cocuk-dis-hekimi

Çocuk Diş Hekimi Seçerken 10 Dikkat Edilmesi Gereken!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk diş hekimi ihtiyacınız var fakat hangi doktoru seçeceğinizi bilmiyor musunuz? Doğru çocuk diş hekimi hangi özelliklere sahip olmalı merak ediyorsanız, doğru adrestesiniz. Zira anne ve babalar tarafından çocukları için diş sağlığı merkezi, doktor seçiminde dikkat edilmesi gereken etmenleri sizler için belirledik!

Çocuk diş hekimliği günümüzde en az yetişkin diş hekimleri kadar araştırılıp ziyaret edilen bölümlerdir. Belirli bir yaş grubu çocukların kontrolünü, tedavileri gerçekleştirilmektedir. Diş hekimleri tarafından özenle ve çocuğa uygun yöntemler belirlenerek sorun giderici tedavi uygulanır. Bununla birlikte koruyucu diş hekimliği kapsamında da uygulamalar mevcuttur.

Peki, bu sorunlar için çocuk diş hekimi seçerken nelere dikkat edilmeli? İşte süt dişlerinin sorunlarını yok etmek, ağız diş sağlığını sürdürmek adına tercih edeceğiniz doktorları seçerken dikkat etmeniz gerekenler.

Çocuk Diş Hekimi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Süt dişleri erken yaşlarda sorun çıkartarak zorunlu bir diş tedavisi oluşturmaktadır. Çürümüş ya da kırılmış süt dişi müdahale edilmezse daha fazla sorunu beraberinde getirmektedir. Her ne kadar yetişkinler tarafından ilk defa karşılaşıldığında tuhaf gelse de çocuklar için geniş bir uygulama alanı mevcuttur. Kanal tedavisi, diş çürüğü için uygulamalar, diş eti problemleri ve fissür örtücü uygulamalar vardır. İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerde Pedodonti bölümü mezunu uzmanlar bu uygulamaları gerçekleştirir.

Her ne kadar Pedodontistler, geniş bir uygulama için eğitim alsa da ebeveynler tüm diş hekimlerine karşı ortak güveni duymaz. Bu yüzden görüş alarak, araştırma yaparak doğru diş hekimini belirlemeye çalışır. Çocuğu için sorun yaratmayacak veya kaygı oluşturmayacak bir ortam adına doğru tercihte bulunulmaya zorlanır. Bahsedilen bu noktada, ebeveynlerin çocuk diş hekimi seçiminde göz önünde bulundurması gereken etmenler şu şekildedir:

cocuk-dis-hekimi
Çocuk Diş Hekimi Seçimi

1 – Tüm Çocuk Diş Hekimi Adına Liste Oluşturulmalı

Öncelikle anne ve babalar tarafından çocuk diş hekimi seçeneklerinin tamamı göz önünde bulundurulmalı. Doktorların gözden kaçmaması ve genel görüş için bulunan şehir ya da ilçedeki diş hekimlerinin listesi çıkarılmalı. Çocuk diş hekimlerinin tamamının göz önünde olması diğer seçenekleri elemek, kafa karıştırmamak adına da gereklidir. Belirli yaş grubu çocukların tedavisi ile ilgilenen çocuk diş hekimlerinin isimlerini bularak bir alana not etmelisiniz.

2 – Diş Hekiminin Tecrübesi İncelenmeli

Çocuk diş hekimi Ankara ya da Bursa çocuk diş hekimi olarak araştırma yaptıktan sonra var olan doktor isimlerini not ettiniz. Peki bu doktorların ne kadarı tecrübe sahibi? Elbette diş hekimleri yeni mezun olduğunda ‘kötü’ bir doktor olmaz. Ancak söz konusu özellikle çocuğa yaklaşım, kontrol olduğunda tecrübe sahibi olan diş hekimlerini saptamalısınız.

Listedeki çocuk diş hekim isimleri tek tek araştırabilirsiniz. Bu araştırmalarınız sırasında aldıkları eğitim ve eğitim yılından tecrübeyi tahmin edebilirsiniz. Diğer bir açıdan diş hekimleri biyografilerinde genel olarak çalışma süresi ve alanları da belirtilecektir.

3 – Uygulamaları ve Yaptığı Çalışmalarına Göz Atılmalı

Bahsi geçen çocuk diş hekimi için varsa geçmiş bilgilerine göz atılabilir. Bu bilgileri edinmek özellikle bir alanda uygulama yapılacaksa (fissür önleyici, ortodonti ya da diş eti uygulamaları vs.) seçimi kolaylaştıracaktır. Örneğin çocuk diş hekimi özellikle çürük önleyici çalışmalara, akademik araştırmalara sahipse tercih etme olasılığınızı arttıracaktır.

