featured

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar? Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ehliyet yenileme ücreti arayışları yeni tip ehliyetlerin ortaya çıkmasından sonra vatandaşlar tarafından sıklıkla aranmaya başladı. Eski tip ehliyetlerin geçerliliği yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Çipli ve daha ince bir yapıya sahip ehliyetlerin kullanımına geçiliyor. Peki, ehliyet yenileme fiyatı ne kadardır? Ehliyeti yenilemek için istenen evraklar nelerdir?

Yeni alınan kararlar sonrasında Türkiye’deki tüm ehliyet sahipleri araç sürüş belgesini yenilemeye başladı. Çıkarılan yeni yürürlüğe göre 31 Aralık 2020 tarihine kadar tüm şoförlerin yeni kimliğe geçmesi gerekiyor. Bu tarihten itibaren yeni tip çipli ehliyetler geçerli olacak. Şuan halihazırda elinizde bulunan ehliyetlerin son kullanım süresi ise 2021 olarak açıklandı.

YouTube video

Yeni ehliyetlerin üzerinde eskisi gibi kimlik bilgileri bulunmayacak. Sadece T.C. kimlik numarası gözükecek. Bu nedenle eskisi gibi kimlik kartı yerine geçerliliği olmayacak. Ama yine de avantajlı bir yön olarak uluslararası geçerliliği olma özelliği bulunacak. Bu sayede herhangi bir masrafa gerek kalmadan ve ek belge istemeksizin Avrupa Birliği ülkelerinde ehliyetiniz geçerli olacaktır.

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenilme randevu sistemi ile başlamaktadır. İlk önceliğiniz internet üzerinden randevu almak olmalıdır. Bunun için buraya tıklayarak randevu sistemine ulaşabilir ve başvurunuzu yapabilirsiniz. Seçtiğiniz il ve ilçe bürolarına göre size randevu günü ve saati verilecektir. Randevu gününüzde tescil bürosuna giderek yeni ehliyetiniz için başvuru yapabilirsiniz.

Yeni tip ehliyet için 17 sınıf belirlendi ve bu ehliyetlerin süreleri 5 ila 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Eğer ilk kez ehliyet alacaksanız ehliyet yenileme ücreti 2020 zammı ile beraber;

B sınıfı ehliyet için 991 TL,A1, A2, A, F, H sınıfları için 489,30 TL,C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfları için ise 1,494 TL ödemeniz gerekecek.

Yukarıda verilen fiyatlar ilk kez ehliyet çıkartacak için geçerlidir. Eğer sizin ehliyetiniz ve ise yenilemek istiyor iseniz iki farklı yenileme çeşidine göre fiyat çıkarılmaktadır.

Eski Tip Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Uzun yıllardır ehliyeti olan kişilerin ehliyet yenileme işlemlerinde istenilen belgeler şu şekildedir;

Eski sürücü belgesinin aslıNüfus cüzdanı veya pasaportFotoğraf şekilde hazırlanmış sürücü sağlık raporuVergi dairesine veya bankalara yatırılmış olan 15 TL ehliyet yenileme ücreti ödendiğine dair makbuz ( bu paranın 13 TL’si kağıt bedeli, 2 TL’si de vakıf payı olarak alınıyor)Arka fonu beyaz olacak şekilde yeni çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafKan grubunun gösterildiği yazılı beyan

Yeni Tip Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

YouTube video

Yeni tip ehliyet sahibi olunmasına rağmen hasar ve değişiklik nedeni ile sürücü belgesini yenilemek isteyenler;

Dilekçe yazmalıdır.Nüfus cüzdanı veya pasaport göstermelidir.Fotoğraflı şekilde hazırlanmış sürücü sağlık raporu ibraz etmelidir.200 TL’si kağıt bedeli, 37 TL’si vakıf payı olan toplamda 237 TL ehliyet yenileme ücreti ödendiğine dair makbuzu ibraz etmelidir.Eğer kaybedilmemiş ise mevcut kullanmış olduğunuz sürücü belgesi yetkililere teslim edilmelidir.https://www.youtube.com/watch?v=wNrWPCEi2Hw

Ödemeler, vergi tahsil yetkisi verilen bankalara yatırılmalıdır. Ehliyet yenileme için gerekli değerli kağıt bedeli ve vakıf hizmet bedeli ücreti vergi tahsil verilen banka hesaplarına yatırılır. Yatırılan harç ücreti vergi olarak alınır ve Türk polis teşkilatını güçlendirme vakfı bünyesinde kullanılır. Sürücü belgeleri için gerekli belgeler yeni tip sürücüler için değişiklik gösterebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!