Green Card Çıktıktan Sonra Amerika da Yaşamak Zorundamıyım?

Green Card Çıktıktan Sonra Amerika da Yaşamak Zorundamıyım?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Green Card başvurusu yapanların akıllarına takılan sorulardan biri; Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım değil miyim konusu… Bu yazımızda Green Card başvurusu yapmak isteyenler için Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım sorusuna yanıt verip, Green Card çıktıktan sonraki süreçle ilgili en çok araştırılan konulara yer vereceğiz…

Green Card Çıktıktan Sonra Amerika da Yaşamak Zorundamıyım?

Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım sorusunun yanıtı kısaca; hayır. Ancak yeşil kart sahibi olduktan sonra ABD’de yaşamamanın da kuralları var. Örneğin; ABD yetkililerince, yeşil kart sahiplerinin asıl ikametlerinin ABD olmadığının saptanması durumunda Green Card iptal edilebilir.

Green Card sahipleri sürekli olarak ABDde yaşamak zorunda değildir. Fakat Green Card kazananların, çekilişten sonraki ilk 6 ay içinde ABD’ye giriş yapması gerekli. Örneğin; 1 yıldan fazla ABD dışında olacak kişilerin bu durumu önceden belirtmeleri ve ülkeye yeniden giriş izni için başvurması gerekir.

Green Card Çıktıktan Sonra Amerika da Yaşamak Zorundamıyım?

Green Card Çıkınca Amerikada Yaşamak Zorunlu mu?

Green Card ile Amerika’da yaşayanlar için 1 yıldan az, kısa kısa yurtdışı seyahatler genellikle sorun teşkil etmez. Ancak 1 yıldan uzun süre ABD dışında olacak olan yeşil kart sahipleri bir form doldurmalı ve yeniden giriş izni başvurusu yapmalıdır.

Kısacası Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım araştıranlar için; sürekli olarak ABD de kalmak gerekmiyor. Ancak uygulanan prosedüre uygun hareket etmek gerekiyor.

Green Card ile İlgili En Merak Edilen Soruların Cevapları

Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım dışında cevabı merak edilen pek çok soru var. İşte, Green Card ile ilgili en merak edilen soruların cevapları…

1- Green Card Nasıl Alınır?

Green Card alarak ABD yaşama ve çalışma fırsatı kazanmak isteyenlerin Green Card çekilişine katılması gerekir. Her yıl belirli bir zamanda Green Card başvuru alınır ve çekiliş sonucu ile Green Card kazananlar belirlenir. Her yılın Ekim-Kasım aylarında https://dvprogram.state.gov/ adresinden Green Card başvurusu yapılmaktadır.

Ancak Green Card başvuru sitesi İngilizcedir. Ayrıca başvurunun geçerli olması için tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru girilmesi gerekir, istenen fotoğraf ölçülerine uygun yükleme yapılmalıdır. Ayrıca buradaki en önemli nokta; başvuru sonrasında verilen konfirmasyon numarasının kaydedilmesidir. Çünkü konfirmasyon numarası bir daha verilmemektedir.

2- Green Card ile Hangi Ülkelere Gidilir?

Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım kadar merak edilen bir konu da; yeşil kart ile hangi ülkelere gidilebildiğidir. Green Card ile ABD’nin tüm eyaletlerine gidilebilir, yaşanabilir ve çalışılabilir. Ayrıca Green Card ile Kanada ve Meksika’ya da vizesiz giriş yapılabilir.

Green Card Çıktıktan Sonra Amerika da Yaşamak Zorundamıyım?

3- Green Card Mülakat Soruları Nelerdir?

Green Card kazananlar daha sonra mülakat için çağırılmaktadır. Green Card mülakat görüşmesi, ABD Ankara Büyükelçiliği’nin belirlediği zamanlarda yapılır. Green Card mülakat soruları herkes için aynı olmayabilir. Ancak belli başlı Green Card mülakat soruları şunlardır:

  • Ne iş yapıyorsunuz?
  • Eğitim durumunuz nedir?
  • Nerede yaşıyorsunuz?
  • Neden Amerika’da yaşamak istiyorsunuz?
  • Amerika’da ne iş yapmayı düşünüyorsunuz?
  • Amerika’da tanıdığınız var mı?

4- Green Card Mülakat Soruları İngilizce mi Türkçe mi?

Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım araştıranların bir kısmı da; dil yetersizliği nedeniyle bu araştırmayı yapıyor. Green Card mülakat soruları İngilizce ve Türkçe yapılmaktadır. İsteyen kişiler mülakatta Türkçe konuşmayı tercih edebilir. Bu durumda çevirmen eşliğinde mülakat gerçekleştirilir. Green Card mülakatını Türkçe yapmak adayları negatif yönde etkilemez.

5- Green Card Çıkma İhtimali Nedir?

Green Card çıkma ihtimali her sene değişir çünkü Green Card çekilişine katılanların kazanma ihtimali, o sene başvuran sayısına göre değişmektedir. Genellikle Green Card çekilişinde 20 başvuran kişi arasından 1 kişi kazanır.

