featured

Çinko İçeren Besinler Nelerdir? Çinko Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çinkonun az miktarda da olsa insan vücudu tarafından ihtiyaç duyulması,  çinko içeren besinler konusunun herkes tarafından bilinmesini zorunlu hale getirmiştir. Çinko içeren gıdaların en çok bilinen faydaları, bağışıklık sistemine iyi gelmeleri, cilt dokusunun hızlı ve sağlıklı bir şekilde yenilenmesi, saç sağlığının korunması ve sürekli olarak ortaya çıkan yorgunluk hissini gidermesidir.

Çinko İçeren Besinler Nelerdir ?

İnsan vücudundaki sayısız görevi olan enzimlerin aktif hale gelmesinde etkili olan çinko nedir  ? Neden gereklidir? Çinko, enzim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan mineraldir. Tükürük bezi, pankreas ve prostat bezinde üretilen çinko, bir insan vücudunda ortalama 2 ile 3 gram arasında bulunur. Vücuttaki dayanıklı kaslarda depolanan çinko minerali, insan vücudunda bulunma miktarı göz önünde bulundurulduğunda ne kadar az değerli gibi görünse de çok sayıda faydalı göreve sahiptir. İşte, çinko içeren besinler ve faydaları!

1 – Yoğurt 

Çinko içeren besinler listemizin ilk sırasında kalsiyum ve mineral kaynağı yoğurt yer almaktadır. 170 gram yoğurt içerisinde 1.4 mg çinko bulunmaktadır. yoğurt tüketmekte zorluk çeken kişiler günlük 200 gram kefir tüketerek günlük çinko ihtiyacı olan 11 mg ‘ın bir kısmını karşılamış olurlar. 

2 – Kırmızı Et

Özellikle kuzu eti çinko yönünden zengin besinler arasında yer almaktadır. 100 gram kuzu eti toplam 6.7 mg çinko içermektedir. Bu da günlük ihtiyacın yarısından fazlasını karşılamaktadır. 

3 – Kakao 

En çok çinko içeren besinler arasında kakao ilk sıralarda yer almaktadır. 1 yemek kaşığı kakao içerisinde 1.9 mg çinko bulunmaktadır. Bu miktarı günlük tüketmek için sıcak süt ile 1 yemek kaşığı kakao karıştırılabilir. 

4 – Ispanak 

Çinko yönü ile zengin bir diğer bitki ise ıspanaktır. 150 gram ıspanak içerisinde 1.4 mg çinko bulunmaktadır. Bu yönü ile hem lezzetli hem de sağlıklı bir besin olan ıspanak, yemek ya da börek şeklinde tüketilebilir. 

5 – Kabak Çekirdeği

150 gram kabak çekirdeği içerisinde 6.6 mg çinko bulunmaktadır. Bu yönü ile çinko içeren besinler listesinin en değerlilerinden olan kabak çekirdeği özellikle gebelik döneminde fayda sağlayan yemişler arasında yer alır. 

6 – Börülce / Yeşil Fasulye

Yeşil fasulye hem çinko hem de B12 yönü ile zengin besinler arasında yer almaktadır. Ülkemizde üretilen bu besinin 100 gramında 1.01 mg çinko bulunmaktadır. 

Çinko Eksikliği Nasıl Anlaşılır ? Çinko Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir ?

YouTube video

Çinko Eksikliği Nasıl Anlaşılır sorusunun cevabını bulmak isteyen bir kişi, günlük hayatını ve günlük hayattaki genel durumunu oldukça iyi incelemelidir. Çünkü vücut için çok önemli bir yere sahip olan çinkonun vücutta eksik olması, insan hayatını ciddi bir şekilde etkileyebilmektedir. 

Çinko Eksikliği Belirtileri

Aşırı saç dökülmesi sorunuSürekli olarak yorgun hissetmeUzun süreli ishalBüyümede ve gelişmede yavaşlamaTat alma duyusunda bozulmaKoku alma duyusunda bozulmaBağışıklık sisteminin güçsüz bir hal almasıCiltte kurulukAkne sorunuTırnak altında meydana gelen beyazlıklarVücuttaki kesiklerin ya da yaraların geç bir sürede iyileşebilmesiHastalıkların uzun sürmesiAnemi sorunu

Ayrıca fazla alkol kullanan, vücuduna fazla demir maddesi alan, mide hastalıkları yaşayan ya da fazla et tüketmeyen insanlarda çinko eksiliğinin görülme ihtimali daha yüksek olur.

Çünkü alkol tüketimi, alkolün içinde bulunan pek çok maddeden dolayı çinko emilimini engellemektedir. Mide hastalıkları ise vücuttaki çinkonun azalmasına sebep olduğu gibi, ette oldukça fazla bulunan bu maddeyi yeterince vücutlarına alamayanlar arasında az et tüketenler de bulunur.

Fazla Çinko Almanın Zararları Nelerdir? Çinko Zehirlenmesi Nedir ?

Her maddenin olduğu gibi çinkonun fazla alınması da vücutta çeşitli zararlı durumlar ortaya çıkarabilmektedir. Fazla çinko alımının zararları , “ çinko zehirlenmesi ” adı ile bilinmekte olan sorunlardan meydana gelir. Çinko zehirlenmesi yaşanmasına sebep olan durum ise bir gün içerisinde yaklaşık olarak 250 miligramdan fazla çinkonun vücuda alınmasıdır.

YouTube video

Vücudun bakır ve demir emilimini doğru bir biçimde gerçekleştirmesine engel olabildiği için fazla çinko alımından uzak durulması ve yeteri kadar çinko tüketiminin gerçekleştirilmesi çok önemli bir durumdur. Çünkü çinko zehirlenmesi sorunu, karın ağrısına, bulantıya, kusmaya ve baş ağrısına sebep olabilmektedir. Çinko içeren besinler , yeteri kadar tüketilmeli ve fazla ya da az tüketimden uzak durulmalıdır.

Çinko hangi besinlerde bulunur sorusuna cevap bulduğumuz yazımızda çinkonun faydaları nelerdir? Hangi besinde en çok çinko bulunur ve bir çinko eksikliği yaşayan kişi hangi belirtileri yaşar sorularına cevap verdik. Eğer sizin de içerisinde çinko yer alan besinler ile ilgili eklemek istediğiniz bilgi varsa yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz. Yer fıstığı, ceviz, badem ve kuru yemişlerin birçoğunda bulunan çinko, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Bu noktada mutlaka ve mutlaka ihtiyaç kadar tüketim sağlanmalıdır. Aksi halde eksik ya da fazla tüketimi enzim dengesini bozarak bağışıklığı olumsuz yönde etkileyecektir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!