featured

Antrenman Hataları Nelerdir ? Yapılmaması Gereken Antrenman Hataları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antrenman hataları yalnızca boşuna yapılmış olmakla kalmıyor. Plansız yapılan ve profesyonel bilgisinden uzakta hazırlanmış antrenmanlar çeşitli fiziksel sağlık sorunlarının da ortaya çıkabilmesine neden oluyor. Bu nedenle bir antrenmana başlamadan önce onun doğru olduğundan emin olmalı ve antrenmanlar planlı şekilde yapılmalı. Antrenman esnasında her şeyi kuralına göre uygulamalısınız. Egzersiz öncesi ve sonrası küçük detaylara dikkat etmeli, yaptığınız sporun karşılığını kısa sürede görmek için oldukça özenli davranmalısınız.

Antrenman Hataları Nelerdir ?

Eğer bir spor salonuna gittiyseniz mutlaka etrafınızda, spor salonunda nasıl davranması gerektiğini bilmeyen, spor aletlerini rastgele kullanan insanlar olduğunu görmüşsünüzdür. Antrenman hataları içinde yapılanların en yaygını; vücut ağırlığı egzersizlerinin ince düşünülmeden yapılmasıdır. Bunun nedeni ise özellikle erkeklerin etkileyici bir kas görünümüne sahip olmak istemesidir.

Etkileyici kaslara sahip olma isteği elbette ki anlaşılabilir ve oldukça iyi niyetlidir. Ancak antrenman hataları nedeniyle plansız ve düzensiz kazanılan kaslar, bir süre sonra ziyan olabilir. Böylelikle spor ve antrenman için harcanan belki de yüzlerce saat boşa gidebilir.

1-Antrenmanda Vücuda Çok Yüklenme

Eğer yaptığınız antrenman sonrası ağrı hissi yaşıyorsanız, bunu dikkate almalısınız. Çünkü antrenman sonrasında ağrı hissi aslında daha sonra yaşanacak olan bir sakatlığın habercisi niteliğindedir. Genel olarak insan vücudu, savunma mekanizması olarak ağrıyı devreye sokar. Kısacası; antrenman sonrası ağrı yaşıyorsanız, o bölgeye antrenman esnasında fazla yüklendiğiniz anlamını çıkartabilirsiniz.

2-Antrenman Hataları: Uzun Setler

Antrenman esnasında sık yapılan hatalar arasında, her şeyi tüm kaslar yorulana kadar yapmak da yer alıyor. Eğer antrenmanlarınızda kaslarınızı tamamen yorulana kadar egzersiz yaparsanız, egzersizin getirilerini kısıtlamış olursunuz. Üstelik yapılan bu antrenman hataları hem kişinin zihinsel olarak yorulmasına hem de sakatlanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle de tüm hareketler birer ya da ikişer set yapılıp sonlandırılmalıdır. Aksi durumda fazlası zarar olacaktır.

3-Kondisyona Önem Vermemek

Egzersiz uygulaması yapılırken gözden kaçırılan en önemli nokta; kişilerin kendi hareket kabiliyetlerine ve kondisyonlara önem vermemesi ve bunları geliştirmemesi olarak karşımıza çıkıyor. Genel olarak öncelikle ağırlık çalışmalarından önce dinamik germe hareketleri yapılmalı. Antrenman sonrasında ise statik tutuşlar çalışılmalı ve mümkün olduğunca da boş zamanlarda plates veya yoga gibi aktiviteleri gerçekleştirin. Kondisyonun arttırılması için de genel olarak haftada üç gün antrenman sonlarında birkaç egzersiz uygulaması yapılmalı.

4-Doğru Beslenmemek

Antrenman hataları arasında yaygın olarak sporcu beslenmesi uygulamamak bulunuyor. Elbette ki zayıflamak ve fit bit görünüme sahip olmak için spor gerekli. Ancak yoğun olarak gerçekleştirilen spor çalışmalarında, kayıp olan enerji ve güç için uygun bir beslenme rutini oluşturulmalı. Özellikle de spor yaparken yalnızca protein ağırlıklı beslenme en büyük hatalardan biridir. Protein beslenmesi ile birlikte mutlaka gerekli diğer besinler de vücuda alınmalı.

5-Spor Öncesi Sağlık Kontrolünden Geçmemek

Spor ve egzersizlere başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmemek, antrenman hataları arasında yer alıyor. Çünkü her bir kişinin, genel sağlık durumu ile ilgili uyumlu bir spor düzeni oluşturması gerekiyor. Bu nedenle de spora başlamadan önce fiziksel bir değerlendirmeye girilmesi tavsiye ediliyor. Bununla birlikte kalp sağlığı, şeker, tansiyon ve benzeri gibi konularda da dikkatli olmak gerekiyor.

6-Düzensiz Uyku

Doğal olarak antrenman esnasında vücut yıpranıyor ve vücudun onarılabilmesi için de mutlaka bir uyku düzeni oluşturulması gerekiyor. Eğer antrenman sonrasında kaslarınızın onarılmasını, yeniden inşa edilmesini ve de büyümesini istiyorsanız mutlaka uykunuzu düzene sokmalısınız.

7-Antrenman Sonrası Hareketsiz Yaşam

Genel olarak antrenman esnasında vücut oldukça yorulur ve sonrasında bir süre dinlenmek için ayrılır. Her kişinin yaptığı egzersize ve kondisyonuna göre dinlenme süresi değişir ancak bu sürenin oldukça uzun tutulmaması tavsiye edilmektedir. Aksine antrenman sonrasında da hareketlilik sağlanmalıdır. Özellikle de kilo vermek amacıyla spor yapan kişilerin antrenman sonrasında da hareket etmesi, kalori yakımını devam ettirecektir.

Genel anlamda bakıldığında; oldukça ufak tefek şeyler antrenman hataları arasında yer alıyor. Eğer kusursuz bir antrenman gerçekleştirmek ve yaptığınız antrenmanın karşılığını görmek istiyorsanız, mutlaka bu uyarılara dikkat etmelisiniz. Bu ufak ayrıntılara dikkat ettiğinizde, yaptığınız egzersizlerin çok daha etkili olduğunu kısa süre içerisinde siz de hissedeceksiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!