featured

Çin’in COVID-19 haberleri ve İspanya’nın enflasyon verileri odağında Avrupa borsaları yükselişte

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Peter Nurse 

Investing.com – Pazartesi günü Avrupa borsaları, Asya’daki artışların yardımıyla yükseldi. Çin’in majör kentleri hareketlilik üzerindeki kısıtlamaları gevşetmeye başlıyor. Bununla birlikte İspanya’nın yüksek enflasyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üzerindeki baskıyı artırdı.

DAX %0,8 yükselirken CAC 40 %0,9 ve FTSE 100 %0,5 artış yaşadı.

Avrupa borsaları Asya’dan pozitif bir hissiyat devraldı. Japonya’da Nikkei ve Hong Kong’da Hang Seng, Çin’in önemli bölgelerindeki kısıtlamaların gevşetildiğine dair haberlerin desteğiyle %2’den fazla değer kazandı.

Şanghay 1 Haziran’da iki aylık karantinayı bitirmeyi amaçlarken Pekin, bazı mağazaların yanında toplu ulaşımı kısmen tekrar açtı.

Avrupalı şirketler için önemli bir ihracat pazarı olan Çin’in önemli şehirlerindeki kısıtlamalar ülke ekonomisin ciddi şekilde etkiledi.

Bununla birlikte ABD’de piyasaların tatil olmasından ve İspanya’nın enflasyon verilerinden dolayı artışlar sınırlı olabilir. İspanya’nın yıllık tüketici enflasyonu Mayıs ayında beklenmedik bir artışla %8,3’ten %8,7’ye çıktı.

Salı günü Euro Bölgesi için flaş enflasyon tahminleri paylaşılacak ve İspanya’nın verileri daha büyük bir artışa işaret etse de Nisan ayında %7,4 olan enflasyonun Mayıs ayında %7,7 ile bir rekora daha imza atması bekleniyor. Büyük bir yükseliş, ECB’de yazdan itibaren politik normalleşme yönündeki beklentileri epey güçlendirecektir.

Kurumsal gelişmelerde; S4 Capital (LON:SFOR), ilk çeyrek brüt kârında önemli bir artış raporlayıp yavaşlayan küresel ekonomik büyüme tahminlerine rağmen güçlü bir talep beklediğini söyleyerek tüm yıl görünümünü yineledikten sonra hisseleri %2,3 değer kazandı.

Authentic Brands’in Ted Baker (LON:TED) için 300 milyon sterlinlik (379,35 milyon dolar) bir anlaşmaya yaklaştığı haberi ile Ted Baker hisseleri %2,5 artış gösterdi.

AB’nin Rus petrolüne yönelik ambargo planı çöküşün eşiğinde gibi görünse de Pazartesi günü petrol fiyatları yükselerek iki ayın yeni zirvesinde işlem gördü.

Yapılacak bir anlaşmanın yürürlüğe girmesi için üye devletlerin oy birliğine ihtiyacı var ve başta Macaristan olmak üzere Çekya ve Slovakya’nın muhalefeti sürüyor.

Rus petrolüne yönelik yeni bir yasak, zaten darlık içinde olan bir ham petrol piyasasını daha da sıkılaştıracaktır. Tam da ABD ve Avrupa’da yaz sezonu başlarken talep artıyor.

WTI %0,9 artışla 116,10 dolar olurken Brent %1 yükselişle 116,64 dolardan işlem gördü.

Son olarak altın vadeli işlemleri %0,3 yükselerek 1.856,65 dolar olurken EUR/USD %0,2 değer kazanarak 1,0751’den alıcı buldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!