4 – Çalıştığı Klinik Hakkında Araştırma Yapılmalı

cocuk-dis-hekimi

Çocuk diş hekimi sadece kişisel araştırmayla kalmamalıdır. Zira bir diş hekimi çalıştığı yer ile de bağlantılıdır. Kliniğin ne denli çalışmalar sergilediği, kapasiteye sahip olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Bu noktada klinik aşamasında ne derece memnun olursanız, diş hekimine de yansıması o denli iyi olacaktır.

5 – Kliniğin Yeterlilik Seviyesi İrdelenmeli

Özellikle çocuk diş hekim kliniği ya da hastanesi kurulabilir. Özel kliniklerde çocuk hastaları ilgilendirecek tüm malzemeler bulunmalıdır. Aksi takdirde çocuk diş hekimi kapsamlı bir müdahale yapamayacaktır. Gerekli tüm malzemelerin takibi dışarıdan kişi tarafından bakılamaz, normaldir. Fakat görüntüleme- röntgen ya da özel bir uzman diş hekiminin bulunup bulunmadığına dikkat edilebilir.

6 – Daha Önce İşlem Yaptırmış Hastaların Yorumları İncelenmeli

Şüphesiz en etkili çocuk diş hekimi seçimi hasta yorumları ile yapılmaktadır. Çocuk doktor diş hekimi tarafından uygulama yapılan hasta çocuktur. Bu yüzden bir çocuktan yorum almak doğru olmayabilir. Fakat anne ve babalar tarafından var olan yorumlara, geri dönüşlere bakabilirsiniz. Böylece çocuk diş hekimi seçiminizin daha sağlam yapılmasına neden olabilirsiniz.

cocuk-dis-hekimi

7 – Şikayet Sitelerinde Çocuk Diş Hekimi Hakkındaki Yorumlara Bakılmalı

Günümüzün en etkili ve araştırma esnasında belirleyici unsurlardan birisi şikayet sitelerdir. Şikayet siteleri var olan marka, isim ve firma hakkında bilgi edinmeyi sağlar. Şikayetlerin çözülmesi adına yol gösterici olsa da önden bilgi almanıza neden olur. Var olan çocuk doktoru diş hekimi kapsamında varsa olumsuz bilgileri öğrenerek eleme yapmanızı sağlayabilir.

8 – Yüz Yüze Görüşülmeli

Günümüzde her ne kadar çocuk diş hekim önerileri, bilgileri internet üzerinden alınsa da bu unsur yeterli olmayacaktır. Zira bir konu hakkında bilgi edinilse de söz konusu insan olduğunda yüz yüze ilişkilere de dikkat etmek gerekiyor.

Akademik geçmişi çok iyi olsa da bir kişi eğer insancıl anlamda iyi değilse, sizi memnun etmeyecektir. Diğer bir taraftan çocuk psikoloji konusunda bilgi sahibi olmayan bir diş hekimi çocuk üzerinde olumsuz etki de yaratacaktır. Çünkü korkusu, kaygısı olan çocuğa özel yaklaşmak gerekiyor. Aksi takdirde olumsuz duygular artacak korkular meydana gelecektir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında çocuk diş hekimi ile yüz yüze görüşmek oldukça önemlidir. Uzman kişi hem ilerlenecek tedavi hakkında bilgi verecek hem de size karşı bir iletişim kuracaktır. Bu iletişimi tartarak tedavi sürecine başlayıp başlamayacağınıza karar verebilirsiniz.

9 – Kliniğin Kapasitesi ve Hijyenine Dikkat Edilmeli

cocuk-dis-hekimi

Klinikteki hijyen durumu kısmi belirleyici unsurlarınız arasında yer alabilir. Kesin olarak dikkat etmeniz gerekenler arasında da çizilebilir. Aynı şekilde bu etmen yetişkin diş hekimi seçerken de etkili olacaktır. Çünkü genel anlamda yapılacak uygulama ne olursa olsun hijyenik olmadığı müddetçe bir anlam ifade etmeyecektir.

10 – Yapılacak İşlemin Fiyatı Hakkında Bilgi Edinilmeli

Farklı etmenler söz konusu olsa da günümüz şartlarında ebeveynler tarafından uygulama ücreti merak edilir. Yapılacak uygulamanın ne olduğu konusunda kesin olarak eminseniz, bizzat diş hekimi ile görüşebilirsiniz. Örneğin çocuk diş ağrısı, diş çekimi ya da Invisalign tedavisi hakkında net bilgi alınabilir. Bu noktada diş hekimi ile görüşmeden de bilgi alabileceğinizi unutmayın. Eğer tedaviyi kestiremiyorsanız, ön kontrol sonrasında merakınızı giderebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!