featured

En Sevilen Eski Yerli Filmler (10 Yeşilçam Filmi Tavsiyesi)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk sineması denince akla ilk gelen şüphesiz Eski Yerli Filmler (Yeşilçam filmleri) oluyor. Bir döneme damgasını vurmuş olan kah güldürüp kah ağlatan bu filmleri pek çoğumuz birden fazla kez izlemişizdir.

Melodramlarda kavuşamayan aşıkları, zengin oğlan fakir kız aşklarını, toplumsal olaylara hafiften değinen komedi filmlerini unutmak mümkün değil.

Bu yüzden bu listede tüm zamanların en sevilen Yeşilçam filmleri derlemesine ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=Vfs1uAbef_A

1. Canım Kardeşim – 1973

Kahraman isimli küçük bir çocuğun amansız bir hastalığa yakalanması sonucunda ağabeyleri tarafından verilen mücadele…

Yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı Canım Kardeşim, dokunaklı hikayesi ile en sevilen Efsane Eski Yerli Filmler (Yeşilçam filmleri) arasında yerini almıştır.

Kahraman isimli küçük bir çocuğun amansız bir hastalığa yakalanması sonucunda ağabeyleri tarafından verilen mücadele anlatılırken gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız.

Başrollerinde Tarık Akan ve Halit Akçatepe’nin yer aldığı bu dram filmi günümüzde de popülerliğini hala korumaktadır.

YouTube video

2. Mavi Boncuk – 1974

Mavi Boncuk, Ertem Eğilmez filmi olup hem komedi hem de dram niteliği taşıyan bir filmdir…

Kadrosu ile adeta bir yıldızlar geçidini andıran ve Yeşilçam filmleri (Eski Yerli Filmler) arasında oldukça önemli bir yere sahip olan Mavi Boncuk, yine bir Ertem Eğilmez filmi olup hem komedi hem de dram niteliği taşıyan bir filmdir.

Tarık Akan, Emel Sayın, Halit Akçatepe, Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit ve Zeki Alasya gibi usta oyuncuların rol aldığı bu filmi severek izleyebilirsiniz.

YouTube video

3. Gülen Gözler – 1977

Yaşar Usta ve kızlarının günlük dertlerini anlatan filmde Vecihi karakteri ile Şener Şen’i görüyoruz.

Eski Yerli Filmlerden bir efsane film. Sıcacık bir aile filmi olma özelliğini de taşıyan Gülen Gözler filmi, yine tüm Yeşilcam sinemasının usta oyuncularını kadrosunda barındırmaktadır.

Köyden kente göç eden bir ailenin İstanbul gibi büyük bir şehirde yaşamaya çalışması konu edilmektedir. Yaşar Usta ve kızlarının günlük dertlerini anlatan filmde Vecihi karakteri ile Şener Şen’i görüyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=Tlp234jMWWc

4. Kınalı Yapıncak – 1968

Üstelik evin oğlu da genç kıza tecavüz eder. Tüm bu acılar içerisinde kınalı yapıncak hayatını idare ettirmeye çalışacaktır.

Ailesini korkunç bir yangın sonucu kaybeden genç bir kız köyden şehire teyzesinin evine gönderilir. Tüm hayatını şehirde geçirmiş olan teyze köyden gelen gariban yeğenine pek de sıcak davranmamaktadır.

Üstelik evin oğlu da genç kıza tecavüz eder. Tüm bu acılar içerisinde kınalı yapıncak hayatını idare ettirmeye çalışacaktır.

Eski Yerli Filmler içerisinde bir klasik olarak izlenmesi gereken bir film.

YouTube video

5. Selvi Boylum Al Yazmalım – 1977

Asya ve İlyas’ın aşklarını anlatan bu dram filminde iki aşığın kavuşamaması ve Asya’nın küçük oğlu ile oradan oraya savrulması anlatılır.

Tüm zamanların çok sevilen Yeşilçam filmlerinden biri olan Selvi Boylum Al Yazmalım, usta yönetmen Atıf Yılmaz’ın sevilen filmidir.

Asya ve İlyas’ın aşklarını anlatan bu dram filminde iki aşığın kavuşamaması ve Asya’nın küçük oğlu ile oradan oraya savrulması anlatılır. Filmin müzikleri de usta müzisyen Cahit Berkay tarafından icra edilmiştir.

YouTube video

6. Kibar Feyzo – 1978

Feyzo askerden köyüne döndüğünde güzeller güzeli Gülay’a aşık olur. Bundan sonraki tek amacı istenen başlık parasını denkleştirerek Gülo ile evlenmektir.

Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini üstlendiği bir toplumsal komedi filmi olan Kibar Feyzo, köylü Feyzo ve ağası arasındaki sınıfsal farklılıkları anlatıyor. Feyzo askerden köyüne döndüğünde güzeller güzeli Gülay’a aşık olur. Bundan sonraki tek amacı istenen başlık parasını denkleştirerek Gülo ile evlenmektir.

YouTube video

7. Süt Kardeşler – 1976

Yeşilçam denince ilk akla gelen komedi filmlerinden biri olan Süt Kardeşler de gerek oyuncu kadrosu gerekse de işlediği konu itibari ile en sevilen filmler arasında yer alır.

Osmanlı döneminde bahriye askeri olarak görev yapan Şaban ve Ramazan, Şaban’ın sütannesi Melek’in daveti ile İstanbul’da bir konağa yerleşirler.

Konakta yaşanan sır dolu olayları çözmeye kalkışan bu ikilinin başına türlü maceralar gelecektir.

YouTube video

8. Neşeli Günler – 1978

İç ısıtan bir aile dramı ve komedisi olan Neşeli Günler, turşuculuk işi ile ilgilenen bir ailenin saçma bir tartışma yüzünden ayrı düşmesi ile başlıyor.

Limon ve sirke muhabbeti yüzünden boşanan ailenin çocukları paylaşması sonucunda kardeşler birbirlerinden habersiz büyümek zorunda kalırlar.

Ailenin bir şekilde bir araya gelmesi ile de hem komedi hem de dram bir arada yaşanıyor.

9. Sultan – 1978

https://www.youtube.com/watch?v=GVHNNDUNtZE

Kartal Tibet gibi bir usta oyuncu tarafından yönetilen Sultan, gecekondu mahallesinde çocukları ile kıt kanaat geçinen bir kadının hayatına odaklanıyor.

Evlere temizliğe giderek hayatlarını sürdürmeye çalışan bu aile bir de mahallenin üçkağıtçı muhtarına karşı bir savaş vermek zorunda kalıyor.

Toplumsal olaylara değinen bir film olma özelliğini de taşıyan Sultan, günümüzde hala çok sevilen filmler arasında yer almaktadır.

10. Buğulu Gözler – 1970

YouTube video

Türkan Şoray’ın muhteşem güzelliğini gözler önüne seren bu filmde Canan ve Faruk’un birbirlerine besledikleri romantik hisler yer alıyor. Safa Önal’ın yönetmenliğini yaptığı bu filmde senaryo sahibi de bizzat Türkan Şoray’dır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!