featured

Kiracı Hakları Nelerdir? Tüm Merak Edilen Yönleri İle Kiracı Hakları…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kiracı ile kiraya veren ilişkileri, hukuk sistemimizde karşılaşılan başlıca uyuşmazlık konuları arasında yer alır. Bu anlamda kira sözleşmesinin tarafları olan kiraya verenin ve kiracının sahip oldukları haklarını ve yükümlülüklerini bilmeleri de önem taşır. Bu yazımızda, tüm merak edilen yönleri ile kiracı hakları nelerdir inceleyeceğiz…

Kiracı Hakları Nelerdir?

Kiracı hakları, en genel manada kiraya verenin yükümlülüklerinden doğan haklar olarak ifade edilebilir. Bu kapsamda başlıca kiracı hakları şu şekilde sıralanabilir;

Kiralanan taşınmazı, kararlaştırılan zamanda ve kullanım amacına uygun bir şekilde teslim alma hakkı,Kiralanan taşınmazın kullanımının kendisine bırakılmasını talep etme hakkı,Kiralanan taşınmazda bulunan ayıbın giderilmesini talep hakkı,Kiralanan taşınmazın, kira boyunca kira amacına uygun kalmasını isteme hakkı,Kiralanan taşınmazdan, haklı bir gerekçe olmaksızın ve sözleşme süresi dolmadan çıkarılmama hakkı,Kiralanan taşınmazın aynine ilişkin masrafların, kiraya verilenden tahsilini isteme hakkı (örneğin apartman mantolama ücretinden, taşınmazın payına düşeni kiraya verenin ödemesini isteme gibi),Kiralanan taşınmazın, teslim alındığı gibi geri verilmesi halinde ödediği depozitoyu geri isteme hakkı.

Bu şekilde başlıcalarını saydığımız kiracı hakları kapsamında diğer önemli bir hususta kira sözleşmesinin kiracı aleyhine düzenlenmesi yasağı olarak sayılabilir. Bu oldukça önemli bir konudur ve sözleşmenin gerek koşulları ve gerekse de yükümlülükleri açısından açık bir şekilde kiracı aleyhine olmamasını gerektirir.

Yine konut ve çatılı işyeri kiralamada, kiralayan (kiraya veren) sözleşme süresi bitiminden sonra kira sözleşmesini derhal feshedemez. Kiraya verenin bu fesih hakkını kullanabilmesi 10 yıllık kira uzama süresinin dolmasına bağlı bulunmaktadır.

Bu şekilde kira sözleşmesinin bitimine karşın, kiraya veren tarafından derhal fesih edilememesi de kiracı lehine olan bir düzenleme ve hak olarak sayılabilir. Bu haklar, kira sözleşmesinde zayıf taraf olan kiracıya sağlanan önemli güvencelerdir.

Taşınmazın Satılması Durumunda Kiracı Hakları

Kiralanan taşınmazın satılması durumunda, kira sözleşmesi yapıldığı şekil ve koşulları ile geçerliliğini sürdürmeye devam eder. Bu açıdan bakıldığında, taşınmazın satılması durumunda meydana çıkan kiracı haklarından biri, mevcut kira sözleşmesinin eski koşullarda geçerliliğini koruması olarak ifade edebiliriz.

Ancak taşınmazın satılması durumda unutulmaması gereken bir husus da yeni malikin sahip olduğu haklarıdır. Bu bağlamda, taşınmazı alan yeni malik kiralanan taşınmazın mülkiyetini kazanması tarihinden başlayarak bir ay içerisinde, kiracıya durumu yazılı olarak bildirmesi koşuluyla kendisinin, eşinin, alt soyunun ya da üst soyunun veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin gereksinimi nedeniyle altı ay içinde kiralanan taşınmazın tahliyesini kiracıdan isteyebilir. Bu altı aylık süre dolmasına karşın kiracı, kiralananı boşaltmazsa tahliye davası da açabilir.

Kira Sözleşmelerinde Şekil

Kira sözleşmeleri şekle bağlı olan bir sözleşme türü değildir. Bu nedenle kira sözleşmesi, kontrat yapılmadan sözlü olarak da kurulabilir.

Kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ya da bir diğer ifade ile kontrat düzenlenmesi yalnızca ispat kolaylığı yönünden avantaj sağlar.

Kira Sözleşmesi Olmayan Kiracının Hakları Nelerdir?

Yazılı olarak kira sözleşmesi yapılması zorunlu olmadığından, sözlü olarak yapılan kira sözleşmelerinde de yukarıda sayılan haklara kiracı sahip olacaktır.

Yani yazılı şekilde yapılan kira sözleşmesi ile sözlü olarak yapılan bir kira sözleşmesi arasında kiracı hakları yönünden bir farklılık bulunmaz.

Bu anlamda kiraya veren ya da bir diğer ifade ile kiralayan, haklı bir gerekçe bulunmadan ve sözleşme sona ermeden kiracısını tahliye edemez ve kiracısının haklarını da kullanmasını engelleyemez.

Kira Sözleşmesinden Kaynaklı Kiracı Hakları için Nereye Başvurulur | Davalar Hangi Mahkemede Görülür?

Kira sözleşmesinden kaynaklı her tür tahliye davasında, kira sözleşmesinin feshine ilişkin davalarda, kira bedelinin tespiti davalarında, kira sözleşmesinden doğan tazminat ya da alacak davalarında ve kiracı haklarından kaynaklı davalarda görevli mahkeme ise sulh hukuk mahkemesidir. 

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!