6- Green Card Kazandıktan Sonra İstenen Belgeler Nelerdir?

Green Card kazandıktan sonra istenen belgeler şunlardır:

  • Sağlık raporu
  • Pasaport
  • Diploma
  • Evliler için evlilik cüzdanı
  • Nüfus kayıt örneği
  • Boşanmış kişiler için boşanma belgesi
  • Eşi ölmüş kişiler için ölüm belgesi
  • İş deneyimi
  • Ücret
  • Adli sicil kaydı
  • Erkekler için askerlik belgesi
  • Fotoğraf

Green Card kazandıktan sonra istenen belgeler kişiden kişiye göre de farklılık göstermektedir. Bu nedenle Green Card kazanan kişiler, kendilerine iletilen mailde istenen belgeleri dikkate almalıdır.

Green Card Çıktıktan Sonra Amerika da Yaşamak Zorundamıyım?

7- Green Card Çıktıktan Sonra Ne Kadar Sürede Gidilir?

Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım araştıran kişilerin bir diğer merak ettiği konu; green card çıktıktan sonra ne kadar sürede gidildiğidir. Green Card kazanan kişilerin maksimum 6 ay içerisinde en azından bir kere ABD’ye giriş yapması gerekir.

Eğer Green Card kazanan kişiler 6 ay içinde en az bir kere Amerika’ya giriş yapmazlarsa haklarını kaybederler ve Green Card avantajları ellerinden alınır.

8- Green Card Ömür Boyu Geçerli mi?

Green Card sahibi olmanın yükümlülüklerini yerine getiren kişiler için yeşil kart ömür boyu geçerlidir. Bu kişilerin en az 5 yıl süresince kart yükümlülüklerine uyması sonucunda ABD tarafından vatandaşlık verilir. Dileyen yeşil kart sahipleri 5 yıl sonunda ABD vatandaşlığı için başvuru yapabilir. Böylelikle yeşil kart sahipleri ömür boyu Amerika’da yaşayıp çalışabilirler.

9- Green Card Aileyi Kapsar mı?

Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım araştırması yapan kişiler genellikle aileleri ile ilgili duydukları endişeleri taşımaktadır. Ancak belli durumlarda Green Card aileyi de kapsar.

Yeşil kart kazanıp evli olan ve 21 yaşın altında çocukları olan kişiler yanlarına ailesini de alabilmektedir. Bu sayede green card kazanan kişilerin çocukları ABD’de eğitim alabilir ve yaşayabilir.

10- Green Card ile amerika’ya Gidenler Ne İş Yapar?

Green Card kazanarak ABD’ye giden kişiler istedikleri işte çalışabilirler. Kendi işi olanlar gerekli izinleri alarak kendi işini kurabilir, dileyen kişiler de diledikleri yerlere iş başvurusunda bulunabilir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Günümüzde bazı danışmanlık firmaları, Green Card sürecine destek olup kişilere iş bulma konusunda da hizmet vermektedir.

Green Card Çıktıktan Sonra Amerika da Yaşamak Zorundamıyım?

11- Green Kart Hangi Durumda İptal Olur?

Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım araştıranların bilmsi gereken noktalardan biri; Green Card iptal olabilir. Bu nedenle Green kart sahiplerinin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir. Yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi, Green Card iptaline yol açabilir. İptal olup hakların kaybedilmemesi için Green Card kazananların uyması gereken başlıca kurallar şunlardır:

  • Green Card’ı sürekli yanında bulundurmak
  • ABD’nin yürürlükte olan bütün kurallarına ve kanunlarına uymak
  • Vergi ödemesini yapmak
  • Amerika sınırı dışına 1 yıldan fazla süreyle çıkacak kişilerin yetkili makamlara haber vermesi ve ABD’ye yeniden giriş için başvuru yapmak
  • 18-25 yaş arasındaki erkeklerin, olası savaş durumuna ABD ordusunun çağırabilmesi için askerlik hizmetine kayıt yaptırması

12- Green Card Çıktıktan Sonra İş Bulmak Kolay mı?

Green Card çıktıktan sonra iş bulmak ile ilgili bir sınırlılık yoktur. Genellikle yeşil kart kazanan kişiler için geçici iş bulma ajansları sayesinde kolaylıkla iş bulurlar.

13- Green Card Çıktıktan Sonra Evlenmek…

Green Card kazananlar için ilk 6 ay bir geçiş sürecidir. Eğer bu 6 aylık süreçte yeşil kart sahipleri evlenirlerse veya çocuk sahibi olurlarsa; eşleri ve çocukları da green card haklarından yararlanabilirler. Ancak bu durumun Amerikan Hükümeti’ne ayrıca belirtilmesi gereklidir.

Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım araştırması yapan kişilerin çoğunluğu Türkiye’de evlenmeyi planladığı için bu araştırmayı yapmaktadır. Bu kişiler, eşleri için Amerika’daki Amerikan Göçmenlik ve Vatandaşlık Servisi’ne (USCIS) başvuru yapmalıdır.

