Dil Balığı

Dil Balığı Nedir? İşte Dil Balığının Bilinmeyen 7 Altın Faydası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dil balığı, Akdeniz kıyılarında çok yaygın bulunan, yassı, oval vücut yapısına sahip 20-25 cm uzunluğunda 350 gram ağırlığında olan balıklardır. Üzerlerinde siyah, beyaz benekler olan bu balıklar, genel olarak kahverengi tonlara sahiplerdir. Soleidae familyasına sahip olan bu canlıların hareket etme kabiliyetleri çok olmadığından göç yapma yeteneği de oldukça azdır.

 

Doğanın muhteşem çeşitliliğini gösteren bu balığın  insan sağlığı açısından faydaları oldukça dikkat çekicidir. Omega-3 bakımından oldukça zengin olan bu balık türünü tüketerek sağlığınıza daha fazla  özen gösterebilirsiz. Aynı zamanda çocuklarınıza da yedirerek onların gelişimine ve beslenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

 

Soleidae Familyasına ait olan bu balığı vücudumuza fayda sağlaması bilinciyle tüketebilirsiniz. Diğer balıklardan ayrılan birçok şaşırtıcı faydası bulunan Dil balığının ne olduğunu, özelliklerini ve eşsiz faydalarını  merak ediyorsanız, bu yazı tam da size göre!

 

Dil Balığı Hakkında Bilmeniz Gereken Özellikler!

Dil balığı faydaları girmeden önce meraklılarına bu balığın özellikleri hakkında bilgi vermek gerekiyor. Dil balığı olarak adlandırılan bu balık temelde  Soleidae familyasına ve Chordata şubesine  aittir. Tek bir dille adlandırılmasına rağmen bulunduğu familyaya bağlı olarak çeşitli türleri de bulunmaktadır.

 

Fiziksel özelliklerine bakıldığında ilk etapta kalkan balığını andırmaktadır. Ancak genel itibariyle kalkan balıklarına oranla daha yassı, oval yapılı ve küçük ağızlı olan balıklardır. Dış görünüşünde gözleri vücudunun sağ tarafında bulunur. Gözün bulunduğu alanlarda  genellikle siyah, beyaz tonlarında benekler bulunmaktadır.

 

20-25 cm uzunluğundaki bu balıkların ağırlığı ortalama olarak  350 gram civarındadır. Bununla birlikte bu balıklar kendilerini kamufle etme yeteneğine sahiptir ve tehlikeli bir durum ile karşı karşıya kaldıklarında kendilerini koruyabilirler.

 

Dil Balığı Canlısının  Faydaları Neler?

Dil Balığı

Dil balığı faydalarına baktığımızda birçok dikkat çeken faydası söz konusudur. Bu balığın sağlık üzerinde oldukça önemli etkileri vardır.

Dil balığı faydaları arasında:

  • Omega-3 bakımından oldukça zengindir. Bu faydası doğrultusunda da bağışıklığın güçlenmesi, kalp damar sağlığını korumaya yardımcı olması ve kemiklerin zayıflığının önlenmesi açısından çok değerlidir.
  • Hücre yenileyici etkisi bulunmaktadır. Bu etki sayesinde bağırsak sağlığı için önem arz etmektedir.
  • Cilt sağlığı için de önemli faydaları bulunmaktadır. Cilde yumuşaklık vererek çatlaklara karşı mucizevi bir etki yaratmaktadır.
  • Henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen fırında pişirilerek tüketildiği takdirde ses tellerini güzelleştirdiği bilinmektedir.
  • Birçok balık türünün olduğu gibi bu balık türünün de verem ve kanser gibi önemli hastalıklarının oluşmasını engellendiği bilinmektedir.
  • Kan değerini düzenleme hususunda da etkilidir. Vücudu kuvvetlendirir ve enerji verir.
  • Çocukların gelişimi için  çok önemlidir. Çocukların beslenmesi, büyüyüp gelişmesinde faydaları saymakla bitmemektedir.

2023 Dil Balığı Fiyatı Ne Kadar?

Satıldığı bölgeye ve  sezonuna göre bu balığın fiyatı değişiklik gösterecektir. Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca bulunur. Haziran ve Temmuz aylarında bu balıkların sayıları hızlar artar. Ülkemizde sık tüketilen ve her mevsimde bulunabilen ekonomik açıdan da değeri yüksek bir balıktır.

 

Gramajına bağlı olarak değişen bu balığın kilosu ortalama 100-150 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Dil Balığı Nasıl Temizlenir?

Lezzetli bir balık yapmak istiyorsanız balığın ayıklanması ve pişirilmesine özen göstermelisiniz. Bir balığın ayıklanması aşamasında fileto tekniği kullanışlı bir tekniktir. Bu teknikle balığın besin değerini ve faydasını kaybetmeden ayıklanmasını sağlayabilirsiniz ve bu şekilde tüketebilirsiniz.

 

İlk olarak balığın derisi alınıp baş ve kuyruk kısmını keserek işe koyulmalısınız. Filetoyu düzgün bir şekilde çıkarabilmek için kılçıkları güzel bir şekilde temizlemelisiniz. Oldukça faydalı ve besleyici olan bu balığı bahsettiğimiz temizleme ve pişirme yöntemleriyle keyfinizce lezzetli  hale getirebilirsiniz.

Dil Balığı Nasıl Pişirilir?

Dil Balığı

Lezzetli balıklar arasında olan Soleidae familyasına ait olan bu balığın  birden fazla pişirme tekniği bulunmaktadır. Birbirinden farklı pişirme tekniği olan oldukça lezzetli bu balığı ızgarada, tavada veya fırında pişirerek sizler de hem sağlıklı beslenebilir hem de lezzetli bir öğün yiyebilirsiniz.

 

Temizlenen balığı, limon, tuz ve zeytinyağı ile marine edip fırında pişirerek eşsiz bir lezzet elde edebilirsiniz. Ya da hafif yağ ve tuz ile  pişirebilirsiniz. Bununla birlikte tuz ve çeşitli baharatlarla temizlenmiş balığı harmanlayarak ızgara yaparak da  oldukça lezzetli bir tarif elde edebilirsiniz.

 

Lezzetini kaybetmeden dil balığı pişirmek istiyorsanız kendisine has pişirme yöntemlerine dikkat etmelisiniz. Bu yöntemlere dikkat ettiğiniz taktirde oldukça faydalı ve lezzetli bir öğün yemiş olursunuz.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!