Dünyadaki En Zor Dil Hangisi? Bilinen En Zor Diller Sıralaması ve Bu Diller Hakkında Bilgiler!
Dünyadaki En Zor Dil Hangisi? Bilinen En Zor Diller Sıralaması ve Bu Diller Hakkında Bilgiler!

Dünyadaki En Zor Dil Hangisi? Bilinen En Zor Diller Sıralaması ve Bu Diller Hakkında Bilgiler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En zor dil sıralaması, yeni bir dil öğrenmek isteyenlere yol gösterici olmaktadır. Dünyadaki insanların yabancı dilini geliştirmesi öncesi karar vermesini sağlar.

Dünya genelinde İngilizce ulusal dil olarak kabul görülür ve milyonlarca insan tarafından bilinir. Fakat kimi diller vardır ki en zor diller olarak bilinir.

Bahsedilecek bu dilleri bilen insan sayısı dünya genelinde çok olabildiği gibi nadir de olabilmektedir. Zor olması, öğrenen insan sayısı konusuna etki etse de belirleyici olmaz.

En zor dil sıralaması içerisinde tahmin edebileceğiniz birkaç dil bu duruma örnek gösterilebilir. Dünyanın en kalabalık ülkesinde milyarlarca insan tarafından konuşulur.

Peki dünyadaki en zor dil hangisi? İnsanların öğrenmekte güçlük geçtiği en zor diller hangisi? İşte öğrenmesi en zor diller listesi…

Öğrenmesi En Zor Dil Hangisi? 10 Adımda Dünyada Bilinen En Zor Dil Sıralaması ile Yabancı Diller Hakkında Bilgilenin!

En zor dil konusu çoğu zaman kişiden kişiye değişiklik gösterse de kimi diller vardır ki ortak bir görüşe sahiptir.

Dil öğrenmek, zamanla ve sabır gösterildiğinde zor olmaktan çıkabilir. Fakat dünyanın en zor 10 dili, diğer dillere nazaran daha çok efor sarf etmeniz gereken özelliklere sahiptir.

Elbette hem Türklerin hem de diğer milletteki kişilerin öğrenmekte zorlanacağı diller 10 ile sınırlı değildir. Sandığınızdan çok daha farklı diller bulunuyor.

Yeterli çabayı gösterdiğinizde en zor diller sıralaması içindeki dilleri elbette öğrenebilirsiniz. Öğrenmemek için bir sebebiniz bulunmaz.

Fakat bu dillere dair ayrıntılı bilgi edinmeniz, özellikle sürekli pratik yapmanız gerekecektir. Aksi takdirde Türkçe diline nazaran çok farklı yapıya sahip olmalarından dolayı sizi strese sokabilir.

1- Avakatekçe

Dünyadaki En Zor Dil Hangisi? Bilinen En Zor Diller Sıralaması ve Bu Diller Hakkında Bilgiler!
Avakatekçe | Dünyadaki En Zor Dil Hangisi? Bilinen En Zor Diller Sıralaması ve Bu Diller Hakkında Bilgiler!

Avakatekçe dilini en zor diller arasında bulundurmanın sebebi, Kızılderili dili olmasıdır. Yerel bir dil olmasından ötürü günümüzde konuşan kişi sayısı oldukça azdır.

Guatemela’da yer alan Kızılderili etnik grupta sadece 9 bin kişi tarafından bilinir. Dünya genelinde bu kadar az bilinmesi, internet üzerinden dili öğrenmeyi zorlaştırır.

Keza Kızılderililerin global dünyaya kapalı olması da Avakatekçe dilinin en zor dil sıralaması arasında yer almasına sebeptir.

Bahsedilen bu dilin, Maya Dilleri kategorisindeki Kiçe-Mam dili altında bulunduğu biliniyor. Bu anadilin en yakın dil ailesi ise İşil dilidir.

2- Urartuca

Urartuca

Urartuca dili, geçmiş zamanlarda var olmuş Urartu Krallığı’na dayanmaktadır. Günümüzde bu dilin öğrenilmesi artık neredeyse imkânsızdır.

Urartu Krallığı Türkiye’de Van Gölü çevresinde kurulmuştur. Geçmiş zamanların en güçlü krallıkları arasında bulunan bu krallık günümüze kadar gelen anıtlara ve yazıtlara sahiptir.

Dünyada Urartuca bilen insan sayısı bir kişidir, o da Türk’tür. Van’da yaşamını sürdüren Mehmet Kuşman dışında dili bilen tek bir insan bile yoktur.

