featured

Dışa Dönük Olmak Nedir | Avantajları Neler | Dışa Dönük İnsanların Ortak Özellikleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışa dönük olmak hedeflenen bir durumdan ziyade genellikle yaşam tarzı, ruhsal duruma işaret eden bir özelliktir.  Yaşamınız devam ederken hislerinizi sürekli başkalarıyla bir arada konuşarak aktarmak isteyebilirsiniz. Bazıları bunu çok seyrek yaparken aralıklı bir şekilde iç dünyasını paylaşmak isteyenler de olabiliyor. Keskin çizgiler olmasa da genel eğilim açısından bir değerlendirme yapılabilir.

Dışa Dönük Ne Demek Kısaca Tanıyalım

Dışa dönük olmak seçimler, hisler açısından diğer insanlarla iletişim halinde olmak, sosyal alanda bir amaç için yer almak gibi tanımlanabilir. Genellikle diğer insanlarla etkileşimi olan kişiler dışa dönük özellikle atfedilir. İnsanların normal yapısı kendiliğinden zaten dışa dönüktür. Enerji açısından yeni doğan bir kişi bilinci yerine geldikçe çevresini keşfederek bağlantılar kurar.

Dışa Dönük Kişilik Özellikleri Neler?

Sosyal anksiyete ile dışa dönük kişilik özellikleri bir arada değerlendirilebiliyor.  Diğer insanlara bağımlı hareket eden kişilerin dışa dönük olmak değil daha farklı bir sosyal sorun olduğunu da eklemek gerekiyor.

İçe dönük insanlar, dışa dönük olanlar, psikolojik özellikler, sosyal olaylar ile paralellik gösterebiliyor. Örneğin savaş dönemlerinin ardından gelen süreçte insanlarda içe dönük kişilik özellikleri daha sıkça rastlanan bir durumdur.

Ekonomik anlamda ferahlık ve etkinlik seviyesinin artması dışa dönük kişilik özelliklerini beraberinde getirir. Sıkıntılı koşullar çekimser tavırlara neden olabildiği için dışa dönük özellikleri kişilerde sıkıntı geçtiğinde yeniden görülebilmektedir.

1. Dışa Dönük Olmak Çevreyle Bağların Kopmaması mı Demek

Herkes istese de istemese de çevreyle bağ kurmak zorundadır. Bu tek başına adada yalnız başına yaşayan biri için de geçerlidir. Bu açıdan tanım aslında kendi kendini çürütüyor, fakat genel olarak ruhsal durum bakımından daha fazla sosyallik de iletişim halinde olmak temel alınabilir.

2. Koronavirüs Dışa Dönük Kişilik Özelliklerini Baskıladı mı?

Salgının genel etkileri küresel düzeyde psikolojik etkileri de beraberinde getirmiş görünüyor. Bir süre boyunca evde kapalı kalmak zorunda kalan insanlarda içe dönük yapı artış yönde denebilir.  Kısıtlı sosyalleşme ve ekonomik açıdan yaşanan zorluklar dışa dönük kişilik özellikleri açısından geri plana atılan bir durum var denebilir.

3. Öğrenmeye Meraklılık

Dış dünyada olan biteni öğrenmeyi istemek dışa dönük insanların özellikleri arasında yer alıyor. Bu noktada akıllara içe dönüklük psikolojik açıdan depresyon veya anksiyete ile aynı mıdır sorusu gelecektir. Dışa dönüklüğün fazla olması, bağımlılık da ayrıca bir depresyon belirtisi olabilir. İçe dönük insanlardaki aşırı çekimserlik de depresyon, kaygı vs. olabilir. Kişiye ve duruma göre değişen bir değerlendirme olduğu söylenebilir.

Dışa Dönük Olmak İçin Ne Yapmalı?

Dışa dönük olmakiçin kendi hayatınızı da göz önünde bulundurarak size nelerin iyi geldiğini düşünebilirsiniz. Fakat şunu da atlamamak gerek; herkes zorunlu olarak devamlı istemediği kişilerle konuşmak ve kendisini dışa dönük olarak yansıtmak zorunda da değildir. Bu size işkence gibi gelebilir. Yani sevmediğiniz bir durumu da kendinize zorla yaşatmamalısınız.

1. Kendi Yapınızı Tanıyın ve Gülümseyecek Konular Bulun

Hayatta sadece kötü şeyler ve sadece iyi olaylar olmadığı için dengenizi kurabilmek adına gülümseyeceğiniz konular bulmalısınız. Neleri yapmak, düşünmek, hissetmek hoşunuza gidiyorsa bu konulara odaklanabilirsiniz.

2. Hareketi Artırın

İnsanların kendi doğal yapısı uyandığı andan itibaren aralıklı olarak hareketli bir alanda yaşamak üzerine kuruludur. Bunu kimi işe giderek, sokağa çıkıp işlerini hallederek, evde iş yaparak veya devamlı gezerek gerçekleştirir.  Hareketli olmak ve devamlı konuşmak dışa dönüklük demek değildir. Örneğin konuşmadan da hareketli, mutlu ve dışa dönük olabilirsiniz.

Yeni insanlar tanımak ve yeni özellikler keşfetmek için merakınızı canlı tutabilirsiniz.Genel olarak dış dünyaya ilginiz azsa fark etmediğiniz kaygı bozukluğu sorunu yaşıyor olabilirsiniz.Yalnızken de dışa dönük olabileceğiniz birçok etkinlik olduğunu unutmayın.Enerjinizi sömüren insanlar her daim olacaktır. Kendi bakış açınızı doğru şekilde oluşturmaya odaklanmalısınız.

İçe Dönük Dışa Dönük Testi Neden Yapılıyor?

Belirli bir meslekte başarı oranınızın artması adına içe dönüklük ve dışa dönüklük testleri yapılabiliyor. Hayatınızda devamlı yapmak isteyeceğiniz uğraşlar ve ekstra koşulları bir arada ele almak daha kolay oluyor. Çocuklar veya yeni meslek seçeceklerle sınırlı düşünmemekte fayda var. Hayat boyu yaşam tarzınız ve kendinizi yaşama biçiminiz anlamında hassas bir durum olduğu söylenebilir.

İçe Dönük Kişilik Özellikleri Neler?

Enerjinizin yöneldiği alan iç dünyanızsa içe dönüksünüz demektir. Hisleri, düşünce ve niyetlerinizi genellikle kendi başınıza yaşıyorsanız içe dönük yapınız daha baskın olur. İçe dönük olmak sessizlikle ve az konuşmakla, sosyal yaşamdan soyutlanmakla bağdaştırılmaktadır.  Bu şartlarla veya tercihlerle alakalı bir durum olabilir.  

Hem İçe Dönük Hem Dışa Dönük Kişilik Mümkün mü?

Artan ve azalan şekilde içe dönüklük ve dışa dönük kişi durumu yaşanabilir. Genel eğiliminiz her zaman dışa dönük olma yolları aramak olmamalıdır. İçe dönüklüğü duruma göre seçebilirsiniz. Yani hayat boyu içe dönük ve dışa dönük insan düşüncesi olabileceği gibi geçici durumlar da görülebilmektedir.

YouTube video

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!