featured

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 2021

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler listesi bir hayli detaylıdır. Evi almadan önce birçok açıdan düşünmeli ve sonrasında doğru bir seçim yaparak alım işlemi gerçekleştirilmelidir.

Özellikle emlak piyasasına olan güvensizlik sebebi ile insanlar ev alırken oldukça çekimser davranmaktadır. Burada en önemli adımlardan biri elbette Mersin Taşucu Bölgesi’nde adını güvenilirliği ve profesyonel çalışmaları ile duyurmuş bir emlak firması ile çalışmaktır. Bu konuda Taşucu Konak Emlak ile emlak alım satım işlemlerinizi satış öncesi ve sonrasında güvenle takip edebilir, güvenilir şekilde ev sahibi olabilirsiniz.

Ev alırken ilk adımda güvenilir bir emlak firması ile yola çıkmak sonraki adımları büyük oranda kolaylaştıracaktır. Özellikle satılık konut piyasasının bir hayli hareketli olduğu Taşucu Bölgesi’nde konut seçiminde dikkat edilmesi gereklidir. Bölgeye ev almak için gelen yatırımcıların ve ilk kez ev alacakların mutlaka dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlar şu şekilde sıralanabilir:

1- Sıfır Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Sıfır ev almak herkesin hayalidir ancak evin bütçesi her zaman bu konuda ilk belirleyicidir. Sıfır konutlarda bölgesel rakamlar değişkenlik göstermektedir. Ancak fiyatta arttırıcı etken iskan ve tapudur.

Emlak piyasasında özellikle fiyatı düşük olan ve bütçeye uygun görünen evler iskansız ve tapusuz olabilir. İskansız alınan evlerde daha sonradan iskan masrafı çıkacağının bilinmesi gereklidir.

Tapusu olmayan evin tapu masrafları da sonradan ciddi bir maliyete sebep olacaktır. Başta uygun fiyata alındığı düşünülen konutun totalde geldiği tutar belki de çok daha yüksek bir rakam olacaktır.

Binanın kaçak olup olmadığı ise mutlaka belediyeden kontrol edilmelidir. Yapı bitirme belgesi olan ve inşaatın bittiğine yönelik belediyeden imzalı tüm kağıtlarının olması gereklidir.

Anlaştığınız müteahhit ile imzaladığınız kağıtta açıkça evin net ve brüt ölçülerinin, tam teslim tarihinin ne zaman olduğunun açıkça belirtilmesi gereklidir. Şeffaf bilgiler yer almayan hiçbir sözleşmeye imza atmayın.

Eğer konut henüz yapım aşamasında ise sorumlu inşaat firmasından 36 aya kadar teslim süresi isteyin ve bunu yazılı olarak da sözleşmede geçirin. Bu sözleşmenin hukuki kanallar ile hak aramanız için en önemli bağlayıcı olduğunu unutmayın.

2- 2. El Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2.el ev alırken evin kullanılmış olduğunu göz önünde bulundurmanız gereklidir. Bu kullanıma bağlı olarak; özellikle ev yeni boyanmışsa evin rutubetinin olup olmadığını iyi bir şekilde kontrol etmelisiniz. Rutubetli bir evi tercih etmekten çekinin.

2.el konutlarda dikkat edilmesi gereken diğer husus evin krediye uygun olup olmadığıdır. Özellikle yaşı büyük evlerde ya da hisseli tapularda kredi çıkmama sorunu tapu anlaşmasında ciddi sıkıntı çıkarabilir. Öncelikle evin tapusu konusunda araştırma yapmalı, eğer evin tapusu varsa, krediye çekmeye engeli yoksa o evi almayı düşünmelisiniz.

Ev almak için kredi çekerken mutlaka evin genişliği, merkezi lokasyonlara yakınlığı ve ulaşım konusunu detaylıca düşünmeli ve uzun vadede yaşayabilecek bir yer mi bakmalısınız.

3- Ev Alırken Tapuda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tapu işlemleri için öncelikle ilk dikkat noktanız tapuda yatan isim olmalıdır. Evin satın alma bedelini göndereceğiniz hesap ismi tapuda yazan isim mutlaka aynı olmalıdır. Aynı olmadığı durumlarda tapu sahibi paranın kendisine verilmediğini beyan edebilir evi satmaktan vazgeçebilir. Bu durum dolandırıcılık vakalarının önünü açan en önemli ayrıntıdır.

Satın almak istediğiniz evin tapusunda haciz, aile şerhi ya da diğer hipotek işlemlerinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aile şerhi olan evlerden bilhassa uzak durmalısınız. Çünkü bu evlerde ev sahibinin eşinden habersiz evi satacağı ve sonrasında satışın iptal edilebileceği durumunu asla gözden kaçırmayın.

YouTube video

Evin imarı var mı yok mu mutlaka kontrol edin. Aksi halde konutun kaçak yapı olma ihtimali ortaya çıkacaktır. Evin iskanı var mı yok mu kontrol edin.