Sadece canlı olarak dili okuyabilen Kuşman’ın bilgilerinin aktarmaması doğrultusunda Urartuca maalesef yaşamayan diller arasına girecektir. Bu açıdan dünyadaki en zor diller sıralaması içinde ilk sıralarda yer alıyor.

Günümüzde başka insanlar tarafından kullanılmaması insanların olan ilgisini azaltmaktadır. Aynı zamanda geçmiş harflerinin günümüzdeki alfabelere benzememesi, şekillerden oluşması da en zor dil kategorisinde bulunmasına sebep oluyor.

3- Chamicuro

İnanması zor olsa da bahsedilen bu dili konuşan sadece ‘sekiz’ kişi olduğunu düşünülüyor. Peru bölgesinde yer alan yerel halkın çok azı bilmektedir.

Geçmiş bir dil olması en zor dil kapsamında bulunmasına neden oluyor. Bu alanda daha çok İspanyolların hakim sürmesinden ötürü İspanyolca daha sık kullanılmaktadır.

Asimile olmanın da etkisiyle eski dillerine dair hakimiyetini kaybeden yerel halk arasında artık Chamicuro neredeyse kullanılamıyor.

Yine de günümüzde az da olsa varlığını gösterse de en azından internet üzerinden, kitaplarla bu dili öğrenmeniz oldukça güçtür. Çünkü kaynak sayısı azdır bu yüzden en zor diller sıralaması arasında bulunmaktadır.

4- Dumi

Dumi

Nepal’in yerel halkı tarafından kullanılan eski bir dildir. Farklı adlandırmalara sahip olsa da en bilinen dil Dumi olarak yer alır.

Nepal’in doğusunda yer alan yerel halk tarafından geçmişten günümüze gelen bu dili konuşan ondan az kişi vardır.

Oldukça az sayıda insan tarafından bilinmesi elbette en zor dil skalasında bulunmasına neden olmaktadır. Bilim insanları tarafından dikkat çeken bu yerel dil hakkında sözlük çalışmaları yapılıyor.

Çalışmalar ve araştırmalar sayesinde en zor diller listesi içindeki Dumi diline dair belki de çok kısıtlı yazılı bir kaynak oluşturulacaktır.

5- Tehuelçe

Belki de hiç duymadığınız dillerden sadece birisidir. Dünyanın en zor 2. Dili olarak adlandırmak yanlış olmayacaktır.

Çünkü bu dili geçmişte sadece Şili’de yer alan göçebe avcılar kullanmaktaydı. Kendilerinin göçebe olması dilin belirli bir alanda var olarak yayılmasına engel olmuştur.

Patagonya’da çok eski yıllarda aktif olarak kullanılan dilin, Şili ve Arjantin’in işgalleri ile değişimi meydana gelmiştir.

Yerel halk tarafından baskın olarak İspanyolca diline maruz kalınması ve kullanma zorunluluğu yaratılması dilin artık ölü bir dil olarak lanse edilmesine sebep olmuştur.

6- Supikçe / Supik Dili

En zor diller listesi içinde Supik dili bulunuyor. Eskimo dili olarak bilinen bu dil Güney Alaska’daki Supikler tarafından kullanılıyordu.

Eskimo- Aleut dil ailesinin Yupik dilleri kolunun altında bulunuyor. Sadece yerel halk tarafından kullanılan bu dili konuşan sayısı geçmişte bile çok azdır.

1980-1992 yılları arasında yapılan araştırmaya göre Supikler 3.000 kişi ile yaşamını sürdürmekteydi. 3 bin kişi arasında ise sadece 1000 kişi dile hakimdi. Yani halkın sadece %33lük dilimi dili biliyordu.

Dünyadaki en zor dil sıralaması içindeki Supikçe, batı ve doğu dili olarak ayrılıyor. Halihazırda zaten az kişi tarafından konuşulmasına rağmen dilde ayrım olması bilen sayısının da azalmasını sağlamıştır.

7- Frizce / Friz Dilleri

Cermen dilleri altındaki Anglo-Friz dilleri mensubudur. Batı Frizce, Saterland ve Kuzey Frizce’nin birleşiminde oluşmaktadır.

Hollanda’da yer alan Frizya’da yaklaşık 350 bin insan tarafından biliniyor. Almanya’nın Kuzeybatı civarında da dili konuşan yaklaşık 3 bin kişi mevcuttur.

En zor diller arasında yer alması günümüzde öğrenilebilecek insan sayısının az olmasından dolayıdır. Ancak Cermen dili kolunda yer almasından ötürü İngilizce bilenler tarafından en zor dil olarak adlandırılmaz.

