Eşsiz Mimarisi ile Radcliffe Camera Oxford Üniversitesi Kalbi ve Simgesi Radcliffe Camera  

Eşsiz Mimarisi ile Radcliffe Camera | Oxford Üniversitesi Kalbi ve Simgesi Radcliffe Camera  

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Radcliffe Camera nedir? Dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Oxford, toplamda 38 kolej, kendi içerisinde dörde ayrılan akademik bölümler ve Bodleian bünyesinde yer alan ünlü kütüphane binası Radcliffe Camera’dan oluşur.

Neo-klasik tarzda inşa edilen Radcliffe Camera kütüphane binası, ikonik ve kendine özgü mimarisi ile dikkat çekiyor. Bu anlamda bu tarihi ve özgün yapı, sahip olduğu dairesel şekli ve de Oxford kent merkezindeki özel konumu ile Oxford Üniversitesi’nin de odak noktası olarak öne çıkıyor.

Radcliffe Camera Tarihçesi

Eşsiz Mimarisi ile Radcliffe Camera Oxford Üniversitesi Kalbi ve Simgesi Radcliffe Camera  
Eşsiz Mimarisi ile Radcliffe Camera Oxford Üniversitesi Kalbi ve Simgesi Radcliffe Camera

Kütüphanenin neo-Klasik tarza sahip olan ünlü binası  1737 ile 1749 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu tarihi yapı, dönemin en ünlü İngiliz doktorlarından biri Doktor John Radcliffe’in vasiyeti ve oluşturduğu kaynak ile yapılmıştır. İsmini de Dr. John Radcliff’den almıştır. John Radcliffe, sahip olduğu mal varlığı ile bir kütüphane yapılmasını vasiyet etmiş ve bu vasiyeti doğrultusunda, bu eşsiz yapının arazisini satın alınarak, ünlü mimarlardan projeler talep edilmiştir.

Gönderilen projeler arasından ünlü mimar James Gibbs’in tasarımı seçilmiştir. Yapımı oniki yıl süren bu kütüphane, 1860 yılına kadar bu isimle anılmıştır. 1860 yılında Avrupa ve İngiltere’nin en köklü kütüphanelerinden biri olan Bodleian Kütüphanesince devralınan bina, bu  isim ile yeniden adlandırılmıştır ve kitap koleksiyonu da genişletilmiştir. Bu devralmadan sonra Radcliffe Camera, Bodleian Kütüphanesinin de ana okuma odası olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Bu eşsiz kütüphane binasının yer altında bulunan odalarında yaklaşık olarak altı yüz bin civarında kitap bulunmaktadır. Sahip olduğu özel mimari nedeni ile Radcliffe Camera, İngiliz Hükümeti tarafından en yüksek önem derecesi olarak kabul edilen “Birinci sınıf yapı listesine” dahil edilmiştir.

Radcliffe Camera Mimari Yapısı

Eşsiz Mimarisi ile Radcliffe Camera Oxford Üniversitesi Kalbi ve Simgesi Radcliffe Camera  

İngiltere’de ve kıta Avrupa’sında bulunan en eski dairesel kütüphane özelliğine sahip bu yapımın, dıştan bakıldığında üç, içten ise iki kat olarak inşa edildiği görülebilecektir. Yapının en üst katında mükemmel bir manzaraya sahip olan, üzeri mükemmel bir kubbe ile örtülmüş galeri bulunmaktadır. Bu devasa ve özel kubbe, bölgesel olarak çok tercih edilen Burdford ve Headington taşlarından kesme işçilik ile oluşturulmuştur, kubbenin üzeri ise kurşunla kaplanmıştır.

Bu dairesel yapı, zeminden yukarıya doğru sekiz ayrı bölme şeklinde yükselmektedir. Yapıya görsel açıdan zenginlik katan pencere tasarımları, binayı sekiz bölmeye ayıran sütunlar ve özellikle de kubbe bölümünde yer alan taş oyma süslemeler büyük beğeni toplamaktadır.

Radcliffe Camera İç Yapısı

Eşsiz Mimarisi ile Radcliffe Camera Oxford Üniversitesi Kalbi ve Simgesi Radcliffe Camera  Eşsiz Mimarisi ile Radcliffe Camera Oxford Üniversitesi Kalbi ve Simgesi Radcliffe Camera  

Dışarıdan benzersiz bir yapı niteliğinde olan camera’nın ana salonu da Korint sütunları ile dış yapıda olduğu gibi sekiz bölmeye ayrılmıştır. Bina içinde bulunan tüm süsleme ve bezemeler taşa oyulmuştur.

Ana salondan üst kata çıkan kıvrımlı merdivenlerin estetik yapısı dikkat çeker, özellikle metal korkuluklara yapılan işlemeler, kubbe pencerelerinden süzülen ışık hüzmeleri ile mükemmel görsel detaylar ortaya çıkarmaktadır. İkinci katta ise, dikdörtgen pencereler ile ayrılan bölümlerde de kitaplıklar yer alır.

Oxford kentindeki en güzel ve özel manzaralarından birine sahip olan Radcliffe Camera, Oxford Üniversitesi yerleşkesini ziyaret edenlerin de en yoğun ilgi gösterdiği lokasyondur. Bu anlamda, Radcliffe Camera benzersiz dairesel kubbesi ve yapısı ile Oxford Üniversitesinin de en ayırt edici simgesi durumundadır.

Ünlü yapıların az bilinen hikayeleri neler merak ediyorsanız, yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!