4- Emlakçıdan Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Emlakçıdan ev alırken mutlaka imzaladığınız sözleşmeyi kontrol edin. Satın alma işlemine ve tarafların taleplerine dair tüm bilgilerin şeffaf şekilde sözleşmede yer alması çok önemlidir.

Ev satın almak için konut kredisi çekme ve bu kredinin onaylanmaması ihtimaline karşılık emlakçıya verdiğiniz komisyonu geri alma garantisini sözleşmede maddeleyerek alın.

Emlakçı aracılığı ile görüştüğünüz ev sahibine kendiniz ulaşarak bir anlaşma teklif etmeyin. Aradan çıkardığınız emlakçının burada hukuki yollar ile hak araması söz konusudur.

5- Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ? Ev Alırken Dolandırılmamak İçin Bilinmesi Gerekenler

0 ya da 2. El konut alım satım işlemlerinde özellikle dolandırıcılık vakalarının yaşanması mümkündür. Bu olayların önüne geçmek için ev alacak kişilerin çok daha temkinli ve bilgili olması gereklidir. Bu sebeple ev alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda pür dikkat olmalıdırlar.

Peki ev sahibi olmak isteyenler ev seçerken nelere dikkat etmelilerdir?

A- Ev Alırken Tapu Masrafı

Ev alma konusunda fiyat bütçenize uydu ve evi almaya karar verdiniz. Peki tapu masrafları ? tapu masraflarının kime ait olduğunu ( evi satan mı alan mı) tapu dairesine gitmeden önce kararlaştırın. Tapu dairesinde son anda tapu masrafları konusundaki anlaşmazlık satışın iptaline sebep olabilmektedir.

B- Ev Alırken Masraflar Toplamı ve Var Olan Bütçe

2.el ev alırken evin yıpranmışlık payı göz önünde bulundurulmalı ve eve yapılacak masraflar kalem kalem hesaplanmalıdır. Aynı şekilde 0 ev alacaklar için de iskan ve tapu masrafları da hesaplanmalıdır. Genel bir maliyet tablosu çıkarıp var olan bütçeye denk mi, gelecek dönemlerde kredi ödemesi yapmaya bütçeniz yetecek mi çok dikkatli şekilde düşünmek lazımdır.

C- Ev Alırken Ödeme Nasıl Yapılır- Ev Kredisi İşlemleri

Ev alanların özellikle tereddüt yaşadığı olay ödemenin nasıl gerçekleştirildiğidir. Ev alacak kişilerin elden ödeme yapmaması gereklidir. Bu şekilde paranın verildiğine dair hiçbir ispat yoktur. Ancak para mutlaka tapuda ismi yazan kişinin banka hesabına dekontla ispatı mümkün şekilde gönderilebilir.

Bu işlem ise tapu dairesinde tapunun devri sırasında yapılması uygundur. Parayı alan kişi tapunun devri konusunu keyfi olarak geciktirebileceğinden dolayı ödeme ile tapu devrinin aynı gün yapılması gereklidir.

Ev kredisi alınacaksa; resmi işlemler sırası ile yapılır ve banka kredisi tapunun onayı ile beraber evi satan kişinin hesabına aktarılır. Önemli olan evi alacak kişinin krediyi çekebilmesidir.

D- Ev Alırken Gerekli Belgeler Hazır mı?

Ev alırken tapu devrini geciktiren en önemli durumlardan birisi de gerekli evrakların hazır olmamasıdır. Eksik evrak sebebi ile tapu devri uzar.

Tapunun devri sırasında ;

1- tapunun aslı ve noter tasdikli fotokopisi

2- tapu sahibinin TC Kimlik fotokopisi

3- konutun rayiç bedelini gösterir belge (belediyeden)

4- Satışı emlakçı yapıyorsa vekaletname

5- DASK gibi belgelerin hazır bulundurulması gereklidir.

E- Ev Alırken Hangi Cephe Tercih Edilmeli?

Ev alırken mutlaka evin cephesine de bakmayı unutmayın. Özellikle doğu ve güney cepheler evinizin yaz kış güneş almasını sağlayacaktır. Bu durum kış aylarında doğalgaz faturanızın da az gelmesini saplayacaktır.

F- Evin Genişliği Aile İçin Uygun mu?

Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli detaylardan birisi elbette genişliğidir. Ev bir kere alınır. Uzun vadede bir ailenin geçimini sağlayacağı, huzur bulacağı bir ev olması için ailenin rahatça sığması önemlidir. Bu yüzden almak istediğiniz evin genişliğini mutlaka alıcı gözle inceleyin.

G- Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler | Evin Konumu Nerede ? Ulaşım Sorunu Var mı?

İşte ev alırken dikkat edilmesi gerekenler de sonuncu önemli madde! Alacağınız evin konumuna mutlaka göz atın. Ulaşım araçlarına uzak, ulaşım sorunu yaşanan, okula, çarşıya ve pazara uzak evleri almaktan kaçının.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!