cocuk-teslimi

2022 Boşanma Sonrası Çocuk Teslimi Nasıl Olacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk teslimi ve yine çocukla kişisel ilişki kurulması işlemleri ülkemizde bugüne kadar icra müdürlükleri aracılığı ile yerine getiriliyor ve bu uygulama kamuoyunda eleştiriliyordu.

Bu kapsamda boşanan ya da boşanma aşamasında bulunan çiftlerin, karşılaştıkları çocuk teslimi işlemleri ile çocukla kişisel ilişki tesisi işlemlerinde yeni dönem ise 4 Nisan 2022 Pazartesi günü itibari ile ilk etapta on bir ilde başlayacak. 2022 yılı sonuna dek ise, uygulamanın tüm ülke genelinde uygulanması planlanıyor.

Özel Çocuk Teslimi Merkezi Oluşturuldu

Çocuk teslimine ve çocuk ile kişisel ilişki tesisine yönelik işlemlerin İcra müdürlüklerinden alınarak özel merkezlerde bu işlemlerin yürütülmesine dair yasal düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi.

30 Kasım 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “7343 sayılı İcra ve İflas Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile gerçekleştirilmişti.

Bu yasal düzenlemeden sonra, Adalet Bakanlığı çocuk teslimi ile çocukla kişisel ilişki tesisine dair ilam ve tedbir kararlarının yerine getirilebilmesi işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla il valilikleri ve belediyeler ile yapılan ortak çalışmayla özel teslim merkezlerini oluşturmaya başladı.

cocuk-teslimi
Boşanma Sonrası Çocuk Teslimi

Çocuk Teslimi Merkezi Nerelerde Var?

Bu doğrultuda özel teslim merkezi hazırlıklarının tamamlandığı Adıyaman, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Kırıkkale, Kırşehir, Mardin, Muğla, Sivas, Tekirdağ ile Uşak illerinde çocuk teslimine ve çocukla kişisel tesisine yönelik işlemler, 4 Nisan 2022 Pazartesi gününden başlayarak “Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri” tarafından yerine getirilecek.

Bu uygulamanın 2022 yılı sonuna dek bütün il ve ilçelerde tamamlanacak çocuk teslim merkezlerinde yürütülmesi ve bu şekilde uygulamanın tüm yurt geneline yaygınlaştırılması hedefleniyor.

cocuk-teslimi

Çocuk Teslimleri Uzmanlar Eşliğinde Özel Mekanlarda Yerine Getirilecek

Boşanan ve boşanma aşamasında olan ve bu nedenle aralarında çocuk teslimine dair işlem yapılması gereken çiftlerin çocukları ile ilgili teslimler, bundan böyle uzmanlar eşliğinde ve çocukların yararı gözetilerek dizayn edilen “Çocuk teslim merkezlerinde” yerine getirilecek.

Yine bu işlemler için, artık vatandaşların herhangi bir harç ya da masraf yatırma zorunlulukları da bulunmayacak, bu sürece yönelik tüm işlemler ücretsiz olarak sağlanacak.

Çocukların kendi yaş ve de gelişim düzeylerine göre özel olarak hazırlanan teslim merkezlerindeki tüm işlemler, konunun uzmanı olan personeller eşliğinde yapılacak. Zorla değil çocuk ve taraflar ile iletişim kurulmak ve nasıl davranmaları gerektiği noktasında rehberlik yapılmak suretiyle rızaya dayalı bir şekilde yerine getirilmesine uğraşılacak.

cocuk-teslimi

Eleştirilen Uygulama Çocuk Teslimi Kökten Değişecek

Çocuk teslimi ile alakalı işlemler, ülkemizde bugüne dek icra müdürlükleri aracılığı ile gerçekleştiriliyordu. Bu kapsamda çocuğunu görmeyi talep eden anne veya baba çocuğun kendisine teslimi işlemi amacıyla başvurusunu İcra müdürlüğüne yapıyor ve belirlenen harç ile giderleri de ödüyordu.

Başvuru işlemlerinden sonra ise genellikle icra memurları ile kolluk kuvvetleri tarafından, adrese gidilerek çocuk teslim işlemi gerçekleştiriliyordu.

Bu işlemlerin yapılması sırasında istenmeyen, çocuk psikolojisi ile uyumlu olmayan  ve kamuoyunun vicdanını sızlatan bazı görüntüler ortaya çıkabiliyordu.

İşte, yarın ilk etapta 11 ilde başlayacak ve yıl sonuna kadar tüm ülke geneline yaygınlaştırılacak yeni uygulama ile artık çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki tesisine yönelik işlemlerin, uzmanlar aracılığı ile, çocukların yaş ve gelişim düzeylerine uygun hazırlanmış merkezlerde Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerince profesyonel bir şekilde yapılmasının da yolu açılmış olacak.

İlginizi Çekebilir: Boşanma Davalarında Kusur Nedir? Kusur Sayılan Haller Neler? Boşanmada Kusurun Önemi Nedir

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!