featured

Esneme Hareketleri Hayat Enerjinizi Artıracak | Kolayca Uygulanan Esneme Hareketleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Esneme hareketleri çok da önem verilmeyen ama sinir sistemi açısından kritik birtakım uygulamaları barındıran adımlardır. Kas ve sinir sisteminizin gün içinde psikolojik ve fiziksel olarak kötü etkilendiği kısımlarda esneme hareketlerini güvenle yapabilirsiniz.

Esneme Hareketleri İsimleri Neler? Stretching Hareketleri | Yogada Sık Yapılan Hareketler

Her gün düzenli olarak esneme hareketleri yapmak isteyenler için belirli hareketleri tekrar ederek kalıcı esneklik kazanabilirsiniz.

1. Katlanma Esneme Hareketleri

Yerde bacaklarınız uzun şekilde oturarak, vücudunuzu olabilecek en ileri kısma esnetin. Bunu adımlarla yaparak aşamalı şekilde esnekliğinizi artırabilirsiniz.

2.  Kelebek Esnemesi

Yerde bacaklarınızı bağdaş kurar hale getirin ve iki elinizle ayaklarınızdan tutarak öne doğru esneyin. Birden yüklenmeden adımlarla daha da kapanmaya çalışın.

3. Güvercin Duruşu

Sol ayak arkada, sağ ayak kıvrık şekilde içe katlanmış durumda ve vücut dik şekilde kolunuzu yukarı almalısınız. Yoga esneme hareketleri içerisinde en popüler hareketlerden biridir.

4. Kuğu Esnemesi

Yere önce yüz üstü uzanın ve ardından iki elinizle belden yukarı doğru gövdenizi kaldırın. Belinizi zorlamadan olabildiğince dik pozisyona getirin.

5. Kalçalarda Esneme | Spor Sonrası Esneme Hareketleri

Kalça bölümünüzü aşağı doğru üçgen olacak şekilde ayarlayın. Kollarınızdan destek alarak ayaklarınızı bir süre sıralı halde oynatın. Kalçalarınızın esnediğini ve rahatladığını hissedersiniz.

6. Köprü ile Bacak Esnetme | Esneme Hareketleri Erkek ve Kadınlar için Ortak Germe

Yere uzanın ve belden destekle kalçalarınızı sıkarak yerden kaldırın. Ellerden destek alarak o şekilde sabit durun ve esneme germe pozisyonunda kalın. Bunu parmak uçlarınızda dururken de yapabilirsiniz.

7. Oturarak Bel Esnetme  

Yere dik pozisyonda oturun ve bir ayağınızı uzatarak ayağınız dik olacak şekilde gerdirin. Ardından bir elinizle bu uzattığınız ayağı tutarak belinizi yavaşça oynatın. Diğer tarafa dönerken  ani hareket yapmamaya özen gösterin.  Diğer bacakla diğer yana doğru da pozisyon alın.

8. Arka Kol Esneme Hareketleri

En yaygın bilinen ve kolay yapılan kol esneme hareketi için önce bir kolunuzu alın ve dirsekten tutarak yukarı kaldırın.  dirsekten hafif şekilde yanlara doğru bastırarak esneme yapın.

Jimnastik Esneme Hareketleri | Klasik Germe Hareketleri

Spor esneme hareketleri jimnastik hareketlerinin temel düzeyde birkaçının uygulanması gibi de düşünülebilir. Bazı öne çıkan hareketleri uygulamak enerji seviyenizin artmasını sağlar.

Hafif bir yükseltiye tek ayak ucunuzu yerleştirin. bel ve diz kısımlarını bükmeden aşağı doğru gerinin. belinizi aniden zorlamamalısınız.Oturarak çalışıyorsanız ellerinizi yukarı kaldırın ve belinizi olabildiğince dik tutarak  bacaklarınızı da aynı anda uzatarak havaya kaldırın. Beşe kadar sayın ve bırakın. Bunu birkaç kere tekrar edebilirsiniz. Uyluk kemiği gevşetme teknikleri açısından faydalı olabilir.Şınav pozisyonu alın ve birden ayaklarınızı ellerinizin yanına alın. Bunu teker teker yapıp ardından ikisini bir anda aynı pozisyona alabilirsiniz. Tüm vücudu çalıştıran sıkılaştıran hareketler içerisinde en yaygın bilineni bu harekettir.

Esneme Hareketleri Faydaları

Neden esneme hareketleri yapılır ve neye faydası var diyorsanız kaslarınız ve genel sağlığınız açısından hayati önemi vardır.  

Esneme yapmadan spora başlarsanız sakatlanma olasılığınız çok yüksektir. Fakat bunu çok abartmadan yapmak gerekir.Esnemeyi spor sonlarında çok kısıtlı birkaç hareketle yapmak dengenizin yeniden gelmesi için önem kazanır. Birkaç bilek hareketi yapabilirsiniz. Çok zorlamamalısınız, çünkü kas zedelenmesine neden olabilir.Spor yapmanıza rağmen sıkılaşma olmuyorsa yeterli kadar esneme germe hareketi yapmadığınız anlamına gelebilir.Sinir sisteminizin sağlıklı şekilde devamı için düzenli olarak germe esneme yapabilirsiniz.Her gün sadece esneme germe hareketi yaparak depresyondan uzak durabilirsiniz. Ruhsal açıdan son derece destekleyici bir harekettir. Yoga bu açıdan ayrıca bir disiplin olarak uygulanıyor.Bakış açınız değiştiği anda güne daha dolu dolu başlarsınız. Bu da verimli ve iyi düşüncelerle dolu bir süreç demektir.

Bacak Esnetme Hareketleri

Bacak bölgesinde esneme hareketleri yaparak hayatınıza yeni bir boyut getirebilirsiniz. Bütünsel olarak sağlıklı bir yapı kazanabilmeniz için bacak esnetme hareketleri epey faydalı olacaktır.

Bacaklarınızı hafifçe yana ayırın. Ardından sağ elinizi sol bacağa sol elinizi de diğerine sırayla bileklere değecek şekilde temas ettirin.Bacaklarınızı birinci pozisyondan bir karış kadar daha çok açın ve aynı hareketi yeniden yapın. 15 er kere tekrar edebilirsiniz.Yere oturun, iki ayağı yan yana birleştirerek parmak uçlarınızı gerdirin. Arka bacak kaslarınızın gerilimini hissederek öne doğru kısa kısa esneyin.Yerden kalkmadan bacak açarak sağa ve sola doğru esneme germe hareketi yapın. Yavaşça açıklığı çoğaltarak 20 tekrar edin.

Merak edilen spor hareketleri ve daha fazlasını link üzerinden görebilirsiniz. Ayrıca mutlu hissettiren kolay esneme yoga hareketleri de alternatif olarak bakılabilir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!