featured

CMD Komutları Nedir? CMD Komutları Nasıl Çalışır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CMD komutları, Windows işletim sistemi ile çalışan cihazlarda MS-Dos tabanlı olarak bir kod yazma konsoludur. CMD komutları ile Windows işletim sisteminizde birçok kod ile birçok bilgiye veya uygulamaya erişebilirsiniz. CMD komutları ile bilgisayarınızdaki hataları da görebilir ve bu hataları yine CMD komutları ile onarabilirsiniz.

CMD ekranına ulaşabilmek için iki seçeneğiniz bulunmaktadır. İlk yöntem Windows + R tuş kombinasyonudur. Windows + R tuş kombinasyonuna bastıktan hemen sonra ekrana gelen pencereye “CMD” yazıp Tamam’a basmanız yeterli karşınıza CMD ekranı açılacaktır. CMD ekranına ulaşabilmek içinikinci yöntem ise, Windows arama çubuğunuza CMD veya komut istemi olarak yazmanız. Bu yöntem ile de CMD ekranınıza ulaşabilirsiniz. CMD ekranına ulaştıktan sonra ihtiyacınız olan kod ile istediğiniz işlemleri yapabilirsiniz.

CMD Komutları Ne İşe Yarar?

YouTube video

CMD komutları, CMD ekranınıza yazdığınız komut satırına pek çok kısayol kodları yazarak bilgilere daha kolay ulaşmanızı sağlayan kod parçacıklarıdır. CMD ekranında en çok kullanılan komut “ping” komutudur. Ping komutu ile komut satırında belirtilen web sitesine veya TCP/IP adresine erişim olup olmadığı ya da kaç saniyede erişim sağlandığı gibi bilgiler elde edilebilir.

CMD Kodları Nelerdir?

Komut istemcisi olarak bilinen CMD içerisinde çok fazla sayıda komut bulunmaktadır. İşte o komutlar ve o komutların ne işe yaradığına dair bilgiler;

calc.exe komutu – Hesap makinesini açar.diskmgmt.msckomutu – Disk yönetimini açar.devmgmt.msckomutu – Aygıt yöneticisini açar.dfrg.msckomutu –Disk birleştiriciyi açar.eudcedit.exe komutu –Karakter imal edebilirsiniz.appwiz.cplkomutu –Program ekle kaldırı açar.access.cplkomutu –Erişebilirlik seçeneklerini açar.accwiz.exe komutu –Erişebilirlik sihirbazını açar.desk.cplkomutu – Görüntü özelliklerini açar.eventvwr.exe komutu –Olay görüntüleyicisini açar.freecell.exe komutu –İskambil oyununu açar.fsmgmt.msckomutu –Paylaşılan klasörler menüsünü açar.hdwwiz.cplkomutu –Donanım ekleme sihirbazını açar.iexpress.exe komutu –Setup programını açar.intl.cplkomutu –Bölge ve dil ayarlarını açar.joy.cplkomutu –Oyun kontrollerini açar.https://www.youtube.com/watch?v=4gwNfyNdcnA
magnify.exe komutu –Büyüteci açar.main.cplkomutu –Fare özelliklerini açar.mmsys.cplkomutu –Ses ayarlarını açar.mspaint.exekomutu – Paint programını açar.narrator.exe komutu –İngilizce ekran okuyucusunu açar.ntbackup.exe komutu –Yedekleme sihirbazını açar.nusrmgr.cplkomutu –Kullanıcı hesaplarını açar.osk.exe komutu –Ekran klavyesi açar.telnet.exe komutu –Telnet’i açar.spider.exe komutu –Kağıt oyununu açar.gpedit.msckomutu –Grup poliçesi açar.msconfig.exe komutu –Sistem ayarlarını açar.verifier.exe komutu –Sürücü monitörünü açar.drwtsn32.exe komutu –Sorun tanıma aracını açar.dxdiag.exe komutu –DirectX sürümünüzü öğrenmenizi sağlar.mobsync.exe komutu –Senkronizasyon sağlar.mplay32.exekomutu – Media Player’ın çok basit bir halini açar.