Çünkü aynı dil grubunda yer almasından dolayı öğrenilmesi daha kolay olacaktır.

8- Çince

Dünyadaki yaşayan en zor dil hangisi sorusuna çoğu zaman cevap olarak Çince dilini görebilirsiniz. Çünkü dilin yapısı özellikle Türkçe ile tamamen değişiklik gösterir.

En zor diller listesi içinde bahsedilen diğer dillerin konuşulma sıklığı genelde azdır. Halbuki en zor dil olarak bilinen Çince dünyadaki en çok konuşulan yerel dillerden birisidir.

Çünkü Çin’de yer alan insan sayısı en kalabalık olan insan sayısı bulunuyor. Bundan ötürü çok kişi tarafından doğuştan öğrenilir.

Fakat farklı bir ülkede yer alan herhangi bir insan tarafından öğrenilmesi oldukça zordur. Yapı gereği alışık olduğunuz dillerden tamamen farklıdır.

Bilinenin aksine Çince tek bir dil değildir, içerisinde farklı diller mevcuttur. Mandarin, Wu ve Kantonca gibi lehçeleri vardır.

Çin-Tibet ailesinin bir kolunda yer alan Çince, Birleşmiş Milletler tarafından da kabul gören ortak bir dildir.

Alfabesi gereği farklı şekillerden oluşur. Klasik bir alfabe ile karşılaşmazsınız. Şekiller karakter olarak kabul görülür ve ortalama olarak 5000-7000 karaktere sahiptir.

Eğer ortalama bir Çince bilmek isterseniz en azından 3000 karakter öğrenmeniz gerekir. Bu açıdan dünyanın en zor 5 dili arasında bulunuyor.

9- Arapça

Türkler için öğrenmesi en zor diller arasında şüphesiz Arapça bulunuyor. Arapça hem alfabetik olarak hem de okunma şekli açısından Türkçe ile tamamen terstir.

Bir kere bu dil, 28 harften oluşur. Ancak harfler alt veya üstüne koyulan işaretlere göre ses değişimine uğrar. Bunlara hareke denir.

Bununla birlikte Arapça soldan sağa değil, sağdan sola okunan bir dildir. Her ne kadar en zor dil listesi içinde yer alsa da Kuran-ı Kerim’in dili olmasından ötürü Türkiye’de yoğun olarak öğrenilir.

Hami-Sami dil ailesin içindeki Sami koluna aittir. En eski diller arasında bulunuyor. Geçmişten günümüze değişime uğramadan hala kullanılmaktadır.

Arap yarımadasının hakim dili olarak biliniyor. Fakat dünyanın herhangi bir yerindeki Müslüman halkı tarafından kullanıldığını da görebilirsiniz.

10-  En Zor Dil Sıralaması| Vietnamca

En Zor Dil Sıralaması| Vietnamca

Vietnamca Türkçeye kıyasla zıt dillerden birisidir. En zor diller sıralaması içinde kesinlikle bulunması gerekiyor.

Çin’e yakın olmasından ve geçmişte bağlantıları bulunmasından ötürü Çinceden ciddi anlamda etkilenmiştir.

Hatta alfabeleri Çincede yer alan karakterlerin Latin alfabesine dönmüş şeklidir. Yalnız bu dilde; f, j, w, ve z harfleri asla kullanılmaz.

Yazım sırasında çoğu zaman kelimelerin bitişik yazıldığını göreceksiniz. Yine bazı bildiğimiz harflerin üstünde ve altında şekiller olması okunması açısından değişikliği meydana getirir.

Türkçe En Zor Diller Arasında Kaçıncı Sırada? En Zor Dil Türkçe mi?

Türkçe En Zor Diller Arasında Kaçıncı Sırada? En Zor Dil Türkçe mi?

Dünya çapında en zor diller kapsamında Türkçe’nin ya da diğer dillerin tam olarak kaçıncı sırada olduğuna dair ayrıntılı bir araştırma yapılmamıştır.

Aslında bu tarz bir araştırma yapmak da oldukça zordur. Dünya çapında bir çalışma olması gerektiğinden bilim insanlarını zorlayacaktır.

Türkçeyi öğrenmek isteyen birçok yabancının tam cümle kurmak olmasa da kelime kapsamında öğrenebildiği görülmektedir.

Özellikle ülkemizde uzun yıllardır bulunan yabancı isimlerin Türkçe konuşmakta zorlanmadığı görülür; İvana Sert ya da Danilo Zanna örnekler arasındadır.

