Change Araç Nedir? Change Araç Davası Nasıl Açılır?

Change Araç Nedir? Change Araç Davası Nasıl Açılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yazımızda, ikinci el araç satışlarındaki artış ile daha çok gündeme gelmeye başlayan Change araç ve Change araç davasına ilişkin merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte, tüm detayları ile “Change Araç Davası”…

Change Araç Nedir ?

Change araç, hasarlı, trafikten yasaklanmış veya hurdaya ayrılmış araçların motor ve de şasi numaralarının çalınan yani çalıntı araçlar ile değiştirilmesi ile elde edilen araçlara verilen isimdir. Bu tür change işlemleri aynı zamanda ceza hukuku kapsamında dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarına da sebebiyet verir ve hukuki açıdan farklı yaptırımlara tabidir.

Change Araç Nedir ?
Change Araç Nedir ?

Change araç kapsamına giren araçların çalıntı olmasının tespiti durumunda bu araçlara el konulur. Bu nedenle change araç satın alan kişinin durumu öğrenmesi üzerine öncelikle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunması gerekli konulardan biridir. Bu kapsamda change araç davaları aynı zamanda dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarını da kapsar.

Change Araçlarda Hukuki Sorumluluk
Change Araçlarda Hukuki Sorumluluk

Bu nedenle ikinci el araçların alım satım ve tescil işlemlerinde şasi numarası ve motor numarasının kontrol edilmesi önem arz eder. Bir aracın “change araç” olup olmadığının tespiti ise ekspertiz aracılığıyla ve teknik donanımı bulunan kişilerce yapılır. Yine bir aracın change olup olmadığının tespiti emniyete yapılan ihbarlar sayesinde de mümkün olabilmektedir.

Change Araç Tazminat Davası
Change Araç Tazminat Davası

Change Araçlarda Hukuki Sorumluluk | Change Araç Davası

Change araç davasının ayrıntılarına girmeden önce belirtelim ki, Borçlar Kanuna göre satıcı sattığı aracın ayıplarını bilmese bile bunlardan hukuken sorumludur. Ayrıca koşulları oluşması durumunda change araç satışlarından araç muayene istasyonları ya da noterlerin ve idarenin de sorumlulukları gündeme gelebilmektedir.

Bu nedenle change araç davası kapsamında uğradığı zararlarının giderilmesini talep eden alıcı, bu zararlarını satıcıdan ve eğer koşulları oluşmuşsa araç muayene istasyonlarından, noterden ya da idareden birlikte veya ayrı ayrı isteyebilir.

Change araç tazminat davaları
Change araç tazminat davaları

Change Araç Tazminat Davası Nasıl Açılır ?

Change araç nedeni ile alıcı, maddi ve manevi zararlarının tazmini istemiyle tazminat davası açabilir.

Bu anlamda change aracı alan kişi bu nedenle uğramış olduğu maddi zararlarını maddi tazminat davası kapsamında satıcıdan talep edebilir. Manevi tazminat istenebilmesi için ise change araca el konulması ve bu nedenle de alıcı da manevi bir zararın varlığı (kişinin yaşadığı elem ve keder) aranır.

Change araç tazminat davaları esnasında önemli olan hususlardan biri de change aracın tespiti üzerine ayıbın öğrenilmesi tarihine göre gerekli bildirim sürelerine uyulmasıdır. Bu nedenle ayıbı öğrenen alıcının durumu en kısa sürede satıcıya bildirmesi gereklidir.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!