Eğer yeşil kart sahipleri 6 aylık geçiş sürecinden sonra yani; Green Card garantilendikten sonra evlenir ve çocuk sahibi olurlarsa; eş ve çocuklarının Amerika’da yaşama ve çalışma hakkına sahip olabilmesi için 3-4 yıl kadar beklemeleri gereklidir.

Green Card Çıktıktan Sonra Amerika da Yaşamak Zorundamıyım?

14- Green Card Çıktıktan Sonra Para Ne Kadar Gerekli?

En az Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım sorusu kadar, Green Card çıktıktan sonra bankada ne kadar para olması gerekli sorusunun cevabı da merak ediliyor. Ancak bunun net bir cevabı yok. Çünkü ABD yetkilileri tarafından, yeşil kart sahibi olan kişilerin banka hesabında ne kadar olması gerektiği belirtilmiyor. Ancak Green Card almaya hak kazanan kişilerden son 6 ayın banka hesabı dökümü isteniyor.

Green Card çıktıktan sonra bankadaki paranın, kişileri iş bulana kadar idare etmesi isteniyor. Bu nedenle kişilerin hangi eyalette yaşayacağı da önemli. Kısacası; yeşil kart ile ABD’ye gidecek olan kişilerin banka hesabında, iş bulana kadar kendilerini idare edecek bir mablağı banka hesabında bulundurması bekleniyor.

15- Green Card Avantajları Nelerdir?

Amerika’da yaşamak isteyenler için Green Card kazanmak çok avantajlıdır. Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım araştıranlara Green Card avantajlarını da sıralayalım:

  • Çalışma vizesine sahip olmaktan daha avantajlıdır çünkü Green Card sahipleri bu hakla kendi işlerini kurabilir, iş ruhsatı sahibi olabilir
  • ABD sosyal haklarından yararlanma fırsatı elde edilir
  • Devlet teşvikli eğitim haklarından, burslardan faydalanılabilir
  • ABD vatandaşlarına sunulan çoğu haktan yararlanılır
  • Green Card ile ABD dışına da seyahat edilebilir
  • ABD’de istenilen eyalette yaşam hakkına sahip olunur
  • Yeşil kart sahiplerinin kendi ülkelerindeki emeklilik hakkı istenirse ABD’ye transfer edilebilir
  • Green Card kazananlar, eşleri ve 21 yaşından küçük çocukları için vize başvurusu yapabilir
  • Yasal yükümlülüklere uyulduğu sürece Green Card iptal olmaz; ömür boyu kullanılır

16- Green Card Dezavantajları Nelerdir?

Gren Card avantajları olduğu gibi Green Card dezavantajları da bulunmaktadır. Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım araştıranlara, Green Card dezavantajlarını sıralayalım:

  • ABD seçimlerinde oy kullanma hakkı yoktur
  • ABD siyasi partilerinde resmi ve bireysel görev alınamaz
  • Yeşil kart sahipleri, ABD dışında doğan çocuklarına direkt olarak vatandaşlık alamaz
  • ABD vatandaşlarının aileleri, Green Card başvurusunda önceliklidir
  • Amerika’da 8 yıl yaşayıp temelli olarak Amerika’dan taşınmak isteyen kişiler, ekstra olarak vergi ödemek zorundadır
Green Card Çıktıktan Sonra Amerika da Yaşamak Zorundamıyım?

17- Green Card Kazanıp Gitmemek…

Green Card kazanıp gitmemek; hakkın kaybolmasına neden olur. Bu yüzden yeşil kart sahiplerinin hak kazandıktan sonraki ilk 6 ay içinde Amerika’ya giriş yapması gerekir.

18- Green Card Aldıktan Sonra Ne Oluyor?

Green Card aldıktan sonra kişiler ABD’de yaşama ve çalışma hakkına sahip oluyor. Bu kişilerin ABD vatandaşından tek farkı; seçimlerde oy kullanamaması ve mahkeme jürisine üye olamamasıdır. Bunun dışında yeşil kart sahipleri her türlü eğitim ve sosyal haklardan yararlanabilir; bu kişilerin çocukları devlet okulunda ücretsiz eğitim alabilir.

19- Green Card Çıkınca Türk Vatandaşlığından Çıkılıyor mu?

Green Card sahibi olmak, Türk vatandaşlığından çıkılacağı anlamına gelmez. Green Card alan kişiler 5 yıl boyunca diledikleri gibi Amerika’da yaşama ve çalışma hakkına sahip olurlar. Bu süre sonunda da tüm yükümlülüklerini yerine getiren kişilere Amerikan vatandaşı olma hakkı verilir. İsteyen kişiler Amerikan vatandaşlığına geçerek çifte vatandaşlık sahibi olabilirler.

20- Green Card ile Amerika’ya Gidenler Ekşi

Kişisel deneyimlerin paylaşıldığı en popüler platformlardan biri; Ekşi Sözlük… Eğer siz de Green Card çıktıktan sonra Amerika da yaşamak zorundamıyım gibi soruların cevapları ve Green Card ile Amerika’ya gidenler ekşi sözlük deneyimleri hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Almanya Nitelikli İşci Alımına Başlıyor! Güncellenen Almanya İşçi Alımı Şartları Neler? Kimler Faydalanabiliyor?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!