Yalnız Japonca ile Türkçenin Ural-Altay diline mensup olmasından dolayı Japonca bilenlerin Türkçe, Türkçe bilenlerin ise Japonca öğrenmesi farklı dil bilen insanlara göre daha kolaydır.

Dünyanın En Zor Dili Kürtçe Denilebilir mi?

Kürtçe dili çok az sayıdaki ülkede resmi dil olarak kullanılmaktadır, Türkiye’de ise Doğu bölgesinde yerel halk tarafından yaygın olarak biliniyor.

Kürtçe dil öğrenimi lisans kapsamında da verilebilir. Aslında Türkiye’de pratik yapmanın kolay olduğu bir olmasından ötürü en azından Türkler açısından öğrenmek basit olacaktır.

Yine bu dilin kolay bir dil olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bir Rusça gibi sertlik, Fransızca gibi lehçe farklılığı yoktur.

En Zor Dil Listesi içinde Yer Alan Diller Nasıl Öğrenilir?

Dünyanın en zor dilleri sıralaması 2022 yılında bu dillerin öğrenimi imkânsız kılmayacaktır, elbette bazı diller ile sınırlıdır.

Örneğin Urartuca dilini dünyada sadece tek bir Türk isim biliyor. Bu dili kendisinden öğrenmediğiniz müddetçe bilmeniz bu yüzden imkânsıza yakındır.

Fakat Çince dahil olmak üzere; Vietnamca, Eskimo dili ya da Hollandaca, Fransızca öğrenimi sandığınız kadar zor olmayabilir.

Bahsedilen bu diller ya da farklı bir yabancı dil öğrenimi için izlemeniz gereken yollar:

Dili öğrenebilmek adına doğru bir kaynak edinin. (Kitap ya da Youtube kanalı vs.)Elde ettiğiniz kaynaktan günlük ortalama bir saat diliminde çalışın.Her çalıştığınız bilgiyi günlük yaşamınızda tekrar edin. Yaşamınıza adapte etmek, pratiklik kazandırır.Toplu çalışmalardansa aralıklı çalışmalar daha doğrudur.Kelime çalışmaları yapın. Ezberlemeye zorlayın.Sabırlı olun ve durmayın.Pratik yapmayı ihmal etmeyin özellikle konuşma pratiklerini mümkünse bu dili bilen birisiyle gerçekleştirin.Öğrenmek istediğiniz dile ait bir film ya da diziyi alt yazısı bu dil olacak şekilde izleyin. Dile kulak aşinalığınız kadar konuyu tam anlamasanız bile kelime olarak takibini sağlayın.

Dünyadaki En Zor Dil Hangisi Sorusunu Soranlar Bunları da Merak Etti!

YouTube video
Dünyadaki En Zor Dil Hangisi Sorusunu Soranlar Bunları da Merak Etti!

Dünyadaki en zor dil sıralaması elbette beraberinde farklı konuların araştırmasını da getirdi. Meraklıları tarafından araştırılan sorular ve cevapları ise şu şekildedir:

Türkler Hangi Dili Daha Kolay Öğrenir?

Türklerin öğrenmesi en kolay diller, Türkçenin de yer aldığı Ural-Altay dil grubundaki dillerdir. Eğer kolay öğrenmek istiyorsanız; Moğolca, Japonca, Mançu-Tunguzca ya da Korece öğrenmeye çalışabilirsiniz. Türkçeye En Çok Benzeyen Dil Nedir? Türkçe Ural-Altay dil grubu içerisinde yer alır. Bu dil grubunda yer alan tüm diller, Türkçeye yakın olarak bulunur. Eklemeli olarak bulunan diller ile dilimizin benzerlik gösterdiğini belirtebiliriz. Yapılan araştırmalara gören en yakın iki dil ise Moğolca ve Mançu-Tunguzca lehçeleridir.

İngilizce Bilen Biri En Kolay Hangi Dili Öğrenir?

İngilizce global bir dil olduğundan günümüzde birçok kişi tarafından bilinir. Eğer İngilizce biliyorsanız başta İtalyanca olmak üzere; Fransızca ve İspanyolca öğrenmeye çalışabilirsiniz. Çünkü bu dillerin yapısı gereği İngilizceye çok benzediği bilinir.

Dünyanın En Kolay Dili Hangisi?

Alfabesindeki harflerin az olması ve dünya çapında en çok konuşulan diller arasında yer almasından dolayı İspanyolca, en kolay dildir. Sadece beş tane sesli harfi ve iki harften oluşan üç tane sesi mevcuttur. Bu sesleri öğrenmenizle rahatlıkla dile hakim olabilirsiniz.

Kaynakça: Wikipedia 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!