüm borçları ödenir ve aracın plakası da trafik şubeye teslim edilir. Bu sayede çekme belgesi alınır. Bu belge sayesinde araç trafikten silinir ve bir vergi ödemesi olmaz. Bu belge aracın herhangi bir borcu olmadığının da kanıtıdır.

Çekme Belgesi Nasıl Alınır? Çekme Belgesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

YouTube video

Özellikle ikinci el araç satın alacakların bu belgeye dair bilgi sahibi olması gerekir. Çünkü bir aracın vergi borcu olup olmadığı bu belge ile bilinebilir. Eğer aracın çekme belgesi var ise trafikten çıkarılmış demektir. Trafik bürodan tekrar satın alma ile bu araç trafiğe çıkartılabilir.

Araçlar sadece pert olduğu için trafikten çekilmez. Bu nedenle bir ikinci el araç satın alıyor iseniz tramer kayıtlarını mutlaka kontrol etmelisiniz. Hangi nedenle trafikten çekilmiş öğrenmelisiniz. Bir araca çekme belgesi alınırken ÖTV ödenmektedir. Yine yeni satışta bu ÖTV’nin ödenmesi gerekmektedir.

Çekme Belgesi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

YouTube video

Bir araç satın alacaksanız ve o aracın trafikten çıkarılmış olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız e-devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için yapılması gereken;

E devlet bilgileriniz ile e-devlete giriş yapın.Arama bölümünden “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı” bölümünü aratın.Araç Yetki Belgesi Sorgulama ekranına giriş yapın ve aracın bilgileri ile aracı sorgulatın.

Çekme Belgesi İptali Nasıl Yapılır?

Eğer bir araç çekme belgeli ise bu aracın trafiğe çıkma ihtimali yoktur. Bu nedenle bu aracın tekrardan trafiğe çıkması için çekme belgeli durumundan kurtarılması gerekir. Trafik Tescil Bürosuna başvuruda bulunarak bu belgenin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Bu başvuru sırasında istenen belgeler;

Araç tescil belgesiAraç muayene belgesiSigorta poliçesidir.

YouTube video

Araca dair inceleme yapılır ve bir engel görülmez ise aracın plakası teslim edilir. Ardından da motorlu araç belgesi araç sahibine verilir. Gelir İadesi Başkanlığına gidilerek gerekli evraklar teslim edilir. Aracın trafiğe dönebilmesi için MTV ödemesi, muayene ücreti ve zorunlu trafik sigortasına dair ödemeler yapılır.

Noterden Çekme Belgesi Nasıl Alınır 2020?

Noterden çekme belgesi alma işlemi için öncelikle araç sahibinin aracın plakasını sökmesi gerekir. Plaka ile beraber aracın ruhsatı da alınarak vergi dairesine gidilir. Burada aracın vergi borcuna baktırılır ve ne kadar borcu var ise hepsi ödenir. Vergi borcu yoktur belgesi ile beraber notere giden araç sahipleri gerekli başvuruyu yapabilirler.

Noterden Aracı Trafikten Çekme Ücreti

Aracı çekme belgeli yapmak 2020 yılında artık çok daha kolay. Noterden yapılan işlemler sayesinde süreç çok hızlı ilerlemektedir. 5 dakika içinde noterdeki işlemler tamamlanmaktadır. Sadece noterden yapılan işlemin vergi dairesine ulaşması yarım saatlik bir süreye denk gelebilir. Bu işlemler tamamlandığında notere 22 TL ödeme yapılır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!