YouTube video

odbcad32.exekomutu – Database işleme sağlar.packager.exe komutu –Obje paketleyiciyi açar.perfmon.exe komutu –Sistem monitörünü açar.progman.exe komutu –Masaüstü yöneticisini açar.rasphone.exe komutu –Erişim defterini açar.shrpubw.exe komutu –Network paylaşımı bilgisini açar.sigverif.exekomutu – İmza denetleyicisini açar.sysedit.exe komutu –Sistem yöneticisini açar.syskey.exe komutu –Şifre database’i açar.sndrec32.exe komutu –Ses kaydedicisini açar.timedate.cplkomutu –Tarih ayarlama penceresini açar.tourstart.exekomutu – Windows XP turu başlatır.winchat.exe komutu –Windows içinde bulunan chat programını açar.winmine.exe komutu –Mayın Tarlası oyununu açar.write.exe komutu –WordPad’i açar.wupdmgr.exe komutu –Windows güncelleştirme penceresini açar.explorer.exe komutu –Windows Gezginini açar.powercfg.cplkomutu –Güç seçeneklerini açar.rasphone.exe komutu –Ağ bağlantılarını açar.regedt32.exe komutu –Windows Kayıt Düzenleyicisi’ni açar.regedit.exekomutu – Windows Kayıt Düzenleyicisi’ni açar.sndvol32.exe komutu –Ses ayarlarını yapmanızı sağlar.https://www.youtube.com/watch?v=BqJOV64dBNQ
notepad.exe komutu –Not defterini açar.taskmgr.exe komutu –Görev yöneticisini açar.compmgmt.msckomutu –Bilgisayar yönetimini açar.clipbrd.exe komutu –Pano işlemcisini açar.cleanmgr.exe komutu –Disk temizleyiciyi açar.ciadv.msckomutu –Dizin yöneticisini açar.charmap.exe komutu –Karakterleri ayarlamanızı sağlarhdwwiz.cplkomutu –Donanım kontrol panelini açar.inetcpl.cplkomutu –İnternet kontrol panelini açar.sysdm.cplkomutu –Sistem özelliklerini görüntüler.wuaucpl.cplkomutu –Otomatik güncelleme ayarlarını açar.

Dosya Adına Göre Çalışan CMD Komutları

https://www.youtube.com/watch?v=SrzwKxA3pXo
wscui.cplkomutu –Windows XP Güvenlik Duvarını açar.comexp.msckomutu –Bileşen Hizmetlerini açarregedit.exe komutu –Kayıt Defteri Düzenleyicisini açar.cleanmgr.exe komutu –Disk Temizlemeyi açar.compmgmt.msckomutu –Bilgisayar Yönetimini açar.certmgr.msckomutu –Sertifikaları görüntüler.devmgmt.msckomutu –Aygıt Yöneticisini açar.eventvwr.msckomutu –Olay Görüntüleyicisini açar.gpedit.msckomutu –Grup ilkesini açar.ntmsmgr.msckomutu –Çıkarılabilir Depolama Birimlerini gösterir.services.msckomutu –Hizmetleri açar.CMD.exe komutu –Dos Komut Satırını açar.taskmgr.exe komutu –Windows Görev Yöneticisini açar.

YouTube video

dxdiag.exe komutu –DirectX Tanı Aracını açar.diskmgmt.msckomutu –Disk Yönetimine ulaşır.ciadv.msckomutu –Dizin Oluşturma Hizmetini açar.dfrg.msckomutu –Disk Birleştiricisini açar.fsmgmt.msckomutu –Paylaşılan Klasörleri gösterir.lusrmgr.msckomutu –Yerel Kullanıcılar ve Grupları görüntüler.perfmon.msckomutu –Performansı gösterir.secpol.msckomutu –Yerel Güvenlik ilkesini açar.

Sistem Araçları İçin Kullanılan CMD Komutları

https://www.youtube.com/watch?v=yjqC5CLG5Us
narrator.exekomutu – Sesli okuyucuyu açar.logon.exekomutu – Windows’u kısa süreli olarak kapatıp açmaya yarar.eudcedit.exekomutu – Yazı karakteri oluşturucusudur.nslookup.exekomutu – Gerçek bağlantı kurduğunuz yerin IP adresini bulabilmeniz için kullanılır.shrpubw.exekomutu – Paylaşılan klasörü oluşturmak için kullanılır.syskey.exekomutu – Windows şifrelemesi yapar. (Bu komutta şifreyi bir kez girerseniz bir daha devre dışı bırakamazsınız.)C:\\WINDOWS\\system32\\tsshutdn.exekomutu –Sistemi 60 saniyede kapatmak için kullanılır.C:\\WINDOWS\\system32\\webfldrskomutu – Sistemdeki diyalogları siler kurar.

YouTube video

C:\\WINDOWS\\system32\\attrib.exekomutu – Sistemdeki .dll .exe .inf vs. uzantılı dosyaları listeler.compmgmt.msckomutu –Bilgisayar Yöneticisini açar.controlappwiz.cplkomutu –Program Ekle Kaldır’a girer.controltimedate.cplkomutu –Tarih Saat özelliklerine erişir.controldesk.cplkomutu –Ekran özelliklerine girer.controlfindfast.cplkomutu –Hızlı bul fonksiyonunu açar.controlfontskomutu –Fontları görüntüler.controlinetcpl.cplkomutu –İnternet Özelliklerini görüntüler.controlmain.cplkeyboardkomutu –Klavye özelliklerini görüntüler.
YouTube video

controlmain.cplkomutu –Mouse Özelliklerinigörüntüler.controlmmsys.cplkomutu –Multimedya Özelliklerini görüntülercontrolnetcpl.cplkomutu –Ağ Özelliklerini görüntülercontrolpassword.cplkomutu –Şifre özelliklerini görüntüler.controlprinterskomutu –Printer işlemlerini  açar.controlmmsys.cplsoundskomutu –Ses Özelliklerini açar.controlsysdm.cplkomutu –Sistem Özelliklerini açar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!